Евгени Чачев: България се превърна в черна дупка за европейските данъкоплатци

Водещ: Част от парламентарната опозиция е в студиото на “Денят започва”. Добре дошли на Евгени Чачев, Демократи за силна България, Пламен Панайотов, Българската нова демокрация, Десислав Чуколов, евродепутат, представител на “Атака”.
Десислав Чуколов: Здравейте.
Водещ: Те или ще очертаят единството на опозицията или ще го размажат в различните посоки, каквито до момента отчитаме. Имам предвид от една страна призива на най-голямата, която всъщност е извън парламента, опозиция – ГЕРБ, предлагат нещо като палатков лагер, дори са готови да съдействат за разрешение за пространство, където да бъде употребен площадът, от друга страна – вота на недоверие, за който един от основните радетели, доколкото знам, е ДСБ първоначално, но в същия момент има и призиви от страна на “Атака” също за напускане, от трета страна – т.нар. импийчмънт. Получава се някакво усещане, че не може опозицията да си концентрира енергията в една конкретна точка. Какво е положението? Какво става?
Евгени Чачев: Не бих казал.
Водещ: Не е ли така?
Евгени Чачев: Демократи за силна България (ДСБ) още в събота призовахме всички наши колеги от опозицията към бойкот на това управление.
Водещ: Имате предвид излизане от общинските съвети на опозицията и от парламента?
Евгени Чачев: Излизане от властта, където има представители на опозицията, както от парламента, така и от местната власт.
Водещ: А където опозицията в местната власт управлява?
Евгени Чачев: По същия начин.
Водещ: Обаче пък това не е ли бягство?
Евгени Чачев: Не е бягство.
Десислав Чуколов: Не е бягство. Това е едно ясно разграничаване от това управление, което е в момента в България. Дали може да бъде опозицията обединена – да, може да бъде обединена. Това се видя и през месец февруари тази година, когато, помните, имаше един голям митинг на всички опозиционни партии. Това беше пак около поредния вот на недоверие, който в известен смисъл беше успешен този вот, имаше промени, така че опозицията може да бъде обединена. В момента се изяснява какви трябва да бъдат конкретните мерки за това, както вие казахте, да не се разпилява тази енергия, която…
Водещ: Всъщност всички ли застават зад, и вие ли г-н Панайотов, зад този призив да се напусне парламентът от опозицията и да излязат представителите на опозиционните партии от местната власт, дори там, където те не са опозиция на местно равнище?
Пламен Панайотов: В Българска нова демокрация (БНД), г-н Николаев, ние отиваме малко по-далеч. Както обикновено, ние се питаме – а какво след това. Т.е. ние бихме участвали и бихме подкрепили такива мерки само ако има много ясен механизъм за това следващото управление на България да е дясноцентристко управление, защото не можем заедно да бъдем на улицата, а да не бъдем заедно в едно силно дясноцентристко управление след това.
Водещ: Т.е. това е риск да излезете на улицата и да си останете там, а не във властта опозиционните партии?
Пламен Панайотов: Бих казал, че има за мен поне някакви много странни бележки, включително и от представители на опозицията, парламентарна и извънпарламентарна, от типа на – абе, видите ли, тях ги е страх да излязат на улицата, защото ще ги няма в следващия парламент. Искам да ви уверя, че в БНД въобще не ни е страх дали ще сме в следващия парламент или няма да сме в следващия парламент, но определено ни е страх, от гледна точка последиците за България и за българските граждани, ако няма силна наистина представителност на дясно мислещите хора в България в следващия парламент, тъй като това би означавало да се запази статуквото. Да си представим, ако се запази статуквото към момента, какво би станало в следващото 41-во Народно събрание: ГЕРБ във всички случаи би била в изолация, тъй като явно е политическото становище на тази формация, че няма да влизат в коалиция с БСП или с ДПС, а с “Атака” поради обективни причини не могат да влязат в такава и следователно дори и да е първа политическа сила…
Десислав Чуколов: Аз сега ще ви кажа, имам някакво друго мнение по въпроса.
