Д-р Теодора Константинова: Русенци не бива да имат червен кмет

Д-р Константинова, имаше ли за вас някаква изненада в разпределението на гласовете на избирателите в първия тур на частичните избори за кмет на Русе?

Най-голямата изненада за мен беше изключително ниската избирателна активност – един много тревожен сигнал за всички. Хората не излязоха да гласуват, защото са разочаровани от местните управници, които дезертираха, обещаваха, а не изпълниха обещанията и поетите ангажименти. Русенци не вярват повече, че нещата зависят от тях. На предизборните обиколки нашият кандидат за кмет Евгений Хараламбиев се срещна очи в очи с над 6000 души и основният въпрос, който му задаваха, беше дали и той ще избяга на жълтите павета.

Още един факт е причина за недоверието на русенци. Те очакваха нещо да се промени в управлението на общината през последните три години. Уви – проблемите останаха същите. Отново приоритет в работата на кмета ще се окажат кучета, дупки, транспорт, осветление, чистота. И новият кмет, който и да бъде той, ще трябва да се занимава с това. Палиативни мерки като предизборното асфалтиране на улиците не решава проблемите. Всичко се натрупва и хората не отиват да гласуват. Това е един изключително тревожен сигнал както към управляващите, така и към всички политици в България. Те трябва да изпълняват обещанията си и да не хвърлят повече прах в очите на хората.

В процеса на кампанията за избор на кмет на Русе бяхме свидетели на факти от парламентарните избори – купуване на гласове. Ще кажете – нищо ново под слънцето! Но защо справедливост се търси винаги не когато има нарушения, а когато са засегнати нечии лични интереси? В момента виждаме как НДСВ и БСП се надпреварват да протестират срещу купуването на ромски гласове в квартал “Селеметя”. И аз им задавам въпроса къде бяха те на парламентарния вот, за да направят същото, когато имаше достатъчно факти за касиране на изборите? Но тогава не бяха засегнати лично.

– Известно е, че ДСБ има един от най-мобилизираните електорати в България, може би след този на ДПС. Въпреки това при толкова ниска избирателна активност в Русе сте на 6 позиция, а в Разград – на последното 4 място. Какъв знак за вас е това?

– Специално за Русе мога да кажа, че една от причините е големият брой на кандидатите за кмет. Да се яват 15 кандидати на избори в град като Русе – това е безумие! Имайки предвид, че мажоритарният елемент също изигра съществена роля, обяснимо е защо така се пръснаха гласовете между отделните кандидати.

Самите ние сега се питаме дали посланията ни са достигнали до достатъчно хора. Много малко време е минало след първия тур, за да направим един сериозен анализ. Нашата кампания беше скромна, нямахме огромния ресурс на другите политически сили да присъстваме достатъчно в медиите. А, може би, имаме и някаква друга грешка. Но в едно сме абсолютно убедени. Необходимо е в цялата страна да се промени мисленето на хората. А това става след като се промени техният начин на живот, който пък е резултат от поведението на политиците. Когато хората имат доверие на политическите партии, те ще бъдат активни на изборите. За да отидат до урните, те трябва да са убедени, че със своя глас ще подпомогнат идея, която споделят. Когато нямат доверие, хората остават по домовете си.

На тези избори ДСБ заложи на едно ново лице – бизнесменът Евгений Хараламбиев. Сега след като мина първият тур, смятате ли това за неправилен ход?

Не бих казала, че другите кандидати са били толкова обществено популярни личности. Евгений Хараламбиев беше непопулярен в определени среди и популярен в други. Когато се издигне за кандидат един човек, който няма петна в биографията си, почтен е, градил е собствения си живот сам, въпреки че поради роднинството си със Светослав Лучников е можел хиляди пъти да отиде в София, мисля, че това трябваше да бъде оценено от хората. Евгений е свързан дълбоко с Русе, не е обвързан със схеми и групировки, не е участвал в нито един управленски екип. Той можеше да направи много сериозни промени в общината, свързани с източването на пари например.

В средите на ДСБ се смята, че д-р Теодора Константинова е политик от национална величина, който не трябва да бъде похабяван в местни избори. Вие така ли мислите?

Не смятам в никакъв случай, че става въпрос за похабяване, когато се участва в каквито и да било избори.

Предстои балотаж. Имахте вече среща с независимия кандидат Велизар Ранев и обявихте, че ще го подкрепите на 5 ноември.

Да, ние ще подкрепим кандидатурата на Велизар Ранев. Приоритетите, залегнали в преизборната ни програма, бяха приети от него. На едно мнение сме по въпроса, че моделът на управление трябва да се промени, за да бъде спряно източването на Община Русе. Ние проведохме разговор, но не пожелахме постове, участие в бордове. А кандидата на БСП няма да подкрепим, защото Русе не бива да има червен кмет. Началото на упадъка на града започна именно по време на управлението на тази партия. Преди 1989 година хората бягаха от Русе заради обгазяванията и БКП не направи нищо, а след промените се заговори за “първи частен град в България” по време на кметуването на представител на БСП.

Трябва да се знае, че независимо от подкрепата, която декларираме за Велизар Ранев, нашите общински съветници стриктно ще следят дали се спазват поетите ангажименти. Ще бъдем коректив в управлението, ще сочим грешките и никога няма да подкрепяме това, което не е в интерес на русенци.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...