Евдокия Манева: Крадат се пари по САПАРД и няма адекватна реакция на това

Водещ: Часът е 08:09. След малко повече от четири часа Мониторинговия комитет по програма СААРД ще информира нас журналистите, а чрез нас и всички заинтересовани за това успяха ли представителите на ЕК и на българското земеделско министерство да уточнят позициите си по спрените плащания по САПАРД. Предполагам ще стане ясно колко сериозна поредната “брюкселска плесница” и колко временно е временното спиране на европейските пари. А дотогава ще продължаваме да тънем в догадки, позиции, анализи – къде сбъркахме. Подемаме или по-скоро продължаваме темата с Евдокия Манева, народен представител от ДСБ и член на Постоянната комисия по земеделие. Добро утро.
Евдокия Манева: Добро утро.
Водещ: Г-жо Манева, темата не слиза от медиите вече четири дни. Вместо да става по-ясно, като че ли става по-объркано. Според шефа на Фонд “Земеделие” проблемът бил в следствието , в прокуратурата, в ОЛАФ. Според вашия колега Венцислав Върбанов скандалът е измислен, правим от нищо нещо и определени политици се опитват да вадят дивиденти от това. Според вас как е?
Евдокия Манева: Според мен нещата са много сериозни. И няма никакво основание да се прехвърля, както фигуративно се казва, топката от една институция на друга, нито пък да мълчим по този проблем. Във всички структури, които управляват обществени средства, включително такива на ЕС, има сериозни проблеми по ефективността на управление, по… заради това, че няма ефективен контрол и затова че има абсолютно отсъствие на прозрачност. Опитайте се да влезте в сайта на която и да е от тези структури, включително и на програма САПАРД, ще видите, че има най-различни документи, критерии, утвърдени от ЕС, но никъде няма да видите за кой проект какви пари са дадени. Това е една от предпоставките за и вътрешен, и контрол от обществеността. Такова нещо няма. И в момента, ако се опитате да разберете колко всъщност средства в момента , колко проекта са ограничени, няма да получат пари по САПАРД, докато не бъде възстановено съфинансирането, няма да разберете, защото сумата е от 140 до 61 млн. , 61 млн. /…/
Водещ: Да, да, то това е очебийно в последните дни, че като че ли всеки си прави някаква вариация на тази тема за колко пари става въпрос и никой не успява да даде точен отговор.
Евдокия Манева: /…/ шеф на фонда, на изпълнителния директор на фонда, който много добре знае, че има проблеми в управлението на средствата. Вместо да каже какво е направил и какво смята още да направи, за да има наистина прозрачност и принципност в управлението, той разказва кой извън него бил виновен и как той свършил всичко, откакто той дошъл тръгнало всичко по мед и масло, че той бил най-големият професионалист в държавата. Все странни неща. Ние много добре знаем, че той е политическо назначение, има и спомен за неговите подвизи в началото на прехода във връзка с фирмата, на която той беше шеф – “Булгарлизинг”, и ощетените предприятия от това. Така че добре знаем за какъв професионализъм става дума.
Водещ: Вие като народен представител имате ли конкретна информация за какви точно нередности, както ги наричат от земеделското министерство, става въпрос? Има ли яснота дали става въпрос за стари, вече известни нарушения, или за нови нарушения?
Евдокия Манева: Вижте, даже да става дума за стари нарушения, очевидно е, че няма адекватна реакция по старите нарушения. Аз няма предвид само тези десетина души, които бяха девет по-скоро, които бяха хванати всъщност в измами със старо оборудване и заради които бюджетът на България възстанови на ЕС 15 млн. лв. Все не е приключила процедурата за търсене на отговорност. Вероятно това е една от причините – недоволството от изключително бавната реакция. Но виждате, че с този случай започва да се появява информация и за други нарушения, за 13 случая, които по бързата процедура е приключено установяването на нарушението и търсене на отговорност. Вчера, например, ми направи впечатление, че за едно нарушение от 880 хил. в Сливен е наложено наказание по най-щадящата процедура и е получено между 500 и 5000 лв., но не се казва точно какво е наказанието. А всъщност едно наказание, търсене на отговорност трябва да бъде обществено известно, то респектира.
Водещ: Разбира се.
Евдокия Манева: Защо не знаем колко – 500 лв. ли са го наказали с глоба за 880 хил. лв. злоупотреби, или 5000. /…/
Водещ: Споделяте ли вие надеждите, че спирането на парите ще бъде временно?
Евдокия Манева: Да. Аз искам да се надявам, че ще бъде временно, защото в противен случай всички ние ще пострадаме и хората, които изпълняват тези проекти ще плащат от джоба си заради крадливостта и немарливостта на чиновници. Вие си спомняте, че когато беше спряна програма САПАРД миналата година, над 500 проекта бяха спрени и тези хора трябваше да плаща заради това, че някой не си е свършил работата.
Водещ: Т.е. притесненията на земеделските стопани, че ще се стигне до фалити, ако се спрат парите са съвсем основателни?
Евдокия Манева: Разбира се, че са основателни и никакви утешителни думи, че от бюджета някой щял да попълва тези, да допълва тези средства, не са аргумент. Това означава, пък че всички ние ще бъдем ощетени.
Нещо друго няма да бъде направено заради това, че определени пари са откраднати и няма адекватна реакция за това. Но аз се надявам наистина, че ще бъдат взети мерки и ще бъде доказано, че по-нататък в следващите месеци и години ще има наистина едно адекватно управление и аз се надявам, че в това отношение както парламента, така журналистите, така и обществеността ще бъде много бдителна и няма да позволи да се разхищават пари. Защото това са пари, в случая на европейските данъкоплатци /…/
Водещ: Ами ние вече също сме европейски данъкоплатци.
Евдокия Манева: Точно така, ние също даваме, това са и наши пари, защото знаете, че ние внасяме акуратно левчетата си и засега не сме получили обратно, имам предвид от кохезионните фондове пари.
Водещ: И последно, г-жо Манева. Не по-малко от 20-30 човека от миналото правителство и сегашното правителство са ангажирани с източването на САПАРД. Твърдението е на депутата Яне Янев, направено преди малко по “Нова телевизия”. Как ви звучи това?
Евдокия Манева: Абсолютно съм сигурна, че е така. Аз също имам информация, че част от хората, които бяха в правителството, в парламента, както в предишния, така и в сегашния, имат проекти на свои близки, на свои фирми, които са получили значителни суми от фонд САПАРД, и крайно време е това да се знае, тези имена.
Водещ: Готова ли сте да ни кажете имена?
Евдокия Манева: В момента не. Аз искам това да го направи, нека да не бъда аз глашатая на тези имена. Още повече наистина нямам документи, а имам само казано от, включително хора от /…/
Водещ: А кой трябва да оповести имената на хора от миналото и сегашното правителство, които са източвали САПАРД?
Евдокия Манева: Това е работа на изпълнителния директор и това нямаше да бъде тайна, ако сайтът на програма САПАРД имаше ясна информация кой, коя фирма колко пари е получила за такъв проект. Уверявам ви, че много хора знаят коя фирма на кого е, какво изпълнява и тези отдавна трябваше да се знаят. Съвсем съзнателно на сайтовете на тези програми няма такава информация.
Водещ: Добре, благодаря ви. Евдокия Манева, депутат от ДСБ и член на Постоянната комисия по земеделието със своята позиция по спрените пари по програма САПАРД.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...