Д-р Теодора Константинова: Каня всички десни на разговор

Миналата седмица д-р Теодора Константинова бе преизбрана за председател на общинската организация на Демократи за силна България. Едно от главните послания на бившата депутатка, влязла в парламента през 2001година като кандидат на единния тогава СДС, на общинското отчетно – изборно събрание бе за нуждата от силен десен съюз на базата на общи принципи и ценности.

– В какво състояние е организацията на ДСБ в Русе и региона? Какви са тенденциите, увеличават ли се или се намаляват членовете и регистрираните симпатизанти?

Общинската организация на |ДСБ в Русе е една от най-мобилизираните и активни в страната. Нашите членове и симпатизантите са хора с принципи, ценности и приоритети, те притежават чувство за чест и достойнство много повече, от колкото могат да си представят останалите. За това независимо от преминалите изборни загуби не напускат своята партия с доказан потенциал и принципи. Тези хора не мечтаят за постове и облаги. Те искат ДСБ да участва в следващото управление на страната със своя потенциал, опит и идеи, защото искат по-добър и достоен живот, справедливост, закони за всички, непримиримост към безобразията на властимащите.

– В предизборен период всички политици искат да разширят обществената подкрепа, с какво Вие и колегите Ви в общинския съвет сте оправдали влизането си в местната власт, за да искате отново доверие?

На местно ниво действията ни се ръководят винаги от обществения интерес и водим, макар да сме малка група, битка с опитите за налагане на частни интереси или такива в ущърб на Русе и русенци. Както на заседанията на Общинския съвет, така и при дейността ни в комисиите, позициите ни са продиктувани от интересите на обществото.

ДСБ притежава потенциал от хора с възможности, компетентност и решителност в действията. Сега в условията на икономическа криза, нетърпимо недоверие към България, компрометирано европейско членство, страната ни има нужда от силно дясно управление. Би било справедливо и полезно ДСБ да бъде част от следващото дясно, реформаторско управление, което за пореден път след ляво управление ще участва в спасяването на България от престъпност и изолация. А тези, които нямат морално право да искат отново доверието на хората, са участниците в тройната коалиция. За пореден път сме свидетели на политическа немощ и липса на потенциал и компетентност за управление на страната.

– Как оценявате работата на местната власт и на русенските депутати?

През 2005-та година в едно интервю във в-к “Утро”, бях казала, че ще следя от близо работата на русенските депутати. И го правя! Надявам се дейността им в Народното събрание да е ползотворна. А по отношение действията им в Русе и региона, не мога да кажа нищо особено ласкаво. С изключение на двама – трима, народните избраници забравиха гръмките си обещания и едва от скоро, защото наближават изборите, зачестиха приемните и отразяването им в русенските медии. Не ги виждахме дори на тържествата по повод националните празници и този на града ни. Не поеха сериозни ангажименти към проблемите на Русе. Например за Медицинския колеж – защо не организираха общ фронт срещу закриването му и лишиха града ни от едно учебно заведение с традиции? А можеха поне да опитат! Половината от депутатите са от управляващата тройна коалиция и ако бяха достатъчно съпричастни, заедно със своите колеги от опозицията, щяха да използват всяка възможност за решаването на редица русенски проблеми. Пренебрежението и безразличието към хората, които са ги избрали, се почувства достатъчно ясно от много русенци, които често споделят с мен разочарованието си.

– Мина ли съревнованието кой е най-голям в дясно? Ако на национално ниво не се сключи коалиция, подобна на местната Русенска европейска десница, може ли да има негласен “пакт за ненападение” в дясно, независимо че всяка листа ще преследва максимален успех?

През 2007-а година бяхме от пионерите в България по отношение на коалиционно поведение. Заедно със СДС и ДП регистрирахме коалиция “Русенска европейска десница” за местните избори, като загърбихме стари обиди и вражди. Вложихме много смисъл и съдържание в името, което избрахме заедно, тъй като то трябваше да отразява ценности, единение и проевропейския път на партиите ни. Сега когато се говори за Коалиция “РЕД” в общинския съвет и медиите, русенци знаят че това са СДС, ДСБ, ДП, направили крачката към така желаното обединение в дясно. На последното Национално събрание на ДСБ се гласува единодушно решение за започване на разговори за създаване на дясна предизборна коалиция. Това предизвика безпокойство и страх в редиците на управляващите и част от опозицията. От тогава сме свидетели на медийни изяви, стараещи се да осуетят действията в посока на дясно обединение. Много удобно би било за управляващите и други, дясното да бъде разпокъсано и слабо. Заедно сме голяма заплаха и сериозна конкуренция. Днес целта е да обединим усилията на всички проевропейски формации на цялото общество, за да съградим отново националния консенсус. Формирането на алтернатива на сегашното провалено управление е задачата, която стои пред ДСБ и партиите членове на ЕНП. Крайно време е да спрем да мерим кой е по-виновен за разцеплението в дясно, кой е “по” и кой е “най”, да не се обръщаме назад, а заедно да предотвратим втори мандат на сегашното управление и създадем алтернатива, която да изведе страната от поредната криза на поредното ляво правителство. Нямаме време! В следващите дни ще отправя покана към ръководствата на политическите сили, с които се водят разговори на национално ниво, за да уточним позиции и действия. Необходими са действия в името на европейското ни бъдеще, за това трябва да бъдем заедно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...