Евгени Чачев: Даваме по 320 лв. догодина за членството ни в ЕС

– Г-н Чачев, какви са очакванията ви от партийния конгрес на ДСБ днес, ще вземете ли решение да се обедините с някои десни партии и с кои?
– Не е конгрес, а се именува национално събрание, за което тръгваме с добро самочувствие. Защото на практика ние доказахме, че сме опозицията на правителството на Станишев. Това ясно пролича при обсъждането на данъчните закони, на бюджета на първо четене. Разбира се, давам си сметка, че веднъж вече ние сме играли в тази игра през периода 1997-2001 г. Тогава успяхме да извадим България от една жестока криза. Но тази, която сега предстои, ще бъде много по-тежка от предвижданото. Ще обсъждаме и актуалното състояние на партията и предстоящите цели. Колкото до обединението с други десни партии – ние сме отворени към всички, с които изповядваме еднакви ценности и принципи. Това обаче не е целта на събранието.
– Е, няма ли да вземете решение накъде ще тръгне ДСБ и с кого в предизборната надпревара?
– Такова решение ще вземем, но на следващото ни национално събрание, което ще бъде през пролетта и ще е по-близо до изборите. Аз бих изразил лично мнение, че ако Станишев иска да съхрани позициите на своята партия, то трябва да подаде оставка и да насрочи предсрочни избори. Той е млад човек и ако иска да покаже, че е отговорен, това е правилният ход в момента. Защото в момента Европа няма доверие в България, която Станишев управлява. И това, че ни спряха 220 млн. евро, е много лошо, че има замразени 1 милиард евро е още по-лошо, както и това, че няма да можем да усвоим 11 милиарда в следващите години, е отвратително. Но най-лошото е загубата на доверие и това ни обрича да стоим винаги на опашката. Затова той трябва да покаже отговорност и да се оттегли. България трябва да изплува от дъното, на което се намира. Ние бая твърдо сме се закотвили долу и няма шансове скоро да излезем, ако това управление не си замине.
– Оптимист ли сте, че десният избирател, който е отчаян и твърди, че няма свое представителство, ще ви припознае вас, от ДСБ?
– Аз лично не мисля, че десният избирател няма свое представителство. Друг е въпросът, че бяха положени много усилия Иван Костов да бъде демонизиран, а покрай него и партията ни. Не го обвиниха само, че е педофил и човекоядец.
– Май не са ви виновни само отвън, защото си имате и вътрешна опозиция?
– Коя е тази вътрешна опозиция?! Нено Димов и д-р Николай Михайлов ли? Не ги чувствам като опозиция. Нито като колеги преди ги чувствах. Пък и не е редно да сме като комунистите – един-единствен кандидат, избран с 97 процента като Тато навремето и Станишев сега. Абе винаги има кандидати за маршалския жезъл – вижте какво става пък в СДС – 8 човека. Мисля, че Костов се доказа във времето и остана като жалон. От осем години се считам за представител на десните, макар и в опозиция. Винаги сме се стремели да работим за България, да сме конструктивни, да сочим недъзите на управлението и пътя, по който могат да се коригират и решат. За съжаление нито Сакскобургготски преди, нито Станишев сега се вслушват в нашите критики.
Ако Станишев ни беше чул още на първия вот на недоверие в началото на годината, когато повод бяха бедствията след първия сняг, щеше да чуе за Батко и братко. Тези т.нар. пътни братя бяха причината ЕС да наложи санкциите на държавата ни на 23 юли, а сега вече са още по-тежки наказанията ни. Тогава Станишев застана като Александър Матросов да брани и пътните братя, и Асен Гагаузов, и Пламен Орешарски, и обръчите от фирми. И ето го резултата, който не закъсня. Защото ние не сме изолирана система под някакъв похлупак.
– Оказа се, че не само пътните братя са лапали в захлас, имало е и други лакомници?
