Евдокия Манева: Кабинетът в съюз с инвеститорите работят срещу “Натура 2000”

– Г-жо Манева, екип от БАН предложи да бъдат разширени зоните по Натура. Ще минат ли изобщо тези предложения?

– Това е опит да се коригира наглото изключване на тези територии, които по принцип трябва да бъдат защитени с решение на правителството. Нека припомня, че първоначално Съветът по биологично разнообразие, въпреки огромния натиск, който бе упражнен върху него, одобри 225 територии. След това министърът внесе в Министерския съвет решение за 196 територии. Правителството пък извади от този списък първо 16, а после и още 5 защитени зони. Нека не звучи като лозунг, но наистина България е една от най-богатите страни на биологично разнообразие и ние сме задължени да вземем мерки да го опазим. За съжаление кабинетът показва, че е в съюз с т.нар. инвеститори, които унищожават природата. В тази ситуация е обяснимо защо научните среди, а и неправителствените организации, се опитват да защитят природата.

– Какви са все пак шансовете им за успех?

– Не съм оптимист. Неотдавна под натиска на Европейската комисия, която ни заплаши, че ще ни наложи санкции заради Натура 2000, Съветът по биологично разнообразие беше свикан отново. Върху него не се упражни първоначалната преса и експертите одобриха 27 от отложените 29 зони. Това стана, без да се налага да се внасят допълнителни аргументи. Просто на членовете на съвета им позволиха да гласуват по съвест. Заседанието беше в началото на септември, но промените се внасят чак сега в Министерския съвет. Това на практика означава, че върху тези територии може да продължава строителството. В един момент тяхната защита може и да стане безпредметна. Прави се демонстрация, че задълженията към Натура 2000 няма да бъдат изпълнени. Съветът по биологично разнообразие казва “да”, но министърът казва “не”. В рамките на една година той е задължен да даде заповеди и за всички територии, обявени в Натура 2000, за защита на птиците. Те бяха обявени в началото на март, но досега не е издадена заповед за нито една. Започнала е процедура само за Сухата река. Съгласно закона, хората могат да отправят възражения в рамките на 1 месец. В защитените територии се строи

– Има ли време да се напишат заповедите за останалите територии, след като срокът за това е още пет месеца?

– Няма време. Това означава, че за тези територии няма да бъдат издадени заповеди и за тях много бързо ще протекат изменения в устройствените планове. Така те ще бъдат застроявани, макар че формално са обявени в Натура 2000. МС даде миналата година възможност да се правят изменения в подробните устройствени планове, с които територии да бъдат изключвани от защита. Примерите показват, че правителството няма желание да защитава териториите. И третият аргумент в полза на тезата, че министърът нехае, е строителството на път в района на Паничище в Националния парк “Рила”, за което няма разрешение. Вместо да го спре, Джевдет Чакъров наложи единствено санкция от 10 хиляди лева. На моя въпрос “защо”, той даже не благоволи да ми отговори. За мен това е достатъчно доказателство, че опитите на БАН да се върне държавната политика към защита на природата ще се провалят. Това е много неприятно, защото прогнозите са страшни. Наскоро беше оповестен анализ на инвестициите, който показва, че повече от една трета са в областта на туризма. Това са хотели и развлекателни съоръжения, и всички те са върху най-красивите територии на България. Природата се разрушава необратимо, да не говорим, че прогнозата за тези инвестиции е, че те практически няма да могат да се възвърнат. Строи се по вандалски начин – грозни многоетажни градове в най-красивите райони. Това са места, на които няма кой да отиде да почива. Т.е. ние се държим като невежи хора, които правят евтин туризъм, унищожавайки природата си. Това поведение може да доведе до сериозни финансови последици за държавата.

– Какво е отношението на Европейския съюз към нашите хитрувания около Натура 2000?

– България ще бъде наказана. Ще бъдем санкционирани, защото сме подписали всички възможни конвенции за защита на биологичното разнообразие и не ги изпълняваме. Много от европейските страни са понесли солени глоби, които са ги накарали да коригират политиката си. Ние можехме да предотвратим тази наказания, защото това са абсолютно ненужни плащания. Те са от порядъка на милиони евро. При това санкцията не е еднократна, а за всеки ден, в който не се прави нищо.

– Кога ще бъдем глобени за бездействие?

– До края на октомври трябва да бъдат представени окончателните списъци на Натура 2000, а в началото на следващата година можем да очакваме първите санкции. Процедурата е дълга, защото първо трябва да се сезира Европейският съд. Но така или иначе това е неизбежно.

Лекар управлява кохезионните фондове

– Колко пари ще загубим тази година по ИСПА – програмата, която се управлява от Министерството на околната среда и водите?

– Всичките. До средата на юли България трябваше да представи проекти, а до края на годината да започне да усвоява кохезионните фондове. Тезата беше, че ние започваме да плащаме нашата лепта във фондовете на ЕС, а поради невежество и наличието на некомпетентни хора в администрацията няма да усвоим нито един лев. Досега няма нито един проект и няма никаква надежда да получим каквото и да е финансиране. Но как да има проекти, като са назначени хора без необходимата подготовка. Ще ви дам пример. Изпълняващ длъжността шеф на Дирекция “Кохезионни фондове” в Министерството на околната среда и водите е лекар. Би трябвало да е финансист или инженер. Хората, които разбираха от проекти, напуснаха, защото търговете в това министерство се манипулират. Сумите, които можехме да получим, са повече от това, което плащаме за членството си в ЕС. Можеше да се започне финансирането на обекти за около 50 милиона евро. За мен този министър е несъстоятелен. Подготвила съм и парламентарен въпрос защо бави концесиите на минералните извори. Нашата информация е, че това се прави нарочно, защото лидерът на ДПС искал да контролира този процес с мотива, че това е петролът на България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...