Пламен Панайотов: Моля ви само да ме изслушате и ще си кажете становището. Така че дори и да е първа политическа сила, ГЕРБ ще остане в невъзможност да осигури необходимото на страната дясноцентристко управление самостоятелно.
Водещ: Т.е. в момента няма смисъл да се бърза, защото тази конфигурация ще бъде в блокаж?
Пламен Панайотов: Не, напротив, има смисъл да се бърза, ако обаче това бързане е съпроводено с политическата логика, която според БНД е необходима за страната, и това е наличието на обединена, силна дясноцентристка опозиция, която да се превърне в ядрото на бъдещото дясноцентристко управление.
Водещ: Усещам, че ще има противоречия между опозицията кой да е втора цигулка на ГЕРБ. Правилно ли?
Десислав Чуколов: Според мен измества се темата кой да е втора, кой да е първа цигулка.
Водещ: Така е, но вие имахте реплика заради това.
Десислав Чуколов: Репликата ми е следната: с тези доклади на ОЛАФ, тези доклади, които ще излязат и през тази седмица се хвърля едно много черно петно върху имиджа на България. Този имидж е доста разклатен и този удар, който в момента България понася заради лошото управление, това ще се стовари и на следващото управление – трябва да се занимава да изчисти този имидж. И точно затова – да се изчисти този имидж наистина бързо и правилно, следващото управление трябва да накара всички тези крадци в момента, които са, на ДДС-та ли, на средства от САПАРД, на средства от българския бюджет, никой не говори за това, всички тези трябва да почнат да пишат показания и това управление трябва да бъде съставено от хора, които не са участвали във властта и не са откраднали нито една стотинка.
Водещ: Наистина много напред отидохме в следващото управление.
Евгени Чачев: Не, между другото, след подобен доклад на ОЛАФ преди години си отиде цялата Европейска комисия начело с нейния председател – си подаде оставката.
Водещ: Искате да кажете, че сега трябва да си подаде Комисията?
Евгени Чачев: Разбира се, че Сергей Станишев…
Водещ: Не Европейската комисия.
Евгени Чачев: Все пак докладът на ОЛАФ е спрян от българското правителство.
Водещ: Защото /…/ са го преправили с политически изводи.
Евгени Чачев: И нещо друго – и президентът на републиката г-н Първанов също трябва да напусне поста си, тъй като той излъга на няколко пъти българския народ и той получи моралната оценка в събота по време на волейболния мач България – Съединените щати, когато обявяваха неговото име, залата мълчеше и се чуваха викове от залата “Върни парите”, а той излъга включително излъга…
Водещ: Това е било за билетите на волейбола.
Евгени Чачев: Не е за билетите. Той знае за какво, но той излъга включително и за доклада на ОЛАФ, тъй като се оказва от изявлението на говорителя на ОЛАФ вчера, че няма два доклада на ОЛАФ. Има един единствен доклад и той е от 9 юли тази година.
Водещ: Добре, върнахте ни отново към темата за действията на опозицията тук и сега. Можем ли да очертаем какво следва хронологично? Изчаква се докладът официално да излезе и се стига до дебати в пленарна зала, на които вие присъствате, участвате, гласувате против правителството, то оцелява, след това напускате парламента всички заедно, сега дали ще е на палатка няма значение, това ли е хронологията?
Евгени Чачев: Ако правителството все пак е българско, то ще подаде оставка.
Водещ: Говорим за…
Евгени Чачев: Тъй като докладът е убийствен и докладът, който беше пуснат като предварителен доклад, е тест за българското правителство и то не го издържа…
Водещ: Сега говорим за реалистични неща.
Евгени Чачев: … тъй като в доклада ще има включително и предпазна клауза за България.
Десислав Чуколов: Ако говорим за реалистични неща и настоящи неща, трябва да се работи и в посока за искане на оставка на президента Първанов.