– От Батко и братко обаче тръгна тоталното разплитане на чорапа в икономиката. Най-големите далавери са в програмата САПАРД и това беше доказано. Недопустимо е обаче това, което беше казано сега от Оли Рен, че има политическа намеса в усвояване на средствата. И имаше предвид точно спонсорите на БСП, ДПС и НДСВ и всички обръчи от фирми, които ги издържат. И не случайно ни бутнаха във фризера на ЕС. Втори жълт картон, който на практика е червен за България и означава само едно – тотално загубено доверие. Спирането на акредитацията на държавната агенция в Министерството на финансите е изключително опасно за нас, тъй като на практика се поставя под въпрос изпълнението на оперативните програми за България, в които има 11 милиарда евро. В края на краищата в тази криза, която започва и тепърва ще се завихри в следващите месеци, ако страната ни се лиши и от тези пари, кризата ще стане бедствие. Голяма част от тези средства са за българската инфраструктура, която е в плачевно състояние.
– Какво се случва със стратегически важните инфраструктурни проекти?
– Нищо не се случва. На Бузлуджа Сергей Станишев каза, че със сърцето си виждал магистрали. Обаче те май остават само в сърцето му. В момента са замразени всички големи пътни обекти. И ще ви кажа защо и откъде дойде бедата на държавата ни с ЕК. От магистрала “Тракия”. И по-точно от договора за концесия на магистралата, който Симеон подписа с португалските фирми, а Станишев тогава обяви, че това е “грабежът на века”. Но като дойде на власт този грабеж, взе, че му хареса и той продължи. При положение че двете пътни отсечки от Изворово до Стара Загора и от Карнобат до Бургас бяха спечелени от фирми при цени – 34 млн. лв. и 35 млн. лв., то се избра да се платят по два пъти повече пари – по 80 млн. лв. на един спонсор на БСП “Трейсгруп” и на друг донор на Доган. Ето как при спечелен международен търг тези хора предпочетоха да платят два пъти повече пари на свои фирми от обръчите. С тези пари сега магистралата щеше да е готова отдавна.
– Сега вече правосъдната система ли е виновна за окаяното ни дередже?
– Не приемам тази теза. Вината е в правителството. Правосъдната система може да осъди виновните. Навсякъде по света тя е независима малко или повече. Тази система беше много променена и в нея всички председатели са от управляващата коалиция. Така е и в съда, и в прокуратурата, и в следствието. На главния прокурор пък му съчувствам. Той каквото и да направи винаги ще сбърка. Защото много господари му се наредиха над главата. Но каквото и да кажем, вината не е в съдебната система. А в състава на правителството – от първия до последния, че позволяват това да се случи.
– Дали някой ще се извини на българите, които сега трябва да плащат всеки по 56 лв. заради далаверите на властта, както изчислиха колегите от “Труд”?
– Как по 56 лв.?! Това е само за тези 220 милиона. А вчерашното решение на ЕК всяка държава да плати по 1,2% от БВП, което за България е около 900 милиона и ще ги плащаме всички ние. И най-тежкото е, че няма да можем да се възползваме и да получим средства от този фонд за борба с икономическата криза. В продължение на 8 години загубихме и 2 милиарда евро от предприсъединителните фондове. Това си го говоря всеки ден от много време.
– Има ли надежда за ДСБ догодина?
– Да, имаме много млади и кадърни, образовани, експертни хора. Прави ми впечатление, че като се прибирам пеша от събранието към къщи – ъгъла на “Патриарх Евтимий” и “Раковски”, хората ме спират, искат да си говорим. И все ме питат: “Кога ще ги махнете тези?” А тези доказаха, че са некадърни, че нито знаят как, нито могат, нито искат.
– А вие какво им отговаряте на тези хора, които и вие от ДСБ разочаровахте преди това?
– Казвам им, че ако искат наистина да ги махнат, трябва да отиват към урните по време на вот.
– А дали ще тръгнат?
– Убеден съм, че ще го направят. Вие сама казахте за тези 56 лв., но като ги съберем с другите, са много повече и аз мисля, че това е една от спекулациите напоследък – да се говори само за 56 лв. от всяко домакинство. Тази сума трябва да се умножи по 6, да се прибавят новите вноски и загубените 2 милиарда и се получава, че всеки работещ българин на практика за европейското ни членство догодина ще даде по 320 лв. Всеки българин иска да знае какво ще получи срещу тази сума. А той получава кръгла нула. Образование, здравеопазване и всичко отива от зле на по зле. Очевидно България се нуждае от дясно управление.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...