Д-р Петър Москов: Монополите вилнеят и в болниците

Разказът за лявото u дясното такъв, какъвто го познават възрастните преподаватели по политология, е счупен в съвременния свят.

НАТО и ЕС бяха и са cpедствo, c което нашият живот да стане ежедневно no-добър. Но то трябва да бъде използвано от майстори. Управляващите от последните 10 г. са ерзацмайстори.

Интервю на Таня ДЖОЕВА за политиката, олигарсите и липсващата държавност в държавата

Петър Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Завършва Медицинския университет в София, специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

Работи като старши асистент в УМБАЛ “Св. Анна” в Клиниката по анестеуиология и интензивно лечение.

Учредител на ДСБ. От 2007 г. е член на Националното ръководство на партията.

Син е на бившата културна министърка Eммa Москова.

Г-н Москов, ДСБ трябваше да преглътнете две предателства – веднъж на знакови лица, които ви напуснаха и отидоха при Меглена Кунева. Втори път – от СДС, които сложиха край на Синята коалиция. Накъде след Националното събрание?

– Не е предателство спрямо нас. Доколкото има смисъл от съществуването на ДСБ, то е в защита на каузи и политически идеи.

Ако някой предава идеи, то си остава за негова сметка. Ако някой чупи съюз – също.

ДСБ продължава напред с подготовка за самостоятелно явяване на изборите и с обновена платформа за модерната десница на XXI век.

– Ясно беше казано на най-висшия ви форум – тръгваме самостоятелно на изборите!

– Вече сме започнали подготовката. Имаме тази готовност.

– Но имате около 80 000 твърди симпатизанти, както твърдят социолозите. За да влезете в следващия парламент, ви трябват още 100 000. Как ще ги привлечете?

– Далеч съм от мисълта да споря с вас. Но ще споря със социолозите, които цитирате. Аз твърдя, че имаме два пъти по толкова.

Същата социология разказа в едно изследване как 80% от хората не били доволни от борбата с организираната престъпност. Изведнъж отново 80% посочвали за любим министър Цветан Цветанов. В качеството му на човек, на баща ли, на какво…

– Преди избори данните на социолозите редовно се поставят под съмнение. Въпросът бе при конкуренцията вдясно с какви идеи ще привличате нови симпатизанти?

– Интервюто ни очевидно тръгна като спор, но пак ще споря с вас.

Конкуренция нямаме. Ние не сме и няма да бъдем най-голямата партия. Но ще бъдем ценностната алтернатива на хората, които мислят, че срещу данъците си трябва да получаваме конкретни публични услуги, че трябва да живеем в правова държава и че не е възможно законодателството на цялата държава да се променя в интерес на конкретен бизнес план, както стана с “Витоша ски”.

На тези хора ние сме политическо представителство. Ако вие твърдите, че те са само 80 000, това е проблем може би не само за ДСБ.

– Проблемът е, че конкуренцията ви е факт. Има и други партии с претенция да представляват тези граждани.

– Кой? Освен претенция трябва да имат и собствената си история като политически документи, които са защитавали с цената на много жертви.

– Предлагате представителство и на хората, които протестират срещу поправката “Цеко Минев”. Това ново ляво, както го определят, може да прерасне в партия. Ето ви още конкуренция. Вече не дясното, лявото е на мода.

– Разказът за лявото и дясното такъв, какъвто го познават възрастните преподаватели по политология, е нещо счупено в съвременния свят. Тезите и идеите, около които ДСБ иска да обедини модерните хора на България, са ценностите на модерната десница, която е преосмислила уроците на миналото и е готова да влезе в бъдещето. Това е различно от класическите безкрайно остарели и неразбираеми дори за хората на Орлов мост представи за ляво и дясно.

Правителството на БСП въведе плосък данък, а ДСБ, която наричаме дясна партия, се противопостави с математически и икономически разчети за това, че трябва да има необлагаем минимум. За какво ляво и дясно говорим?!

– За какво?

– Говорим за друго – как държавата става държава, в която има държавност, а не е изоставена на монополи и олигарси. Това е разказът как с нашите данъци финансираме системи, до които нямаме достъп – образование, детски градини, здравеопазване, съдебна система. Плащаме налози, но когато ни се наложи да запишем детето си в детска градина, нямаме тази възможност. Когато детето кандидатства в училище или университет, взема частни уроци. А когато отидем в болница, трябва да имаме пари в ръка!

Отвъд лявото и дясното първо трябва връщане на държавността, после – разказ за това кой е по-десен. Този разказ в момента не ни вълнува.

България е разграден двор, където хора като Цеко Минев реализират законодателни инициативи.

– Пак ще цитирам социолози – че с раздялата си СДС и ДСБ се самоубиха. Или някой ви самоуби?

– Логото на Синята коалиция беше мост.

Да взривиш мост не е умно

Нашият анализ е, че групи от интереси, на които Синята коалиция пречеше, доведе до взривяване на моста.