Водещ: Чакайте. Пак ме обърквате. Нека хронологично да очертаем. Идва вотът…
Десислав Чуколов: През тази седмица и това предстои.
Водещ: Значи преди всичко е импийчмънтът?
Десислав Чуколов: Искане на оставка, събиране на юридически аргументи. Има такива юридически аргументи, сигурен съм в това.
Водещ: Но юристите казваха, че и там има някакъв проблем. Между другото, това около импийчмънта не е съвсем ясно за много хора. Слушах едно радиопредаване последните дни, където асоциацията на хората е за Моника Люински и Бил Клинтън. Да уточним, че не става въпрос за такива взаимоотношения, а за една много сложна процедура, за която беше казано, че май няма как да се случи на практика, а само теоретично да се вдига шум.
Десислав Чуколов: В конституцията пише – държавна измяна. Нали така? държавна измяна е да дадеш властта на Ахмед Доган и Касим Дал, които са агенти на чуждо разузнаване.
Водещ: Това е тълкование.
Десислав Чуколов: Това защо да е тълкование?
Водещ: Защото юридическите… няма издържано.
Десислав Чуколов: Няма юридически поводи да се направи обвинение срещу Волен Сидеров например за магистрала “Тракия”, единственият силен в България политик.
Водещ: Сега, това е друга тема. Не е единственият силен.
Десислав Чуколов: А не може да направим обвинения срещу Георги Първанов, където му е явна измяната.
Водещ: Добре, това е тълкувание. Г-н Панайотов, според вас накъде ще се насочи енергията, защото и сега се вижда, че е малко хаотично това, което се прави? Този импийчмънт може ли да успее и той ли е първата задача? После ли са дебатите по вота и гласуването, и след това напускане? Искам да очертаем хронологично вашите действия, доколкото сте се разбрали да са единни.
Пламен Панайотов: Това, по което има обединение между дясноцентристката опозиция в България и “Атака” към момента е общо участие във вота на недоверие на правителството.
Водещ: Дебати и гласуване срещу кабинета?
Пламен Панайотов: Ние сме се разбрали, че в деня, който следва излизането официално на доклада, в 10.30 часа ще връчим подписите, около 80 събрани към момента, за внасяне вот на недоверие срещу настоящото правителство на Сергей Станишев.
Водещ: Така. Минава тази процедура, правителството оцелява и какво следва?
Пламен Панайотов: Тази процедура предполага да бъдат нарочени обсъжданията в рамките от три до седем дни след внасянето на вота, след което, знаете, се гласува вече вотът по същество след като отминат 24 часа от края на дискусията. Пак искам да подчертая, че според БНД апропо след срещата ни, която имахме миналия четвъртък, и според ДСБ, да ме поправи г-н Чачев, ако бъркам, що се отнася до импийчмънта, ние имаме също много ясна и категорична позиция и тя е, че към момента със сигурност има политически и морални основания за оставка на президента.
Водещ: А юридически?
Пламен Панайотов: И двете формации я поискахме включително и от трибуната на българския парламент.
Водещ: Тук обаче трябват и юридически аргументи, върху които да стъпите.
Пламен Панайотов: Що се отнася до юридическите аргументи, ние сме се разбрали изрично, че продължаваме, както и колегата от “Атака” се изрази, да търсим доказателства за наличието на основания, такива, каквито са формулирани в Конституцията, за отпочване на тази процедура. Вие сте абсолютно прав, че тази процедура е изключително сложна, а ние за разлика от управляващите наистина не сме нагли, глупави и безотговорни хора. Т.е. ако ние отпочваме дадена инициатива, ние искаме пред българските граждани ясно да е посочено конституционното основание, тъй като тази сложна процедура предполага не просто да я започнеш с 60 подписа, каквито разбира се ние можем да съберем веднага, а да имаш убедителни доказателства пред българското общество, че тя може да завърши с изпращането в Конституционния съд, за което вече се предполагат две трети от гласовете на народните представители.
Водещ: Да.
Пламен Панайотов: За това става дума.
