Евгени Чачев: ДСБ ще покаже как Tройната коалиция се срасна с корупцията

Днес парламентът дебатира по вота на недоверие към правителството, поискан от опозицията заради корупцията. От ДСБ заявиха, че ще огласят конкретни случаи. Потърсихме депутата от партията и министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета “Костов” Евгени Чачев да представи някои от аргументите на опозицията.

Какви конкретни доказателства за корупция ще представите днес пред парламента?
– Ще започна със законите, които правителството внася в Народното събрание. Миналата седмица се обсъждаше законът за изменение и допълнение на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. След като цял ден се говореше за приватизацията на болничните заведения, се оказа, че кучето е заровено на съвсем друго място. В преходните и заключителните разпоредби правителство вади от забранителния списък за приватизация изключително важни държавни предприятия. Такова е “Техноекспортстрой” ЕАД, което е участник в смесеното дружество с португалските фирми за концесията в автомагистрала “Тракия”. То участва в изграждането на нефтопровода Бургас – Александруполис и газопровода “Южен поток”. Беше извадена и скандалната фирма “Автомагистрали” ЕАД, която участва в концесията на “Тракия”, автомагистрала “Хемус” и в други големи транспортни обекти. Най-скандалното обаче е, че се вадят фирми, които са свързани с националната сигурност на страната. Като пример ще посоча “Картография” ЕООД. Във всички страни от Европа и в САЩ картографията е държавна собственост. Приватизирането на кадастъра ще доведе до много корупционни сделки. Списъкът със законите може да се продължи със закона за пътищата. С него управляващите се опитаха да сложат четири хамута на българина, като се въведат четири различни такси. Други корупционни текстове има в законите за хазарта, за трансплантациите.
Какви други случаи ще посочите?
– Ще започна от май 2006 г., когато зам.-директорът на Държавен фонд “Земеделие” Красимир Неделчев беше уволнен. Прокуратурата повдигна срещу него три обвинения за пране на пари и получаване на 357 хил. лв. от фирми, кандидатстващи по САПАРД. През август същата година беше сключен договор за 51 млн. евро за купуване и доставка на 60 хил. софтуерни пакета за държавната администрация. Обявеният тогава конкурс задължаваше продуктът да бъде единствено от фирмата “Майкрософт”. Фирмата посредник беше замесена в корупционни практики и при кабинета на Сакскобургготски. Месец след това, през септември, избухна скандал, който се завъртя около фирми, които изнасят биоматериали. Ние тогава сезирахме прокуратурата. В края на 2006 г. бившият министър Румен Овчаров пък беше замесен в скандала с “Топлофикация”. През февруари 2007 г. пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, спонсор на президента Георги Първанов, беше обвинен в източване на 7.5 млн. лв. от програма САПАРД. Схемата беше разкрита от Европейската служба за разследване на изразходването на европейските фондове ОЛАФ. Българският съд обаче оневини всички участници в престъплението, а държавата беше принудена да възстанови парите. През март пък изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Асен Друмев беше уволнен след обвинение, че е ощетил държавата с над 1 млн. лв. След скандала с “Топлофикация”, в който се замесиха бившият шеф на следствието Ангел Александров и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, беше уволнен зам.-министърът на бедствията Делян Пеевски. През септември главният секретар на министерството на образованието Димитър Танев осъществи директна доставка на учебници от фирма, близка до него. Неотдавна след публикация в “Капитал” стана известно, че шефът на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев е облагодетелствал с поръчки за над 120 млн. лв. фирма “Биндер”, управлявана от неговия брат. Ще допълня, че сумата е много по-голяма, защото “Биндер” има сключени договори с община Сливен, с Нова Загора, с още няколко общини за почистване на речните корита и колкото и да е странно, с ТЕЦ “Марица-изток 2”. Същия месец бяха арестувани в момент на получаване на подкуп и двама служите на фонда. Това спря и европарите по финансирането на пътната инфраструктура. През януари тази година ДСБ изнесе данни в парламента за злоупотреби при изграждането на автомагистрала “Тракия”.
Има ли други корупционни практики?
– През последните две години и половина са предоставени само две концесии за минерална вода, а многобройни искания отлежават в Министерството на околната среда и водите. Предоставянето на концесиите е подчинено на максимата на Ахмед Доган, че това е петролът на България и той ще се контролира от него. Друга корупционна практика на правителството е орязването на териториите в “Натура 2000”. Голяма част от Рила не беше включена в защитената зона заради мегапроекти на фирми, които са собственост на лица от управляващата коалиция. Над 3 млрд. лв. са и щетите от замяната на имоти с други, чиято цена е многократно по-малка, както и незаконното строителство. Големи щети нанесе и некомпетентното извършване на възстановителните дейности от наводненията. Злоупотреби имаше и в “Държавен резерв и военновременни запаси”.
Кои сфери и министерства са най-подкупни според вас?
– За съжаление случаите обхващат широк спектър на публичната администрация – от здравеопазването и образованието до икономиката и отбраната. Трудно е да се излъчи победител.
Дори и при арестите на служители в пътния фонд?
– Да, някак си всички развяха знамето върху фонда.
Управляващите не правят ли усилия да ограничат вредните практики?
– Няма никакви усилия. След като избухна скандалът с пътния фонд, всички министри започнаха да говорят в един глас как понятието конфликт на интереси не е законово и терминологично неизяснено. Най-голямата наглост беше изявлението на правителството, че не били засегнати европейски пари. След като сме пълноправни членове на ЕС, цинично е да се говори за европейски пари.
Ще дадете ли на прокуратурата данните, с които разполагате?
– Доказателствата за корупция се търкалят по улицата. В този парламент досега сме изпратили над 16 сигнала до прокуратурата, а в миналия над 20. Резултати обаче няма. Не е работа на народните представители да посочват имена, това е работа на съда и прокуратурата. Ако управляващите искат да се справят с корупцията, трябва да позволят изграждането на адекватни институции, които да парират тези порочни практики. Аз не съм убеден, че искат.
Щеше ли да се стигне до оставката на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, ако не беше санкцията на Брюксел?
– Определено не. Видяхме как министър Асен Гагаузов като Реймонда Диен застана на амбразурата и защитаваше Георгиев с всички средства. А реакция от прокуратурата нямаше. Днес ДСБ ще направи опит да покаже пред парламента цялостната система на срастване между тройната коалиция и корупцията. Първият основен момент тук е концентрирането на власти. Това води до влошаване на качеството на държавните институции, подчинени на кланово-родовите връзки и структури. Властта е подредена в патриархален ред и благата се разпределят по върха. Ще си позволя и да цитирам бившия премиер Жан Виденов, който в едно интервю каза, че България се управлява от го комунистически фамилии, сраснали с организираната престъпност.
ДСБ подкрепи протестите пред парламента днес, но се и разграничи от общия опозиционен формат. Докъде подкрепяте общите действия на опозицията?
– Ние ясно казахме, че нашето послание по време на протеста ще бъде “Долу тройната коалиция”. Това правителство трябва да си отиде, защото се срасна с корупцията. Това, че всички опозиционни сили участват в този вот заедно, не ни прави единни във всяко отношение. Ние сме единни против това управление, но имаме и много различия.
Колко сериозни са тези различия?
– Не виждаме изградена единна дясна алтернатива на това управление.
Ако някой си мисли, че правителството ще падне в петък, жестоко се лъже. А даже и това да стане, ДСБ винаги сме били отворени към всички вдясно, които споделят нашите ценности.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...