Евдокия Манева: Не вярвам 100% на Борисов, че няма да се коалира с ДПС

Г-жо Манева, Бойко Борисов вече се извини на вашия лидер Иван Костов, че го е нарекъл Гаргамел. Приемате ли извинението?

Аз мисля, че извинение трябва да приеме обектът на репликата, но смятам, че извинението в политиката е признак на добър тон, на градивност, на желание наистина да се постигнат добри резултати. Мисля, че това, което направи Бойко Борисов, е добър тон и показва добро възпитание.

Кога точно се затоплиха отношението между ДСБ и ГЕРБ? Само преди няколко месеца гласувахте “въздържал се” при приемането на ГЕРБ в ЕНП, обвинявахте ги, че са партия на ченгета и комунисти.

Аз мисля, че една значителна част от резервите, които сме имали, са имали основание. Но виждайки какво се случва в държавата, виждайки безсилието на това правителство, виждайки ужасяващите негативни резултати – всичко това налага една наистина сериозна промяна в позицията на партиите, които са в опозиция, защото всеки ден оставане във властта на това правителство носи само негативи за държавата. Ако сме загрижени за това, което става в държавата, трябва да се направят компромиси.

Искате да кажете, че само с помощта на ГЕРБ може да се принуди правителството да подаде оставка или да има протести?

Аз мисля, че не може да се пренебрегва присъствието на ГЕРБ в политиката. Надявам се, че истинските десни хора, които са гласували досега за нас, че ние сме последователни в своите позиции и ще имаме по-голяма подкрепа, отколкото досега сме имали. Но това не означава, че не трябва да се признава и присъствието на други партии в опозиция.

Опитва ли се ДСБ чрез ГЕРБ да си проправи път към следващия парламент, а може би и в следващото правителство?

Аз мисля, че съвършено категорична е самостоятелната ни позиция, заявявали сме го много пъти. Ние сме партия, която има принос за развитието на България. Не приемам, че търсим ракета-носител.

Как се взимат решенията в ДСБ сега през лятната ваканция? Събира се ръководството или се обсъжда и в парламентарната група?

Не съм участвала в заседания на парламентарната група, така че предполагам, че не е имало срещи. Може би само отделни представители на парламентарната група са участвали в заседанията на ръководството. Има щаб, има и ръководство, които и през лятото заседават. Това са двете партийни структури, които основно провеждат политическите преговори и провеждат линията в момента в поведението на ДСБ.

Как приемат редовите костовисти промяната на отношението ви към ГЕРБ?

Мисля, че има и в момента немалко членове на ДСБ, които не са съгласни с промяната в политиката. Положително има такива и вероятно не са малко. Надявам се обаче, че без да приемат това за отклонение от политическата линия на ДСБ, може да се приеме тази тактика с оглед на резултатите, които искаме да постигнем.

Бойко Борисов критикува ДПС от самото създаване на партията, критикува и начина на управление на “техните общини”. Вие имате ли конкретна информация за назначения по етнически признак?

Аз мисля, че по-категоричен критик за присъствието на ДПС във властта от ДСБ няма. Едно от доказателствата например е нашата позиция по време на вотовете на недоверие. Наистина не само в отделните общини, в които изцяло ДПС управлява, както е Кърджали, има издънки, но и в ресорите им в кабинета. Вижте къде се получиха големите издънки – във фонд “Земеделие”, във всички структури, в които ДПС присъства със своите механизми на цялостно корумпиране на управлението на съответните структури. Вижте Министерството на околната среда какво представлява. Нищо, освен критика не може да има към присъствието на ДПС във властта. Радвам се, че и Бойко Борисов зае най-накрая ясна позиция по този въпрос.

Вярвате ли 100% на Бойко Борисов, че няма да направи управленска коалиция с ДПС? Възможно е ДСБ и СДС да не успеят да влязат в следващия парламент.

За съжаление нямам основания да вярвам на такива твърдения по много причини. Като вземем примера на НДСВ с предизборните клетви и диаметрално противоположно поведение след изборите, както и доста непоследователната позиция на Бойко Борисов по редица политически въпроси преди 4-5 месеца. Сега има някаква яснота в неговата политическа позиция, но дали това ще бъде запазено и след изборите. Никой не знае дали политическите сметки няма да доведат до някакво друго решение.

За какви позиции на Борисов говорите преди 4-5 месеца?

Имам предвид различни изказвания по най-различни въпроси, включително отношението към президента, към управлението на ДПС, НДСВ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...