Водещ: Добре. Един такъв въпрос – Ако приемем, че примерно вотът на недоверие е успешен за вас, правителството падне, импийчмънтът успее и президентът го няма, какво става? Държавата кой я управлява?
Десислав Чуколов: Нови избори.
Водещ: А кой ги насрочва?
Десислав Чуколов: Има си процедура кой.
Евгени Чачев: Служебно правителство 100 дни и през октомври нови избори.
Водещ: Кой го назначава, ако импийчмънтът е успешен, служебното правителство?
Евгени Чачев: Парламентът.
Десислав Чуколов: Президентът Първанов трябва да го назначи служебното правителство.
Водещ: Нали искате, нали казвате, че той няма никакви морални основания да прави каквото и да било.
Десислав Чуколов: Така е написано в Конституцията, г-н Николаев.
“Вицепрезидентът.”
Десислав Чуколов: Сега, такива доводи, ако трябва да търсим в защита на Първанов, ако до там ще стигнем, ще го измислим как да стане.
Водещ: Говорим за всички сценарии.
Десислав Чуколов: Говорим за всички сценарии и аз ви говоря за най-реалистичния сценарий, който е, че има такива аргументи. В Конституционния съд, ето нашата братска държава Турция, както казват някои, да си отворят и те досиетата, както тука се отвориха, както онзи списък с всички български разузнавачи в Турция беше издаден на Турция, нека някой от тях да каже бил ли е Ахмед Доган или е, естествено, че сигурно е действащ агент на турските служби. Касим Дал, нека да го видим, Георги Първанов, каква е връзката му с тях. Това, ако не е държавна измяна, аз не знам какво е. Така че трябва да се върви в тази посока, доказателства могат да бъдат представени в Конституционния съд, няма от какво да се срамуваме, въобще да мислим в тази посока какво ще стане, ако падне Първанов. Сигурно ще станат хубави неща за България. Със сигурност ще станат хубави неща.
Водещ: Това се оказва, че като процедура наистина не е особено възможно, но така или иначе работата на опозицията е да разклаща статуквото. Да коментираме една друга интрига, ако имате информация разбира се, президентът наистина зададе въпроса къде и кой е дописал една от черновите на доклада на ОЛАФ, защото в първия вариант според него на текста не е имало политически внушения. Наистина имаше отговор от страна на…
Евгени Чачев: Говорителят на ОЛАФ отговори еднозначно вчера.
Водещ: Обаче имаше една такава случка: група журналисти получиха един анонимен SMS, в който се съобщава, че председателят на ДАНС г-н Сертов е бил на някаква среща в Брюксел с шефа на ОЛАФ. Това също беше опровергано от говорителя на ДАНС Зоя Димитров, но информацията за появата на такъв SMS вкарва някаква нова интрига или опит за прокарване на интрига между премиер и президент. Вие какво мислите? Съществува ли такова нещо и подклаждали го някой от опозицията?
Евгени Чачев: Не мога да кажа, обаче е абсолютно недопустимо да се иска ДАНС да прави проверка на ОЛАФ, тъй като ОЛАФ е създадена 1999 година, има я, за да се бори с корупцията на високите етажи на властта във всички държави-членки на Европейския съюз. И аз с това започнах, че ЕК именно по сигнали на ОЛАФ за корупция си подаде оставка в пълния състав и аз очаквам Сергей Станишев и компания да постъпят по същия начин, защото…
Водещ: Вие не го очаквате наистина, искате го.
Евгени Чачев: Не, аз лично го очаквам, защото те действително превърнаха България в черната дупка за европейските данъкоплатци. България стана нарицателно име. България стана държава, която няма подкрепата на ЕС, загубила е доверието и българските граждани години наред ще страдат от това.
Водещ: Лошото е, че опозицията не е съвсем единна до този момент. Г-н Пламен Юруков мисля, че каза, че няма смисъл от напускане на парламента. Аз пак се връщам към общите действия.
Евгени Чачев: Вчера беше много горещо.
