Евдокия Манева: Природната карта на България е партийно парцелирана

Водеща Биляна Михайлова: Продължаваме с мнението на Евдокия Манева за първата година от членството на България в ЕС. Както заявява тя пред Антоанета Ненкова, и в този период партийни функционери и тяхната клиентела продължиха да парцелират природната карта на България.

Репортерка Антоанета Ненкова: Партийното парцелиране на географската карта на България, незаконното застрояване на защитени територии и корупцията в екологията – и това бе част от трансформационните процеси през първата европейска година на България. Това казва Евдокия Манева, бивш български министър на околната среда и водите.

Евдокия Манева: Пирин – планина, която е включена в списъка на световното природно наследство. Пирин не фигурира като територия в “Натура 2000”. Нещо повече, един от резерватите, Али ботуш, е изваден. Изваден, защото там има интереси да се строят хотели, да се правят такива вилни селища, фирми на ДПС.

Западните Родопи – уникални природни територии, Перелик, Шабаница резервати, Триград не е защитен. Западните Родопи са извадени под натиска на Кабил, защото в Родопите има над 700 дърводобиващи фирми, които получават поръчки чрез Министерството на земеделието и изсичат горите.

Връх Ком – лично председателят на комисията по околна среда Божинов казва: тук ще се строят писти, ще се строи туристически комплекс. Значи, връх Ком, Западна Стара планина се изважда от “Натура 2000” въпреки всички основания на специалистите, които са готвили, просто защото там пък БСП си има своя…

Шабла и Дуранкулак се твърди, че там са интересите на НДСВ.

Репортерка: Накратко, природната карта на България е партийно парцелирана, обобщава Евдокия Манева.

Е. Манева: Има огромни интереси в тези региони на отделни групировки, на отделни политици, които искат просто да стъпят на тези територии и да правят това, което са поискали, включително да поизперат пари, мисля.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...