Евгени Чачев: Станишев сам спря “грабежа на века”

Премиерът използва анекса към договора за магистрала “Тракия”, за да спаси управляващата коалиция

Последните изявления на регионалния министър Асен Гагаузов за автомагистрала “Тракия” лично за мен са победа на опозицията във вота на недоверие към правителството. Защото във всички изказвания тогава фигурираше договорът за концесията на “Тракия” като корупционен механизъм на управляващите, започнат от Симеон Сакскобургготски и обявен от лидера на БСП Сергей Станишев за “грабежа на века” през 2005 г. Впоследствие той се превърна в част от коалиционното споразумение между БСП, НДСВ и ДПС при съставяне на правителството. Не случайно още през 2005 г. шефът на Европейския парламент заяви, че не препоръчва на нито една страна членка на ЕС, както и на кандидат-членките, да използват корупционната практика на българското правителство, каквато е концесията за магистрала “Тракия”. Затова, откакто е министър-председател, Сергей Станишев отлага влизането в сила на този договор. Мисля, че точно премиерът е причината до този момент България да няма споразумение за автомагистралата. Защото управляващите си дават сметка, че ако “грабежът на века” се осъществи, БСП ще изгуби подкрепата не само от Европа, но и на голяма част от своя електорат.
Не случайно и това, че преди време президентите на Европейската инвестиционна банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие, заявиха в прав текст, че “никоя, уважаваща себе си банка от европейска и световна величина не би си позволила да даде кредит за изграждането на автомагистрала “Тракия”. По договор, сключен без открит международен търг или конкурс в противоречие с европейските закони”.
Прах в очите на царя
Последният анекс към договор, който Сергей Станишев одобри, а Асен Гагаузов подписа, дава срок от 120 дни на португалските фирми да осигурят 715 млн. евро. за строителството на аутобана. Междувременно министрите Асен Гагаузов, Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев спрягаха няколко банки като евентуални финансови институции, които ще отпуснат заем за доизграждането на “Тракия”. На първо място те споменаваха UBS, “Голдмън Сакс”, Дойчебанк, “Креди Суис фърст Бостън” и “Банко де еспирито санто”, която във финансовите среди е по-известна като “перачницата” на чилийския диктатор Аугусто Пиночет. Всички тези кредитни централи са с огромни загуби от банковата криза. Само UBS инкасира 15 млрд. евро за миналата година. Министър Асен Гагаузов е изключително загрижен от този процес, затова за пръв път обяви в публичното пространство, че ако до началото на май парите не бъдат осигурени, ще започне изграждането на магистрала “Тракия” от Стара Загора до Карнобат от български фирми и с български средства. А договорът за концесията ще бъде развален.
Още при подписването на анекса за хората от бранша беше ясно, че с него се хвърля прах в очите на Симеон Сакскобургготски, за да не развали коалиционното споразумение и да обвини БСП, че не е спазила договореностите. Това е благовиден предлог те да не бъдат изпълнени, но да се запази управляващата коалиция.
Концесията е и една от причините Европейската комисия да следи под лупа усвояването средствата по програма ИСПА, регионалния и структурния фонд. Спирането на парите от ЕС след скандала с Веселин Георгиев – шефа на фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, съвсем не е случаен акт. Следейки за стриктното спазване на европейските правила и още при първите информации, излезли 6 публичното пространство, ЕК реагира в рамките на 24 часа. За мен това е знак, че тя е имала готовност да прекрати финансирането.
След двете фиктивни проверки, безпрецедентни за българското финансово законодателство – Пламен Орешарски да си прави сам на себе си проверка, Веселин Георгиев излезе на бял кон. И затова няма да се изненадам, ако той стане ръководител на строителството на автомагистрала “Тракия”.
Недостъпните европари
По повод на тези две проверки впрочем говорителката на еврокомисаря по регионалното развитие -Данута Хюбнер, каза следното: “финансирането по всички проекти към фонд “Републиканска пътна инфраструктура” ще остане недостъпно, докато българските власти не предоставят одиторски доклад за всички изразходвани до момента и в процес на разходване средства по проекти и не убедят ЕК, че има система за контрол; и че всички договори се сключват при стриктно спазване на европейското законодателство”.