Десислав Чуколов: Вижте, не може да се очаква в тази /…/ ситуация опозицията да има през цялото време единно становище, единен екшън-план. Няма как да се очаква това, защото все пак сме различни партии, иначе щяхме да бъдем една партия. Сам се замислете от началото на 2008 година до сега колко скандали се случиха в България, колко неща бяха. То бяха потъване на кораби, двойното име на заместник-министър, Румен Петков, неговите панаири. Всички тези неща, не може да се очаква, опозицията, като се случи и всичко да бъде ясно и стиковано. Това, което може да се очаква обаче от нас, е да бъдем отговорни пред нашите избиратели и затова нашите избиратели в голямата си степен искат едни некорумпирано и честно управление, така че ние трябва да работим в тази посока и мисля, че работим. Дали сега някоя партия е закъсняла със свое становище в дадена посока или пък напротив, това е въпрос на стиковка, не е въпрос на злорадство, което от БСП например да се изпитва към това. Сигурно го правят, но в момента те имат доста по-големи проблеми и то с тази служба, за която г-н Чачев каза – ОЛАФ. Не може да се тръгне да се разследва ОЛАФ, не може да се тръгне да се анализират някакви тайнствени и анонимни SMS-и при същото положение, че в тези доклади, които идват, те атаките са и срещу ДАНС. ДАНС е създадена по начин, по който да служи на сегашното управление, а не по начина, по който се очаква от ЕК. Това е съвсем отделна тема. Ето ви един повод за един нов грандиозен скандал – за какво е създадена тази служба. Може би…
Водещ: Вие сте против това въобще да има ДАНС?
Десислав Чуколов: Недейте да ми извъртате думите против какво съм. Против съм политическите…
Евгени Чачев: А в доклада има препоръки за парламентарен контрол върху ДАНС. Нещо, което ДСБ и БНД го искахме, когато се приемаше Законът за ДАНС.
Пламен Панайотов: Точно така.
Десислав Чуколов: Още една служба, която да може да следи, която да може да прикрива може би хора, които са удобни на властта. Първанов си ги прикрива чрез Борис Велчев, Сергей Станишев да си ги прикрива чрез ДАНС.
Евгени Чачев: И аз съм изумен от днешното интервю на президента във вестник “Труд” или “24 часа”, където продължава лъжата за доклада на ОЛАФ. Той отново говори за два доклада. Явно вчера е бил пак на хайка за вълци някъде.
Водещ: Добре. Г-н Панайотов, аз пак като за краставицата, за вашите единни бъдещи действия, ако въобще има такива, след дебатите по вота на недоверие и гласуването – излизането ви навън.
Пламен Панайотов: Г-н Николаев, да припомня, че от БНД още от създаването си ние говорим за едно нещо, че искаме следващите осем години в България, за да могат да се оправят пак нещата след управлението на БСП, е да има силно дясноцентристко управление. Затова и инициирахме и т.нар. интерпарламентарен съюз на всички дясноцентристки сили в парламента, включително и представителя на ГЕРБ, който в момента е единствен в българския парламент, така че ние търсим възможности и сега чрез общи политически действия, било в парламента, било извън него, да покажем, че има формула за единодействие, защото без такава формула за единодействие, да се върна към основното, ние няма как да осигурим на страната това, което е необходимо. В противен случай само БСП и нейни сателити, и нейни производни ще доминират политическата система на страната след следващите парламентарни избори. Ако това допуснем, имайте предвид, че бедата, вредата ще е за България и за мнозинството от българските граждани.
Евгени Чачев: Но това няма да го допусне българският народ, г-н Панайотов.
Пламен Панайотов: Дано. Дай Бог.
Десислав Чуколов: В момента, ако някой социолог си направи труда да направи социологически изследвания, наистина точно това би показало. Аз се съмнявам, че БСП ще мине четирипроцентовата бариера.
Водещ: Е, това са смешно…
Десислав Чуколов: Смешно ли ви е?
