Евгени Чачев: Кабинетът пусна печатницата за пари

Сделките с пари в брой са скочили почти двойно за последните 3 години. Данните са на Агенцията за финансово разузнаване. Цитира ги в петък от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ и бивш строителен министър Евгени Чачев. Каква е причината за нарастването на кешовите плащания и как можем да се преборим с корупцията, която генерира плащането в брой, попитахме Евгени Чачев.

Г-н Чачев, цитирахте данни, според които излиза, че поне 10 млрд. лева в брой се въртят у нас, а увеличението на сумата е близо три пъти за последните 3 години. Какво показва това?
– Цифрата не е съвсем точна. При 300 000 сделки над 30 000 лв. от началото на годината, толкова се получава, ако приемем, че средната стойност на една сделка е около 45 хиляди. А всъщност има и такива, които са за 300 000.
В брой се въртятнай-малко15 млрд. лв.
Само от март до юни през тази година столевките в обращение са се увеличили с 14%, докато оборотът на всички банкноти общо е с 8,68% по-голям. Което показва значителен ръст на парите. Както казва финансовият министър Пламен Орешарски – инфлацията е изцяло паричен феномен. Само за второто тримесечие на годината широките пари са се разширили с 1/4. Растежът е феноменален. Затова и реагират стоковите цени. Финансовият министър обяснява инфлацията с увеличаването на паричната маса.
– Сделките с пари кеш ли са причина за инфлацията?
– Причината се крие в сивата икономика, съчетана с действията на правителството. Защото, след като в официалния отчет на БНБ има значителен скок на столевките, който е по-голям от средния, това показва, че правителството печата пари. И за съжаление помним какво се случи през 1996 г. И неслучайно дори в медиите се появиха плахи опити да се обясни, че някои от банките са били за известно време в ликвидна криза. Отиваш да теглиш 300 000 лв. и те връщат за след 5 или 10 дни.
– Как може да се обясни увеличението със 76% през последната година на сделките с пари в брой?
– Със спестените пари от данъци от сивата икономика се купуват хора. Да сте чули полицай, лекар или чиновник да е корумпиран по банков път? В същото време накараха пенсионерите да си направят банкови карти и сега реално почти всеки има поне една карта. Скокът в потреблението на кешовото плащане е притеснителен. Премиерът Станишев се опита да оправдае ситуацията с думите, че в ЕС няма изискване парите за сделките да се привеждат по банков път.
В САЩ се следи всяка сума над 5000 долара при условие че имат месечни заплати над 100 000 долара. Подобна е ситуацията във Франция, където се следи всичко над 5000 евро. Румъния също въведе ограничения. Подобно е и предложението на парламентарната комисия по корупция отпреди две години – да се въведе паричен праг от 5000 или 10 000 лв. Обаче правителството не е направило нищо. Още повече че през последните години има достатъчно банки, клонове, банкомати. Във веригите, големите магазини и ресторанти вече се плаща с карти. Обаче държавата не желае това да се случи.
– Не е ли причината и в нежеланието на депутатите?
– Инициативата от парламентарната комисия вече е дошла. Една от главните причини за плащанията в брой са плащанията на работните заплати. И това е публично известно. Почти всеки работник в частна фирма знае, че има двукомпонентна система на плащане. Официално се получава сума около минималната или средната работна заплата, а останалата част е в плик. И това се случва навсякъде. За мен е крайно опасно, че сивата икономика не е само сива. По-голяма част от фирмите са в бялата, но имат и значителен бизнес в сивия сектор. Оттам кешовите плащания са изключително опасни, защото са свързани с престъпна дейност. Те захранват корупцията в държавната и общинската администрация, от която зависи печеленето на обществени поръчки – търгове, концесии, големите пари в националната инфраструктура и парите от еврофондовете.
– Какви мерки трябва да се вземат?
– Мерките са много прости. Минималната работна заплата да се вдигне рязко, както се направи в Румъния. Ако това стане, работодателят ще трябва да освободи част от персонала, за да дава на останалите повече пари по трудов договор. Или да увеличи заплащането на всички за сметка на кешовото.
– Няма ли да доведе това до инфлация?
– Не. Защото тези пари са едни и същи. Те и в момента се плащат. Но върху половината от тях сивата икономика не плаща данъци и осигуровки. Въвеждането на плоския данък няма да промени ситуацията. Мерките не могат да станат с магическа пръчка за ден или два, но до няколко години могат да сведат до минимум сивия сектор. Държавата може да се споразумее с банките и кредитните институции да намалят или дори да премахнат част от комисионите за преводи и тегления. Така ще привлекат огромен паричен ресурс. Сега тези комисиони са много големи. Затова апелирам към премиера да вземе въпроса на личен отчет. Ако държавата печата пари, нищо чудно да се повтори кризата по време на Виденовата зима. Защото инфлацията е за първи път толкова висока след този период. В началото на юли с Костадин Паскалев отправихме питане до Станишев, което остана без отговор. Ние попитахме как ще се тушира инфлационният натиск, след като в края на юни се вдигна токът за фирмите с 34% през седмицата и с 45% през уикенда. Искахме да знаем дали няма да се увеличи дефицитът по текущата сметка и дали бизнесът ще остане конкурентоспособен. Не само че не ни отговориха, но не се взеха и мерки. Месец след това НСИ отчете вдигнати с 1/4 цени на храните и с 14,6% за услугите.
– В кой сектор се извършват тези сделки с кешово плащане? Публична тайна е, че пари се перат най-много и най-лесно в строителството и туризма.
– Да, това са секторите. Не се спазва нормативната база, липсва добър контрол. В туризма и в строителството тези пари могат да се проследят много лесно. По-трудно е в инфраструктурата. Има нещо симптоматично в навечерието на местните избори. Преди 4 години правителството на Сакскобургготски създаде националната компания “Публични инвестиционни проекти”. Тя беше създадена под черта на бюджет 2004 г. с капитал от 1 млрд. лв. Обаче тогава МВФ протестира и средствата бяха намалени на 400 млн. лв. Тези пари тогава отидоха за така наречените царски чешмички, беседки, пътеки. В края на миналата година премиерът Станишев обяви, че въпросната компания е закрита, но досега не се знае къде са отишли тези пари. Това е една огромна парична маса, която потъна. С идването си на власт в началото на 2006 г. премиерът Станишев проведе мащабен семинар по проблемите на изграждането на мащабната инфраструктура. Тогава беше приета и националната стратегия за изграждането й. Далеч съм от мисълта да коментирам някои срокове в нея като пускането на магистрала “Тракия”, ЖП линията Пловдив – Свиленград, летище София. Тогава беше обявено, че проектната компания ще прерасне в Национална инвестиционна компания. Като в капитала й ще влязат остатъчните дялове от всички големи държавни предприятия, които са приватизирани частично. Тази компания не бе създадена. Голяма част от монополистите досега бяха в забранителния списък за приватизиране. Сега искат да извадят “Автомагистрали”, “Техноекспортстрой”, ВиК дружествата. И вече има апетити, включително Йордан Лечков обяви, че ще купува ВиК Сливен.
– Строителният министър Асен Гагаузов обеща изграждането на оставащата част от магистрала “Тракия” да започне през октомври. Реален срок ли е това?
– Ако преброите колко пъти е казвано, че сделката ще започне до месец, сигурно ще се окажат над 10.
Разтвори се и политически чадър върху всички питания в парламента към министър-председателя за “Тракия”. На мен лично са ми върнати 3 питания.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...