Евдокия Манева: Боклукът на София плаче за прокурор

За решаването на проблема с битовите отпадъци на който и да е град отговорността е на съответния кмет. Това е регламентирано в Закона за управление на отпадъците. И няма никакво значение дали е обявена кризисна ситуация – като някаква форма на развързване на ръцете на кмета – при всички случаи той е отговорният. Градоначалникът е длъжен да намери площадка за извозването на боклука, да определи технологията за съхраняването му и да преговаря с хората, живеещи в района. По този въпрос законът е еднозначен, при това не само в България, но и във всички европейски страни.

Вярно е, че причините, за да се стигне до кризата с боклука на София, са в бездействието и некомпетентността на общинската администрация и на бившия кмет. Но това бе една от най-дискутираните теми по време на местните избори в столицата и Бойко Борисов знаеше кое е най-голямото предизвикателство пред него.

Заявявайки желанието си да стане кмет, той пое ангажимент да реши проблема. За съжаление това не се случва. Наблюдава се откровено прехвърляне на отговорностите от кмета към изпълнителната власт. Тоест Борисов иска някой отвън да реши проблема на София вместо него. Представете си обаче какво би се случило, ако и кметовете на други градове настояват правителството да се грижи за отпадъците им. Пълен абсурд!

Не е сериозно и оправданието на Борисов “дадоха ми 100 млн. лева по-малко”. В случая просто се навързват неща, които нямат нищо общо. Разбира се, че държавата е длъжна да помогне за осигуряване на необходимите средства, но и готовност за това е декларирана неведнъж. Факт е, че регионалните депа, които се изграждат на други места в страната, са финансирани или чрез еврофондове, или със средства на екоминистерството и бюджета. Няма никакво съмнение, че съществуват механизми за държавна помощ. Проблемът е да се намери площадка и да се определи технология. Както и живеещите наоколо да бъдат убедени, че здравето им няма да е застрашено.

Досега обаче не сме чули нито веднъж Бойко Борисов да преговаря някъде с хората за изграждане на такава площадки. Той отиде в Кремиковци и се солидаризира с протестиращите. Толкова абсурдна позиция, че дори не се нуждае от коментар. Последва и спектакълът от миналия петък, когато боклукът бе возен напред-назад до Габра. При положение, че за тази площадка тече съдебна процедура в момента и че последното заключение на екипа, обследвал допълнително мястото, е само 11 на сто от територията на Габра е подходяща за временно депо за отпадъци. Представлението

“камионите тръгват и се връщат”, което разиграха кметът и общинарите, целеше отново да създаде представата за решителността на Бойко Борисов и всички, които му пречат да си върши работата. Получи се обаче нескопосана трагикомедия, която подчерта безсилието на кмета.

А би било хубаво той – паралелно с избора на площадка и технология, да се поразрови в документацията на общината. И да провери кой е предложил технологията с пакетирането на отпадъците, на основата на чия докладна записка, как е аргументирано това, че балирането е безвредно. Твърдеше се, че година нищо няма да се случи с тези бали, а те протекоха на първия месец.

И още – кой реши да се внесат точно тези инсталации, за които дори се твърди, че са втора употреба и вече излизат от строя. Трябва да се потърси отговорност, това са неща за прокуратурата. Няма защо да си затваряме очите, в екипа на Борисов има хора, работили и със Стефан Софиянски, те са наясно с проблемите, а някои са сред виновните за натрупването им. И имат интерес ситуацията да не намира решение, затова проверката на документите от предишното управление е много важна. Има информация, че фирмата, която е доставила инсталациите, го е направила чрез свое бюро в Германия с 6 души персонал и 25 млн. евро капитал. Това не е фирма, на която може да разчита един голям град като столицата на България. Затова и се пораждат съмнения за далавера, които трябва да бъдат потвърдени или опровергани по съответния ред. Така че, вместо да търси политически дивиденти и обвинява правителството за несвършената от него работа, Борисов трябва да вземе мерки и да прекрати възможностите за нови канали за злоупотреби. Разбира се, едновременно с изпълнението на задължението си да намери площадка за депониране на отпадъците на София и място за построяването на завод за тяхното унищожаване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...