Д-р Теодора Константинова пред в-к “Утро”, Русе

– Д-р Константинова, какво показа Националното събрание на ДСБ?
– Националното събрание показа, че за 9 месеца ДСБ има 18 382 регистрирани членове и симпатизанти, 195 общински организации и още 20 в процес на създаване. Проведе се политическа дискусия и се приеха правилници и предизборната програма на ДСБ.
– На прага на Евросъюза преобладават коментарите, че сме отчайващо бедни по стандартите на Европа, какви са вашите виждания за социална политика?
– Искаме справедлива пенсионна и осигурителна система, за да забравим унизителните притеснения на възрастните хора как ще преживеят месеца. Ангажираме се да намалим общата осигрителна тежест минимум с 15%, да повишим реалните размери на пенсиите и осигурителните плащания за болест, майчинство и безработица. Ще въведем система за гъвкаво постепенно пенсиониране, като подкрепяме безработните в предпенсионна възраст и стимулираме отсроченото пенсиониране. Ще прилагаме принципа на равнопоставеност на осигурените лица – не трябва да има привилегировани групи граждани, които не плащат лични вноски. Предвидили сме мерки за подкрепа на семействата при отглеждането на децата им, ще регламентираме възможностите за почасова работа със социално осигуряване, ще премахнем ограниченията за хора в предпенсионна възраст да сключват срочни трудови договори, имаме и много други идеи.
– Как могат да се вдигнат доходите?
– Това е част от цялостното повишаване на стандарта на живот. Имаме програма за увеличаване на реалните доходи чрез намаляване на преките и косвени данъци и на осигурителната тежест. Всичко, разбира се, е обвързано с икономиката. Ние сме за силна и конкурентна икономика с бърз растеж на благосъстоянието и за отпадане на административните бариери пред предприемачеството. Главната ни задача е да създадем словия за личен просперитет на всеки човек. Имаме възможности да осигурим стабилен ръст на икономиката от 7-8% годишно, както и за създаването на работни места чрез гъвкав пазар на труда, възможности за по-добро образование и по-високо професионално ниво на заетите и търсещите работа. Имаме и Целта ни е достигане на средна работна заплата от 600 лева и средна пенсия от 300 лева.
– Не вървите ли след правителството, което оповести нова социална програма?
– Необходимо ли е за задавам въпроса защо сега се оповестява тази програма? Защо тя не бе обявена в началото на мандата, когато Симеон Сакскобургготски обещаваше “незабавно и несимволично” повишаване на стандарта на живот, а четири месеца преди края му? Явно премиерът отново отваря чекмеджето с обещанията, за да го заобича пак онази част от обществото, към която са отправени посланията. Но това е обидно! Обидно и несправедливо е стимулирането само на младите семейства, добили дете през първата година от брака си. Останалите, ако не могат или не искат дете толкова скоро, остават без царската милост. Това ми напомня за унизителния ергенски данък преди 1990 година, да не говорим, че е антиконституционно, след като сме приели, че всички граждани имат равни права и задължения. Не мога да не задам и още един въпрос. Къде беше Сакскобургготски през 1997 година, защо не дойде тогава да спаси България от мизерията след правителството на БСП и Жан Виденов? По-удобно беше да наблюдава от Испания колосалните усилия на правителството на Иван Костов за стабилизиране на страната, за реформирането й за спечелването на доверието на ЕС и НАТО. Лесно се гради на здрави основи, трудно е създаването им.
– Как очаквате да се развие предизборната кампания?
– Ще направим всичко възможно да водим позитивна кампания с ясни послания и реалистична управленска програма. Разбира се, ще изтъкваме слабостите на управлението на НДСВ и ДПС, като предлагаме алтернатива. Няма да мълчим и пред опитите на управляващите да фалшифицират резултатите от престоя си във властта. Свидетели сме на такива опити, а тенденцията, убедена съм, ще се задълбочава с наближаването на изборите.
– Само върху управляващите ли ще съсредоточите критиките си, какво е отношението ви към останалите партии?
– При левицата ще бъдем свидетели на вече видяни и чути неща. До болка познати лица ще ни заливат с популистки послания, подправени с темата за влизането ни в ЕС.
Проправителствената стара десница се лута в лабиринта на коалиционната акробатика, довела до създаването на икономическите съюзи Общинска банка – ССД, ВМРО и БЗНС-НС и “Софийски имоти” – СДС, ДП и “Гергьовден”. Тук суматохата предстои – приемането на Любен Дилов-син като съюзник на СДС обърква сините симпатизанти, които не са забравили, че Дилов бе сред най-жлъчните критици на правителството на Иван Костов. Дргият парадокс е вливането на опозиционния БЗНС-НС в коалицията на Стефан Софиянски, който неведнъж демонстрира подкрепа за правителството “Сакскобургготски”. Това са “принципните” коалиции вдясно.
– ДСБ е сред твърдите застъпници на интегралната бюлетина, не е ли това следствие от липсата на утвърден и познат от години безспорен партиен цвят?
– В никакъв случай. Поддържаме въвеждането на интегралната бюлетина и ще го отстояваме твърдо в парламента, като част от развитието и модернизацията на обществото. Има политически сили, които се чувстват несигурни и се съмняват в своя електорат. Те разчитат на цвета, с което явно показват недоверие в каествата на избирателите си. Ние мислим, че е крайно време българските граждани да пускат не червени, сини, зелени или жълти цветове, а съзнателно да дадат своето доверие за тази политическа сила, която има ясни послания, базирани на управленски опит, която е била принципна и последователна в позициите си и няма да ги излъже. Само политици на много ниско равнище могат да изтъкват аргументи в полза на цветовете.
– Социолозите не ви дават големи шансове за прескачане на 4-процентовата бариера, как ще коментирате това?
– Очевидно е, че в момента група социолози манипулират обществото с поръчкови проучвания и техните интерпретации. Дано се изпълни споразумението за почтеност между социолозите, за което бе съобщено в пресата. Надявам се да проработят професионализма и безпристрастността им.
– Какво предстои на Демократи за силна България в Русе?
– До 21 март предстои подаването от кандидатите за народни представители на писмени заявления пред общинското ръководство за включване в листата на ДСБ или писмено съгласие за номиниране. Листата ща бъде обсъдена на регионално събрание до 15 май, където всички кандидати ще бъдат равнопоставени и ще бъдат подредени според гласуването на делегатите. Това е техническата част. Иначе на Демократи за силна България в Русе предстои да реабилитират почтеността в политиката чрез авторитета, компетентността, отговорността и почтеността на излъчените кандидати за народни представители.
– Регионалният координатор д-р Бисер Начев вече постави целта – спечелване на 2 мандата и ви обяви за безспорен фаворит за водач на листата.
– Ще се борим не за 2 мандата, а за поне 2 мандата в Русе. Колкото до номинацията ми за водач на листата от д-р Начев – това е въпрос на оценка и доверие на членовете и симпатизантите на ДСБ. Моята наминация ще бъде подложена на гласуване заедно с всички останали кандидати. Засвидетелстването на подобно доверие не може да не ме радва. Приемам предизвикателството отново да бъда номвинирана заради чувството ми за отговорност и дълг към Русе, заради позициите и принципите, които защитавам. Вече знам колко полезно за региона е да има лоби в София. Ще продължа да отстоявам интересите на района. Нямам намерение да напускам града. Не съм се устроила битово и професионално в столицата. Връщам се в Русе всяка седмица, вървя спокойно по улиците, гледам съгражданите си в очите и челото ми е чисто.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...