Нека не забравяме, че във вашия вестник се появиха записи на г-н Любомир Павлов, които, първо, съдържат в себе си състав на престъпление. Второ, разказват как г-н Павлов очаква правосъдието да не се стовари върху него със силата, с която би се стоварило в нормална държава, защото е поел ангажимент пред хора от днешното управление да разруши Синята коалиция.

Вътрешният министър обещава на олигарх съдебната система да не го закача, срещу което олигархът по собствените си думи реже главата на председател на парламентарно представена политическа сила. Е, това наистина не е държава!

– Доколко от новия лидер на СДС зависи преосмисляне на решението за Синята коалиция?

– Не бих искал да се намесвам във вътрешните борби на партия, която е отказала сътрудничество. В СДС има различни мнения, повечето от тях за мен са неприемливи, но това е автономна политическа сила. Нека мъдростта надделее и силата да бъде с тях.

– Вие останахте от младите в ДСБ, които говорят остро. Имахте ли оферти да напуснете партията?

– Откакто съм член на националното ръководство, през функциите ми като председател на изборния щаб съм имал оферти, както вие казвате, от повечето политически сили да направя един или друг ход. Това е така.

– Това е така!?

– Да. И какво от това? Това е повод за хвалба или повод да предадеш собствената си общност. Хората пробват, някъде успяват. Пробват такива като Цеко Минев, де.

Да се съберем едни хубави хора на едно хубаво място – това не е политическа теза, а покана за купон. Когато се занимаваш с политика, не ходиш на купон, а извършваш тежка, продължителна, уморителна работа, която е свързана с това да си навлечеш гнева на хора като Цеко Минев, Любомир Павлов и те да ти режат главата.

– Казахте, че ДСБ не е и няма да става голяма партия. Вие, г-н Москов, сте свързан със синята идея и като родова памет. Не ви ли е тъжно за синята идея? Бяхте един милион, сега спорим дали сте 80 000. Днес други използват кадрите от вашите големи сини митинги.

– То само БСП не са използвали кадри от сините митинги.

Старата реформаторска сила ОДС изигра своята роля. Оттам нататък нито едно управление – на г-н Сакскобургготски, г-жа Кунева, г-н Станишев, сега на г-н Борисов, не даде отговор на всекидневните ни граждански проблеми. Това е смисълът на наследниците на ОДС, каквито твърдят, че сме от ДСБ. Да даваме ясни, конкретни, работещи решения.

Утопичните и мегаломанските разкази вече не вършат работа. НАТО и ЕС бяха и са средство, с което нашият живот да стане ежедневно по-добър. Но то трябва да бъде използвано от майстори. Управляващите от последните десет години са ерзац-майстори.

– Представяте ли си ДСБ без Иван Костов? Знаете упрека, че той е пречка пред обединението на десницата.

– Аз не бих могъл да бъда част от ДСБ, ако партията не защитава идеите на свободата на личността, правовата държава, свободната инициатива, баланса между публичните интереси и частната инициатива. Представям си ДСБ без Иван Костов, ако Иван Костов престане да бъде адекватен говорител на тези идеи.

– Защо се обявявате шумно за алтернатива на ГЕРБ? А не на БСП?

– Партия, противник на българската десница, винаги е БСП. Да ни се вменява на нас, на ДСБ, толерантно отношение към БСП не е сериозно и вие не го правите, нали?!

Ние дадохме пълната си парламентарна подкрепа на ГЕРБ преди 3 г. В тяхната програма бяха записани неща, сходни с политическите цели на хората, гласуващи в синьо. В момента, в който ГЕРБ със свръхзвукова скорост напуснаха тези свои предизборни обещания, няма начин да бъдем друго освен политическата им алтернатива ГЕРБ не прави нито една сериозна реформа и модернизация в публичния сектор, в съдебната система и т. н.

– В здравеопазването, което като лекар познавате най-добре?

– При здравеопазването нещата винаги се изкарват сложни, а те са прости. То има две предназначения – пациентите да бъдат доволни от лечението си и лекарите да печелят добре от труда си. Сега хората са недоволни, а лекарите бягат. Системата отговаря на трето предназначение – да пълни джобовете на фармацевтичните монополи и на здравната олигархия, която се е закрепостила по върховете на касата, министерството, мениджърските бордове и т. н. Тя се е превърнала в поредното място, където монополите дерибействат.

Големите фармацевтични фирми не са изконно зли хори. Те са поставени в ситуация, в която липсват държава и правила, валидни за всички. Затова се опитват да извлекат максимума с подкрепата на държавата. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. Борисов раздава зелника.

– След третата година на управлението си ГЕРБ обаче запазват рейтинг. Защо според вас?

– Ако приемем, че най-близките примери са най-точните за днешния ден, то най-близкият пример е изборът на общински съветници в Кюстендил. Там ГЕРБ претърпя спад от 60%.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...