Евгени Чачев: Спекулация е да се говори, че правителството Костов е дало 18 млн. лева за “Бургас-Александруполис”

Фокус: Г-н Чачев, как ще коментирате факта, че правителството на СДС с премиер Иван Костов първо е финансирало проекта “Бургас -Александруполис” с 18 млн. лева през 1997 г.?

Евгени Чачев: Точно така. С протокол № 85 от заседанието на Министерски съвет на 24 ноември 1997 година правителството е взело решение за отпускане на 18 млн. лева. Забележете обаче, че тези 18 млн. лева сега са 18 хиляди лева, тъй като 1997 година е преди деноминацията на лева през 1999 година. Оттук идва спекулацията. Забележете, че в точка 4 на решението пише: “Министерството на финансите да осигури целево на Министерството на регионалното развитие и благоустройството 18 000 000 лева за функциониране на Инженеринговия комитет съгласно неговите функции и задачи”. Инженеринговият комитет има следните функции – той ще работи по процедурите за проектиране, ще подпомага дейността и ще съгласува предварително възникнали изменения, свързани с обхвата на проекта. Тези пари не са и консумирани.
Освен това, за да вземе правителството решение на 24 ноември 1997 година, проектът е започнал поне 10 години преди това. По този проблем има решения на предишните правителства, за да се стигне до този протокол.

Фокус: Вие, присъствахте ли на правителственото заседание на 24 ноември 1997 година?

Евгени Чачев: По стечение на обстоятелствата не съм присъствал, тъй като бях в чужбина. Това обаче няма никакво значение.

Фокус: Не e ли странно, че към момента именно партията на Иван Костов се обявява против проекта “Бургас-Александруполис”?

Евгени Чачев: Защо ви се вижда странно, след като нашето правителство успя да договори с Русия равноправно участие на България, Гърция и Русия в изграждането на петролопровода? Президентът Георги Първанов по време на срещата в Атина на 4 септември 2006 година с президента на Русия Владимир Путин и министър-председателя на Гърция Костас Караманлис предаде българските национални интереси и договори това, което бе подписано в София преди няколко дни. Да не говорим, че в България през 1997 година, когато бе на дъното след управлението на Жан Виденов, приоритетите бяха други. Сега България е член на Европейския съюз, на НАТО. Сега България изповядва европейските ценности и има други цели.

Фокус: Излиза, че вие не сте против петролопровода “Бургас Александруполис”, а против договора, подписан от Сергей Станишев?

Евгени Чачев: Ние не считаме, че на този етап от развитието на страната той е актуален за бъдещето ни. Този проект не носи никакви изгоди на българския данъкоплатец.

Фокус: Какво очаквате да се случи на рефендума, който ще се проведе в Бургас следващия месец?

Евгени Чачев: На референдума гражданите ще кажат дали подкрепят един такъв проект, или не го подкрепят. Ние сме длъжни да чуем гражданското общество, защото България вече е 2 година член на ЕС и имаме нови цели. С това, което се подписа от правителството на Сергей Станишев, на практика се обезсмислят всичките 18 години на преход.

Фокус: Добре, не е ли странно на фона на отпускането на тези средства от правителството на Иван Костов, сега ДСБ да дава такъв отпор на проекта “Бургас-Александруполис”?

Евгени Чачев: 18 млн. лева 1997 година сега са 18 хиляди.

Фокус: Това обаче е и политически факт?

Евгени Чачев: Разбира се.

Фокус: Значи, тогава сте одобрявали проекта?

Евгени Чачев: Забележете, че се говори за протокол за договори между български, гръцки и руски експерти относно проекта за петролопровода “Бургас-Александуполис”. Проектът е наследен от предишните правителства, който е продължил да се движи. Летоброенето не започва с всеки нов министър-председател държавата е поемала ангажименти, така или иначе нещата е трябвало да бъдат изчистени. Най-малкото е спекулация да се говори в момента за 18 млн. лева, след като те сега са 18 хиляди лева.

Фокус: Каква е била позицията на вашето правителство по проекта “Бургас Александруполис”?

Евгени Чачев: В онзи етап позицията бе да се проведе едно задълбочено предпроектно проучване, да се изяснят икономическите изгоди от проекта, като равно се третират и двата проекта ” Бургас-Александруполис” и “Бургас-Скопие-Вльора”. В онези години тези петролопроводи нямаха перспектива да бъдат построени в близките 10 години, тъй като цялото необходимо количество от нефт минаваше през Босфора. Същото е и сега.
Необходимостта от тяхното изграждане възникна в последните години и те ако се реализират, това няма да стане по-рано от 5 години.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...