Евдокия Манева: Замените на гори са изгодни за управляващите, а не за природата

Така тройната коалиция се разплаща със спонсорите си. А схемата бе измислена още когато Меглена Плугчиева бе зам.-министър, заяви депутатът от ДСБ Евдокия Манева
Евдокия Манева е родена в София, завършва инженерна химия, а през 1983 г. става доктор на икономическите науки. От 1990 г. работи в Министерство на околната среда, а в правителството на Иван Костов e министър на околната среда и водите. Тя е сред учредителите на Демократи за силна България.

– Г-жо Манева, Държавната агенция по горите (ДАГ) счупи всички рекорди, като само за месец даде със заменки на частници 12 000 дка гора по морето и курортите. Каква е според вас ползата на държавата от този бартер?
– Това е абсурдна схема, която в никакъв случай не облагодетелства държавата, а напротив – само определени кръгове, приближени до управляващите партии. В това съм абсолютно убедена, защото, ако се проследят последните замени, тези 12 000 дка отидоха точно в ръцете на спонсори на управляващите партии. Знаете 280 декара край Балчик взе рекламният бос Красимир Гергов, 1300 дка в Рила отидоха при енергийния бизнесмен Христо Ковачки, Тодор Батков също взе стотици декари.
Държавата не само не печели, а загубата е огромна, защото се получава разлика от до 500 пъти в цените, след като на тези гори по морето и курортите им се смени предназначението. Това със сигурност не може да се компенсира, дори и ДАГ да твърди, че в замяна получава в пъти повече гора.
– Представяна ли е досега информация в комисията по земеделие, какво се случва с горите по морето и курортите, които частниците получават чрез замените?
– Официална информация няма, но имам данни по сигнали от различните райони и те показват, че 90% от заменените гори след това се изсичат и на тяхно място изникват хотели. На фона на 1.2 млн. декара гори, които бяха опожарени и стоят незалесени, повече от скандално е държавата да си позволява непрекъснато да вади огромни масиви гори чрез замени. Аз поисках да се представи анализ от ДАГ дали има поне една замяна в полза на държавата, но засега реакция няма.
– Агенцията твърди, че горите, които взима, са ценни за държавата, а и все пак така не се ли прави уедряване на масивите?
– Държавата в повечето случаи взема разпокъсани, нискостеблени и нископродуктивни гори, които нямат никаква стопанска стойност. Затова няма абсолютно никаква логика в тези замени. Не може да се говори и за полза на дребните собственици, които така уедрявали масивите си. Прочетете Закона за горите и ще видите, че горите в държавата се охраняват, управляват и се разрешава сеч в тях само от държавата, следователно всичко зависи от решенията на държавните органи. Очевидно е, че аргументът за по-добро стопанисване чрез уедряване е напълно неоснователен.
– Очаква се в близките седмици ДАГ да изложи в комисията как ще се промени процедурата? Има ли вече ясни индикации дали замените ще останат в този си вид?
– Както знаете, неправителствени екоорганизации изпратиха преди повече от седмица отворено писмо до премиера Станишев с искане замените да се прекратят. По нареждане на Станишев шефът на горската агенция Стефан Юруков се срещна с еколозите и се съгласи за работната група. Миналата седмица в първите срещи се е стигнало до принципно единомислие за промяна на процедурата със замените и ограничаване изключването на гори. Дни след това обаче, на следващо заседание, горските експерти изненадващо казват: “Не, този механизъм ще остане, защото в противен случай ще спрем развитието на държавата.” И то без никакви мотиви. Това всъщност означава, че междувременно са получили указания, дадена им е политическата инструкция, замените да останат. Знаете, че Васил Калинов от БСП, който е автор на последните поправки в горския закон, многократно се е обявявал против заменките, сега обаче успя да прокара единствено решение на комисията проблемът отново да се обсъжда след края на юни.
Няма съмнение, че тройната коалиция има единно становище и политическа воля горските замени да останат. Нито една от партиите няма интерес този механизъм да спре. Когато в комисията по земеделие аз категорично поисках да се спре с тези сделки, Пламен Моллов от НДСВ ме обвини едва ли не в някакъв пиар. Нервната му реакция говори, че НДСВ не желае този механизъм да се промени. И е ясно, че замените ще останат, защото част от парите по сделките явно пълнят партийните каси.