Тъй като това изявление е отпреди два-три дни, в сряда министър Асен Гагаузов реагира, като каза, че готви създаването на ново звено във фонда за контрол по изпълнението и прозрачност.
Данута Хюбнер уточни, че освен спирането на парите за “Транзитни пътища”, автомагистрала “Люлин”, техническата помощ по трансевропейските мрежи, се преустановява и финансирането за второ- и третокласната пътна мрежа на България по програма “Регионално развитие”. На практика това означава спиране на всички пари за България за пътна инфраструктура.
Искам да припомня, че по време на вота на недоверие в пленарната зала беше изнесен последният доклад на Сметната палата именно за главна дирекция “Програмиране на регионалното развитие” в МРРБ, която се явява разплащателна агенция за усвояването на близо 2 млрд. евро от европейския фонд за регионално развитие и програмата за трансгранично сътрудничество. Заключението на палатата е, че както министерството, така и главната дирекция не са създали необходимите предпоставки за недопускане на корупционни практики. Нещо повече, отделът за мониторинг и отделът за контрол на средствата нямат необходимия административен капацитет; няма разпределение на хората по отделни програми и подпрограми. Липсва каквато и да е поднормативна база в тази връзка – правилници и инструкции. А въпросната оперативна програма за регионално развитие е гордостта на Станишев. Във всяко свое изказване той набляга на това как България се е справила с тази програма и вече я усвоява.
На мен ми прави впечатление и голямото разминаване между сумата, която концесионерът обяви за доизграждане на “Тракия”, и тази, която сочи българското правителство за необходима.
Колко всъщност струва “Тракия”
Ако магистралата се изгражда от българо-португалския консорциум, са нужни 715 млн. евро. Ако се строи от наши фирми – сумата е 250 млн. евро. Това е драстична разлика, която обяснява защо Станишев я нарече “грабежа на века”. Правителството сочи по-ниска цифра в много публикации, тъй като игнорират средствата, които се предвиждат за изграждане на ТОЛ-системата, която е над 100 млн. евро. В сметката не влизат изграждането на оптична мрежа и съпътстващи строителството дейности и други. факт е, че България разполага с почти цялата посочена от управляващите сума от 250 млн. евро. По заема от ЕИБ има остатък от 60 млн. евро, които са за “Тракия”. В преходните и заключителни разпоредби на договора с ЕИБ е договорено отпускането на втори кредит в размер на 100 млн. евро при същите условия, както основният заем. Това означава, че от нужните 250 млн. България разполага със 160 млн. евро. Остава правителството и финансовият министър Пламен Орешарски да намерят недостигащите 90 млн. Държа да подчертая, че те няма да бъдат разходвани веднага. Изплащането им ще бъде отложено 24 месеца след започването на строителството. Няма никакъв проблем такава неголяма сума да бъде осигурена.
При тези обстоятелства за мен е ненужно да се дава на концесия магистрала “Тракия”. Ние сме задължени до 2013 г. да въведем т. нар. електронна евровинетка. Тоест, пускането на ТОЛ-системата през 2008 г. – или както Гагаузов планира 2010 г. – е все едно да си купиш фабрика на 10 септември 1944 г. или да станеш член на БКП на 11 ноември 1989 г.
Последствията
Ако събитията се развият по начина, за който говори министър Гагаузов, възниква въпросът дали България ще трябва да плати неустойка и колко при развалянето на концесионния договор. Тъй като всичко в държавата ни се прави на тъмно, никой не може да каже какво точно е записано в споразумението. То се държи, както се казва, в двойното дъно на чекмеджето на правителството. Малкото, което управляващите казваха преди подписването на анекса – “едва ли не ще изгубим милиони от неустойки”, ме кара да мисля, че държавата ще бъде “ощипана” по един или друг начин. Но аз съм склонен да приема, че ще платим няколко десетки милиона евро като неустойки, вместо 30 млрд. евро за 35 години концесия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...