Евдокия Манева: Природната карта на България е партийно парцелирана

Водеща Биляна Михайлова: Продължаваме с мнението на Евдокия Манева за първата година от членството на България в ЕС. Както заявява тя пред Антоанета Ненкова, и в този период партийни функционери и тяхната клиентела продължиха да парцелират природната карта на България.

Репортерка Антоанета Ненкова: Партийното парцелиране на географската карта на България, незаконното застрояване на защитени територии и корупцията в екологията – и това бе част от трансформационните процеси през първата европейска година на България. Това казва Евдокия Манева, бивш български министър на околната среда и водите.

Евдокия Манева: Пирин – планина, която е включена в списъка на световното природно наследство. Пирин не фигурира като територия в “Натура 2000”. Нещо повече, един от резерватите, Али ботуш, е изваден. Изваден, защото там има интереси да се строят хотели, да се правят такива вилни селища, фирми на ДПС.

Западните Родопи – уникални природни територии, Перелик, Шабаница резервати, Триград не е защитен. Западните Родопи са извадени под натиска на Кабил, защото в Родопите има над 700 дърводобиващи фирми, които получават поръчки чрез Министерството на земеделието и изсичат горите.

Връх Ком – лично председателят на комисията по околна среда Божинов казва: тук ще се строят писти, ще се строи туристически комплекс. Значи, връх Ком, Западна Стара планина се изважда от “Натура 2000” въпреки всички основания на специалистите, които са готвили, просто защото там пък БСП си има своя…

Шабла и Дуранкулак се твърди, че там са интересите на НДСВ.

Репортерка: Накратко, природната карта на България е партийно парцелирана, обобщава Евдокия Манева.

Е. Манева: Има огромни интереси в тези региони на отделни групировки, на отделни политици, които искат просто да стъпят на тези територии и да правят това, което са поискали, включително да поизперат пари, мисля.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...