Искам и да напомня, че този механизъм бе въведен през 2003 г., когато зам.-министър, който управляваше горите, бе Меглена Плугчиева и въпреки нейните заявления тогава за едно професионално управление на горите точно тогава се въведе този корупционен механизъм и се създадоха облекчения за пагубна сеч.
– В останалите членки на ЕС извършват ли се горски замени или държавите под друга форма се сдобиват с качествени гори?
– В нито една страна няма такъв корупционен, антипазарен механизъм. В Австрия например, ако държавата иска да се раздели с нискокачествени гори, които й струват огромни грижи и не носят приходи, тя ги продава на търг и с парите, които е получила, купува качествена гора.
– Вие многократно сте алармирали, че в правилника на Закона за горите има процедура за отдаване на сеч, от която държавата повече от сигурно е на загуба…
– Да. Става въпрос за т.нар. големи ползватели на дървесина, т.е. предприятията, които преработват огромен обем дървен материал. Те имат привилегията да се договарят директно с агенцията за горските масиви, които ще секат без търг, без конкурс. Освен че цената се договаря не по пазарен механизъм и обикновено е в ущърб на държавата, след като фирмата влезе в гората, сече много повече от разрешеното. Толерирането на тази практика остава, защото това са спонсори на партиите, които, печелейки от горите, насочват част от приходите си към партийните централи, друго обяснение няма.
Същото е и с изменението на Закона за концесиите. С тези изменения се прави опит тихомълком да се промени Закона за Черноморското крайбрежие. Допуска се застрояване в акваторията. Такива решения се взимат, за да се легитимират незаконни строежи и да се удовлетворяват апетитите на бизнесмени към нови територии, които са публична държавна собственост. Напълно се пренебрегват рисковете от огромни екологични щети, презастрояването на крайбрежието, липсата на инфраструктура, които имат единствен резултат – унищожаване на природата и условията за туризъм в България. Освен това не трябва да се забравя рискът плажовете на повечето курорти да бъдат затворени през лятото,защото по показателите за чистота на водата те не отговарят на изискванията на ЕС поради липса на адекватно пречистване. Вместо спешно решаване на проблемите правителството отваря нови врати за нарушения.
Сигурна съм, че предстоят поредица санкции от Брюксел в областта на екологията, защото там нито едно от задълженията не се изпълнява.
– Кои са изискванията, заради които смятате, че е най-вероятно Брюксел да шамароса България?
– Просто няма сфера, в която да изпълняваме поетите ангажименти. Като започнете от НАТУРА 2000, по която нищо не е свършено като хората. Първото предупреждение вече дойде – екоминистър Джевдет Чакъров трябваше да определи чрез заповеди границите и режимите на 114 защитени зони за птиците до края на март, а е издал само за 6. Освен това са дадени разрешения за строителство в зони, над които минава “Виа Понтика” – пътят на птиците, и ние сме длъжни да осигурим адекватна защита. Но не го правим отново заради инвеститорски интереси.
В края на другата година изтича срокът за определяне режимите на зоните за местообитанията – за растения, животни. Не е издадена още нито една заповед, а трябва да се определят общо 128 зони. Не са издадени необходимите комплексни разрешителни за големите замърсители, включително и “Кремиковци”. Ами как България ще спази срока и до средата на следващата година ще изгради 53-те районни депа за отпадъци, всяко едно от които се строи поне няколко години, а за цели 21 дори не е започнато строителство. Ясно е, че срокът няма да се спази, а и едва ли Брюксел ще отговори положително на молбата на Чакъров да го удължи. Същото е и с ангажимента ни за пречиствателните станции. Те трябва да са готови до края на следващата година за всички градове с над 10 000 жители. Т.е. трябва да има около 70 станции, а за над 25 от тях въобще не са започвали процедури за изграждане. Като добавите сериозното изоставане в усвояването на европейските фондове за околна среда, провала при изпълнение на ангажиментите ни в борбата срещу измененията на климата, редица по-малко популярни ангажименти, които касаят бизнеса и по които нищо не се прави. Става ясно, че поради некомпетентно и корумпирано управление в околната среда всички ние ще плащаме санкции. Въпреки предупрежденията на специалистите и протестите на еколозите разрушаването на природата и унищожаването на горите продължава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...