Евгени Чачев: Бойко Борисов търси нас

– Г-н Чачев, има ли опозицията екшънплан след доклада на ЕК. Звучите разнопосочно.
– Позицията на ДСБ е ясна – ЕК отчете системен проблем. Трябва да си отиде цялото правителство заедно с духовния си баща Георги Първанов.
– Как? За отстраняването на президента не събрахте достатъчно подписи, за да се стартира процедурата. От БНД казаха, че нямало да стават за смях.
– Моралната присъда над президента беше произнесена в Двореца на спорта и културата във Варна на волейболния мач България -САЩ. Когато обявиха присъствието на Първанов, 3000 варненци го освиркаха. Чуха се и възгласи: “Върни парите!”. Впрочем Първанов има да връща много пари…
Спомнете си за “Бургас-Александруполис”. Правителството “Костов” договори с гръцката и сръбската страна по 33,3% участие, а Първанов отиде на 4 септември 2006 г. в Атина и се споразумя с Путин и Караманлис за мажоритарна собственост на руската страна в нефтопровода. Това не е ли държавна измяна?
– Но нямате 60 подписа, за да докажете тезата си. Следващият ход?
– Вот на недоверие към кабинета. Най-лошото не са милионите евро, които губим по САПАРД, ФАР и ИСПА. Не е най-лошото, че има съмнение дали България е готова за следващото финансиране от 11 млрд. евро.
– А кое е най-лошото?
– Че сме загубили доверието на Европа. Че правителството е в близки връзки с организираната престъпност. Това не е извод. Това е диагноза. България е черна дупка за европейските данъкоплатци.
– А за българските?
– Министър Асен Гагаузов каза, че животът продължавал. Какво са, вика, някакви си ФАР-ове и ИСПИ! Значи него го е еня за фАР-овете и ИСПИ-те, защото ние ще плащаме на крадльовците от нашия бюджет.
– Откъде? Бюджетът за тази година е гласуван?
– Питайте Гагаузов откъде.
– България не е единствената държава, която е имала проблеми на старта.
– Само не цитирайте управляващите, че Унгария се била отказала доброволно от тези програми, за да се концентрира във фондовете. Това не е държавническо мислене, а още един повод за оставка. Брюксел настоява за ангажимент на всички нива за прочистване на системата. Закодираното послание е: “Отидете си! Нека дой-
дат хора с европейско поведение, които знаят какво вършат и къде отиват.” След 1 януари 2007 г. правителството няма своя стратегия. Рискуваме да бъдат спрени и 11 млрд. евро по оперативните програми до 2013 г. Това ще засегне и следващото управление. Очаквам Сергей Станишев, който претендира, че е европеец, да постъпи като председателя на ЕК Жак Сантер преди 5 г. – при първия доклад на ОЛАФ с улики в корупция подаде оставка заедно с всички еврокомисари.
– Как тълкувате реакцията на премиера, че няма да хвърля жертви на вълците?
– Като бягство от отговорност. Безочливо е да слага етикет на всички граждани, омерзени от политици, които ни превърнаха в мафиотска държава.
– Корупцията не е от вчера, г-н Чачев. И правителството на Иван Костов бе наречено “символ на корупцията”?
– Британски евродепутат ме попита веднъж: “Имате толкова известни имена, с които да са гордеете. Защо и президентът, и премиерът ви са историци?” Историците се ровят в летописа на изгубеното време, както казва Умберто Еко. Като питат Станишев за Людмил Стойков, той отговаря, че Иван Костов продал на Стойков “Дюни”. Какво означава въпросът, при положение че имаше национално съгласие и политическа воля за приватизация? Да се върнем още по-назад при Виденов, когато 60% от икономиката бе раздържавена чрез масовата приватизация за хартийки. Но всеки говори за Костов. Иван Костов е виновен за всичко – за педофилията, за убийствата, за отвличанията…
– За първи път чувам такива обвинения към Иван Костов.
– Е, само за това не са го обвинили…
– Основните обвинения са свързани с корупционни сделки при управлението на ОДС.
– Посочете една.
– БГА “Балкан”.
– За БГА “Балкан” са голи обвинения. Европейците искат от нас история на бъдещето. Не му прави чест на Станишев да обяснява, че при Костов българинът имал две яйца в джоба си, а сега има четири.
– Да погледнем към историята на бъдещето. Очаквате ли да свалите правителството с шестия вот на недоверие?
– Не. Въпрос на молив и на събиране на гласове.
– Защо го искате?
– Правителството отслабва съпротивителните сили на
обществото. Мафията поиска да се узакони като властващ партньор на ЕС у нас. Кризата няма институционален отговор и НС не може да я реши. Отхвърленият вот няма да бъде нейният край.
– След вота напускате парламента?
– Ще има национални протести. След вота започваме консултации с профсъюзите, с неправителствени организации, с Камарата на строителите, с Българската стопанска камара и др. Председателят на БСК Божидар Данев изнесе убийствени данни – в 50% от обществените поръчки за 2007 г. е имало драстични нарушения. М. г. са регистрирани поръчки за 7 млрд. лв. Значи близо 4 млрд. са раздадени под масата на батковци и татковци.
Защо ще преговаряте с тях, а не с най-силната извънпарламентарна партия
– ГЕРБ?

-Това са организации, които представляват интересите на всички
граждани.
– Готови ли сте за предсрочни избори?
– Защо да не сме готови?
– Рискувате ДСБ да не влезе в парламента.
– ДСБ можем да лидираме процес на преговори. Всяка от десните партии, която споделя нашите виждания, е добре дошла. На избирателите им предстои труден избор – да разпознаят алтернативата. Видя се, че когато БСП дойде на власт, всичко се скапва.
– Търсите ли предизборно партньорство с Бойко Борисов?
– Бойко Борисов трябва да търси партньорство с нас.
– Няма логика – ГЕРБ е водеща сила, а вие се борите да прескочите летвата от 4% за парламента.
– Това ще го каже избирателят. И през 1996-1997 г. не се виждаше алтернатива. Ако Станишев не се представи като европеец, за какъвто претендира, тласка България към нов 4 февруари.
– Очаквате ли все пак да се получи разрив в коалицията и НДСВ да гласува с вас?
– Изключено. Генезисът на ситуацията е в правителството на Сакскобургготски. То трябваше да избира между европейските средства и прането на пари. Избра второто. В България влезе огромен паричен поток. Перат се 5 млрд. евро годишно. Изникна бетоновата джунгла от турската до румънската граница.
През 2005 г. Станишев нарече концесията за магистрала “Тракия” “грабежът на века”. Но когато дойде на власт, не го спря. Сега концесията е спряна, но грабежът продължава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...