Евдокия Манева: Природната карта на България е партийно парцелирана

Водеща Биляна Михайлова: Продължаваме с мнението на Евдокия Манева за първата година от членството на България в ЕС. Както заявява тя пред Антоанета Ненкова, и в този период партийни функционери и тяхната клиентела продължиха да парцелират природната карта на България.

Репортерка Антоанета Ненкова: Партийното парцелиране на географската карта на България, незаконното застрояване на защитени територии и корупцията в екологията – и това бе част от трансформационните процеси през първата европейска година на България. Това казва Евдокия Манева, бивш български министър на околната среда и водите.

Евдокия Манева: Пирин – планина, която е включена в списъка на световното природно наследство. Пирин не фигурира като територия в “Натура 2000”. Нещо повече, един от резерватите, Али ботуш, е изваден. Изваден, защото там има интереси да се строят хотели, да се правят такива вилни селища, фирми на ДПС.

Западните Родопи – уникални природни територии, Перелик, Шабаница резервати, Триград не е защитен. Западните Родопи са извадени под натиска на Кабил, защото в Родопите има над 700 дърводобиващи фирми, които получават поръчки чрез Министерството на земеделието и изсичат горите.

Връх Ком – лично председателят на комисията по околна среда Божинов казва: тук ще се строят писти, ще се строи туристически комплекс. Значи, връх Ком, Западна Стара планина се изважда от “Натура 2000” въпреки всички основания на специалистите, които са готвили, просто защото там пък БСП си има своя…

Шабла и Дуранкулак се твърди, че там са интересите на НДСВ.

Репортерка: Накратко, природната карта на България е партийно парцелирана, обобщава Евдокия Манева.

Е. Манева: Има огромни интереси в тези региони на отделни групировки, на отделни политици, които искат просто да стъпят на тези територии и да правят това, което са поискали, включително да поизперат пари, мисля.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...