Д-р Теодора Константинова: Нямам нужда от друга кампания освен от своя собствен живот

– Д-р Константинова, приемате ли се като предизвестен водач на листата на ДСБ?
– Моята номинация за водач на листата е чест за мен и израз на това, че съм запазила доверието както на хората, които са мои единомишленици, така и на голяма част от гражданството, защото в редиците на ДСБ има много хора, които никога преди това не са членували в партия. Най-голямото ми удовлетворение е именно това, че моята номинация е знак за съхранено доверие. Подреждането на листата в събота беше демократична процедура с тайно гласуване и подреждането на листата. Като народен представител имаше възможност за мен да бъде гласувано отделно и явно, но моето категорично желание беше да съм равнопоставена с всички кандидати, записани в списък по азбучен ред. Така в списъка бях на последното 13 място, и на 1 място ме изведе вотът на хората, а не апаратни игри.
– Балансирана ли е листата?
– В листата влизат хора, които са се утвърдили както професионално, така и на житейското поприще, хора с опит и идеи. Представени са различни професии – имаме икономисти, учители, бизнесмени, художникът и национален треньор по стрелба с лък Зюхтю Калит също е при нас… Много е важно, че всички кандидати за народни представители от Русе са родени тук или са живяли достатъчно дълго време в града, за да са свързани и като емоция, и като ангажименти с него. Представителите на другите общини също са утвърдени местни хора. Това не са партийни апаратчици. С изключение на мен и д-р Бисер Начев всички са нови лица в политиката.
– Какви ще са акцентите в кампанията ви, какви местни послания ще отправите?
– Генералното ни послание е ясно. Нашата мисия в полтиката е да работим така и да изпълним тези идеи от програмата ни, които ще позволят да се реализира общото желание на всички – силна България в обединена Европа. Разбира се, имаме и местни послания, но засега предпочитаме да не ги огласяваме, нека изчакаме старта на кампанията.
Всъщност това ще бъде кампания в истинския смисъл на думата за тези, които не са познати или не са имали възможността да доказват своята отговорност и да спечелят по този начин доверието на хората. За мен кампанията ще бъде продължение на пътя ми в Русе, на работата ми като народен представител, защото не съм преставала да живея в Русе и с проблемите на града и региона. Мисля, че през последните години доказах, че за мен политиката е начин да защитавам интересите на града и региона, докато много други кандидати за народни представители ще трябва да доказват, че не се стремят към политиката от кариеризъм. Стоях пред русенци 4 години и нямам причина да се крия или да се срамувам. Никога в живота си не съм дезертирала от отговорностите си, от приятелите си и от принципите си, затова нямам нужда от никаква друга кампания, освен от своя собствен живот!
– Какво свършихте и какво не успяхте като народен представител?
– Като депутат от опозицията нямах големи възможности за законодателна инициатива. Участвала съм, разбира се, в писането и внасянето на закони в Народното събрание, но мнозинството там трудно преглъща чужди идеи, дори да са добри и необходими на страната. Доволна съм обаче, че успях да помогна на много хора, да облекча много лични съдби. За някои от нещата се знае, но за повечето не, защото смисълът не е да се прави нещо за имиджа, а нещо за хората. Например за всеки празник сега ме поздравява едно момиченце, което бе с вродена глухота. Успях да помогна за оперирането му и сега детето чува и говори. Не е удобно да говоря много за себе си, само ще кажа, че споделям веруюто на Майка Тереза, че най-голямото удовлетворение е изпълненият дълг.
Боли ме, че силното лоби на варненските депутати на позволи единият от ангиографите, който ни беше обещан, да дойде в русенската болница. Но продължавам да се боря, защото тази апаратура ще спасява стотици човешки животи.
– Бяхте съмишленици и съюзници с кмета Елеонора Николова, но вече сте конкуренти като водачи на листи, как се чувствате сега, има ли лични емоции?
– В една предизборна кампания всички политически сили са конкуренти. Въпрос на личен избор е това, което накара г-жа Елеонора Николова да застане начело на една партийна листа. Аз нямам коментар на това и не бих искала да правя публични анализи на всичко, което се случва с листата на партията на г-жа Надежда Михайлова. Няма никакви лични емоции в отношенията ми с г-жа Николова, има само известна доза изненада, защото когато един човек твърди, че е на еднакво разстояние от политическите сили, е странно да оглави листата на една-единствена сила. Това обаче не е моя тема.
– Защо се изостри така борбата в десницата?
– Борбата вдясно се изостри, защото някои десни партии направиха много грешни ходове и започнаха да дерайлират. Създадоха коалиции, които вече ги изнервят и губят позиции пред електората си. Но нервите и страхът са изключително лоши съветници. Ние не се притесняваме, защото имаме ясни позиции и цели, не делим с никого нищо, докато кризата при останалите се задълбочава.
Има ли все още шанс дясното да сключи един негласен “пакт за ненападение”?

– Това би трябвало да го направят тези, които и в момента непрекъснато се стремят с медийните си изяви по всякакъв начин да дискредитират хората от ръководството на Демократи за силна България. Ние не нападаме никого и няма с кого да сключваме пакт, държим се достойно и почтено. Тези, които дирижират атаката, трябва да се замислят, те допускат от години да се сипе помия например върху Иван Костов. А неговата единствена вина е, че има визия за развитието на страната и политическото мъжество да отстоява идеите си. Опити за такива действия има и в Русе. Засега ще се въздържа да говоря с конкретни имена и факти, но в момента, в който атаките станат съвсем явни, аз няма да се поколебая да посоча хората и да обясня съвсем точно това, което правят, както и мотивите им.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...