Водещ: Да. Ще мине 4 %. Може да се хванем на бас.
Десислав Чуколов: Хайде.
Водещ: Искате?
Десислав Чуколов: Искам, да.
Водещ: За какво?
Десислав Чуколов: Ще се разберем след това.
Водещ: Добре. Аз ви гарантирам, че четирипроцентната бариера от БСП ще бъде мината. Не трябва може би да изпадаме чак в такива крайности.
Десислав Чуколов: Още четири години ще /…/.
Водещ: Имам един такъв въпрос – Смятате ли, че има някакви възможности за това да се назначи примерно служебен премиер, който да ви хареса? Аз разсъждавам във всички посоки, включително и малко вероятните.
Евгени Чачев: Служебният премиер е само за 100 дни до провеждане на парламентарните избори. Така че той ще бъде с определен мандат. Дали ще ни хареса или не е без значение.
Водещ: Защото би трябвало да има някаква мисъл за различните последици.
Десислав Чуколов: Ако това правителство подаде оставка, което наистина не го вярвам, защото има още една година за крадене, как ще се лишат от това – не могат да го направят, но да се направи един експертен кабинет с компромисни фигури, които единствената им цел ще бъде ясна и разписана програма, по която да се работи за изчистване на имиджа на България и за реабилитиране на България пред европейските партньори. Това е смисълът на някакъв кабинет, ако трябва да се прави преди предсрочни избори. Иначе да ходим на избори.
Водещ: Опозицията може ли да способства или това е в разрез в момента с нейния интерес за изчистване на този имидж всъщност?
Десислав Чуколов: Аз като евродепутат да ви кажа не съм си позволил да нападам България, да черня България пред евроструктури или пред Европарламента. Това значи удар срещу България. Да се работи против опозицията обаче от чиста злоба за това, че нека да очерним управляващите без да ни пука за България – по никакъв начин. Но защо си мислите, че те са слепи в ЕС и в ЕК, и от службата ОЛАФ? Те толкова са прозрачни нещата. Те само със самолет да се мине над България се виждат нещата. Така е. Просто няма как да се скрие това.
Евгени Чачев: Ние непрекъснато предупреждаваме управляващите. Още преди две години ги предупреждавахме за това, което се случи, от трибуната на НС. Предупреждавахме ги и по време на двата вота през тази година, защото този ще бъде трети вот на недоверие към правителството.
Водещ: За тази година.
Евгени Чачев: Обаче правителството просто нито знае, нито иска, нито може да изведе България от тази черна дупка на Европа, в която сме се превърнали. И аз затова съм, какво да ви кажа, оптимист, че Сергей Станишев ще подходи като европеец и ще си подаде оставката още в следващите дни.
Пламен Панайотов: Г-н Николаев, според нас в БНД има три големи провала, за които ще се изисква доста време да се преодолеят последиците. Първият голям провал е свързан разбира се с реформата в съдебната власт и не поради липса на правила, както бяхме свикнали до скоро да казваме, а поради липса на воля да се прилагат тези правила. Вторият голям провал е свързан с еврофондовете. Вие виждате, че в крайна сметка България не може да ползва въобще вече предприсъединителните фондове и същевременно са блокирани и всички структурни фондове. И третият провал, за който все още не си даваме изцяло сметка, той е в процес на осъществяване в момента и предстои да се разгаря. Той е провалът в сектора за сигурност. Имайте предвид, че след 2003 година, сега по време на френското председателство на ЕС предстои да се приеме обща стратегия за европейска сигурност. България ще е единствената страна от 12-те нови членки на ЕС, която няма да може да представи своята стратегия за национална сигурност.
Водещ: Няма да има стратегия. Добре.
Десислав Чуколов: Тотална чистка и ревизия – това й трябва на България. Тотална чистка и ревизия искаме от “Атака” и ще го постигнем.
Водещ: Добре. Благодаря ви.
Евгени Чачев: България просто трябва да има дясно управление в следващите осем години.
Водещ: Благодаря ви за участието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...