Евгени Чачев: Правителството не желае да предотврати водните трагедии

Фокус: Г-н Чачев, какви са причините при всеки по-сериозен дъжд да има щети от наводнения?

Евгени Чачев: За съжаление, виждате, че при всеки дъжд става бедствие. Както писа един вестник, всяко бедствие води дъжд от въпроси. А причините за наводненията са много добре познати. Просто въпросът е, че правителството не желае да реши проблемите и да предотврати водните трагедии, които се случват. Всички действия, които се предприемат са пост фактум. Въпреки че беше създадено специално министерство на бедствията и авариите, оглавявано от вицепремиера Емел Етем, но смисълът от неговата работа все още се изчерпва единствено с дейността на гражданската отбрана и гражданската защита, която и преди създаването на това министерство, вършеше същата дейност. Разликата е само в това, че на практика към тях са прилепени, бих казал армия от чиновници, администрация, която е близо двеста човека.

Фокус: Как ще коментирате това, че почти всички ведомства, отговорни по някакъв начин за водите – МОСВ, “Напоителни системи” и т.н. – са на ДПС?

Евгени Чачев: По принцип, след всяко бедствие ведомствата започват да говорят едно срещу друго, прехвърляйки вината за проблемите на друго ведомство. Обаче кой трябва да реши очевидния проблем със бедствията?! Явно – вицепремиерът Емел Етем. Тя още преди изборите твърдеше, че е написала писмо до икономическото министерство за източването на язовир Въча, защото той бил към НЕК. След това Джевдет Чакъров – екоминистърът, предупреди всички собственици на язовири, че трябва спешно да започнат източване. Две седмици след това, се оказа, че хората нехаят. Както от НЕК, така и други собственици на язовири и специално язовир Въча е пълен. За мен беше шокиращо, изявлението на заместника на Асен Гагаузов, Димчо Михалевски, който се обръща към останалите министерства, че е необходимо пълно съгласуване. На практика това трябва да бъде факт, след като имаме министерство за бедствията, което има цялата власт да бъдат предотвратени тези бедствия, защото не е тайна, че подобни валежи във България се случват от години наред. Причината да се стигне до тази ситуация, която наблюдаваме в момента е липсата на ясни действия от страна на министерство на бедствията, синхронизирани с всички останали ведомства, които да предхождат тези валежи. Подобни валежи имахме и миналата и по миналата година, след парламентарните избори. Говори се много както за източването на язовирите, така и за замърсените корита на реките. Но тазгодишните валежи ни изправиха пред абсолютно същите проблеми.

Фокус: Трябва ли да има едно ведомство, което да отговаря за водния ресор да обединява всички структури в едно?

Евгени Чачев: Водните проблеми, не може да се каже, че са под шапката на министерство на екологията и водите, фактически под басейни министерство на екологията контролира състоянието на водните обеми във всички язовири. От своя страна, обаче от министерство на земеделието и горите спадат напоителните канали.Която също трябва да се грижи за корекциите на реките. Според новият закон за защита от бедствията, която самата Емел Етем внесе в парламента и беше приет. Има пълните права да се разпорежда, както със ведомствата, така и със кметовете, включително и да ги глобява, когато те не изпълняват задълженията си. Но досега, доколкото ми е известно, няма наложена нито една санкция. Няма и анализ, кметовете на кои общини погазват законите и застрашават здравето на хората при евентуално бедствие. Както и кои от министрите и шефове на ведомства, не са изпълнили задълженията си, касаещи бедствията.

Фокус: Кой печели от наводненията в България?

Евгени Чачев: Досега се видя, че почти всеки месец излиза от прокуратурата, някоя далавера, свързана с парите по бедствията.Оказа се, че почти половината от парите, които бяха отпуснати 2005 и 2006, на практика са взети, но няма резултат от тяхното похарчване. Няма изградени корекции, няма изградени диги. Това е направено просто много примитивно – колкото да се каже, че нещо е направено. Резултат няма и колкото и да е странно, виждате, че нещата се повтарят, включително и на едни и същи места.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...