Евдокия Манева: Природната карта на България е партийно парцелирана

Водеща Биляна Михайлова: Продължаваме с мнението на Евдокия Манева за първата година от членството на България в ЕС. Както заявява тя пред Антоанета Ненкова, и в този период партийни функционери и тяхната клиентела продължиха да парцелират природната карта на България.

Репортерка Антоанета Ненкова: Партийното парцелиране на географската карта на България, незаконното застрояване на защитени територии и корупцията в екологията – и това бе част от трансформационните процеси през първата европейска година на България. Това казва Евдокия Манева, бивш български министър на околната среда и водите.

Евдокия Манева: Пирин – планина, която е включена в списъка на световното природно наследство. Пирин не фигурира като територия в “Натура 2000”. Нещо повече, един от резерватите, Али ботуш, е изваден. Изваден, защото там има интереси да се строят хотели, да се правят такива вилни селища, фирми на ДПС.

Западните Родопи – уникални природни територии, Перелик, Шабаница резервати, Триград не е защитен. Западните Родопи са извадени под натиска на Кабил, защото в Родопите има над 700 дърводобиващи фирми, които получават поръчки чрез Министерството на земеделието и изсичат горите.

Връх Ком – лично председателят на комисията по околна среда Божинов казва: тук ще се строят писти, ще се строи туристически комплекс. Значи, връх Ком, Западна Стара планина се изважда от “Натура 2000” въпреки всички основания на специалистите, които са готвили, просто защото там пък БСП си има своя…

Шабла и Дуранкулак се твърди, че там са интересите на НДСВ.

Репортерка: Накратко, природната карта на България е партийно парцелирана, обобщава Евдокия Манева.

Е. Манева: Има огромни интереси в тези региони на отделни групировки, на отделни политици, които искат просто да стъпят на тези територии и да правят това, което са поискали, включително да поизперат пари, мисля.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...