Евгени Чачев: България в момента няма енергийна сигурност

Водеща Борислава Борисова: Ще отпаднат ли повечето въпросителни пред реалното стартиране на проекта БургасАлександруполис след днешната среща в Атина на президентите на Русия и България и гръцкия премиер, и, разбира се, каква е цената, която нашата страна ще трябва да плати. За това ще разговаряме в следващите минути с Евгени Чачев, депутат от ДСБ, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Добро утро, г-н Чачев.

Евгени Чачев: Добро утро.

Водеща: Много позитивни очаквания има като че ли към тази среща. От друга страна, инициативата за тази среща е на президента Путин и мнозина тълкуват този факт като знак за потръгване на проекта. Вие оптимист ли сте в тази посока?

Е. Чачев: Аз лично не съм оптимист, тъй като тази среща идва в един момент, в който на България беше върната националната стратегическа референтна рамка от Европейската комисия. И тя на практика определя проектите, по които България ще се възползва от финансовия ресурс на европейските фондове, за да изгради своята национална инфраструктура, да подобри качеството на живот на българските граждани.

Единодушно е мнението, че в България до момента, след поемане управлението от тройната коалиция, архитект на която е именно президентът Първанов, няма преструктуриране на сектори и националната политика в голяма степен не отговаря на политиката на Европейския съюз.

Водеща: Тоест вие виждате възможни пречки пред, така, старта, както мнозина казват, на този проект…

Е. Чачев: Определено, още…

Водеща: …обвързани със…

Е. Чачев: …повече в руските средства за масова информация излезе фактът, че руската страна ще се бори за промяна на процентното съотношение, по-точно в дяловото участие на трите страни при изграждането на този нефтопровод.

Водеща: Да, дори се появиха между другото информации, че Москва иска съвсем ново проектно споразумение, включително и почти пълен контрол 91 процента…

Е. Чачев: Именно…

Водеща: …в тази…

Е. Чачев: Именно, и това за мен е особено смущаващо, защото руската страна иска да осигури пълен контрол върху тръбите, а същевременно без никаква гаранция от нейна страна за нефта, който ще тече в тези тръби. Тъй като за България този проект е, ако мога да се изразя така, от местно значение, той е регионален проект, докато другият нефтопровод БургасСкопиеВльора, той е приоритетният за България. Той е нефтопровод с общоевропейско значение и ако ние имаме националноотговорна позиция, трябва да отстояваме приоритетното изграждане на БургасСкопиеВльора, тъй като до голяма степен…

Водеща: Дали се чуваме, г-н Чачев?

Е. Чачев: Моля? Не ви чух.

Водеща: Чуваме ли се, г-н Чачев?

Е. Чачев: Да, да, чуваме се.

Водеща: Да, в този смисъл като че ли в българските медии не стана много ясно каква позиция ще отстоява българският президент. Вие, разбира се, сте представител на опозицията, но все пак ясно ли е какъв е мандатът за преговори на президента, или и вие сте в голяма степен на неяснота?

Е. Чачев: Както и всичко, което се върши от една година, ситуацията е подобна на магистрала “Тракия”. Всичко е секретно, всичко се върши под масата, няма абсолютно никаква информация както в медиите, така и у политиците.

Водеща: А смятате ли, че в крайна сметка, ако все пак тази среща по някакъв начин опровергае и вашите очаквания, пък и очакванията на, предполагам, и на други, и все пак нещата, така, получат картбланш на чисто политическо равнище, смятате ли, че страната ни ще може да отстои тези неща, за които вече говорихте това процентно съотношение, тези 33 процента, от друга страна, участието и на български фирми във… и в изграждането, и в т.нар. съпътстващи бизнеси проектиране, строителство?

Е. Чачев: Много трудно, още повече че руската страна е заявила 91 процента. Най-много, което тя би могла да отстъпи, едно отношение 70-30-10… 70-20-10, извинявайте. И това съотношение в участието на трите страни е крайно неизгодно за България, още повече че по-голяма част, от 50 процента от дължината на нефтопровода минава през българска територия.Но, вижте, аз пак ще се върна на Бургас-Скопие-Вльора. При този нефтопровод печалбата, която ще остане в българската страна, е с пъти по-голяма, отколкото при Бургас-Александруполис.

Водеща: Да, и в този смисъл, г-н Чачев, не би ли могъл да бъде направен такъв компромис, такава отстъпка в процентното съотношение в полза на другите две страни, ако в крайна сметка…

Е. Чачев: Ако…

Водеща: …приоритетът е на друго място?

Е. Чачев: Ако се направи и отстъпка в това отношение, за мен това е една националнобезотговорна позиция. И ще бъде жалко, ако действително г-н Първанов приеме едни такива, бих казал, заробващи за България условия, още повече, аз пак ще се върна на националната стратегическа референтна рамка, в бележките на Европейската комисия изрично е посочено, че в нея липсва енергийната стратегия на България. Още повече че сега текат процеси в това отношение, които в никакъв случай не биха ни заобиколили. И ние вече трябва да осмислим своята енергийна сигурност, ако мога така да се изразя, тъй като в момента такава няма.

Водеща: Да, включително и част от тази енергийна сигурност е позицията, която вие смятате, че трябва да отстоява нашата страна по отношение на проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис.

Е. Чачев: Разбира се, просто президентът г-н Първанов трябва да има една националноотговорна позиция, стъпвайки на бъдещото членство на България в Европейския съюз от 1 януари. И действително България да не бъде далечната бедна провинция на Европа, а действително да бъде един равноправен член, една силна България в Европейския съюз.

Водеща: Благодаря ви за това мнение, изразено в ефира на “Преди всички” по “Хоризонт”. Евгени Чачев, депутат от “Демократи за силна България” и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, който каза, че не е оптимист за това, че ще отпаднат повечето от въпросителните и пречките пред реалното стартиране на проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис, след днешната среща в Атина на президентите на Русия и България и гръцкия премиер.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...