Д-р Николай Михайлов: Президентът Първанов носи отговорност за състоянието на управлението в България

Водещ Георги Коритаров: Започва “Коритаров live”. Добро утро и на слушателите на радио Нова Европа, които се присъединяват към ефира на Нова телевизия. Мръсна ли ще бъде кандидат-президентската кампания? Един въпрос, който едва ли е открит и е от гледна точка на всякакви досегашни кампании, които са били водени и които са носели белезите на т. нар. политическа нечистоплътност в някакви параметри. Сега обаче един анализ на проф. Драгомир Драганов във вчерашния брой на в. “24 часа”, озаглавен “Иде мръсна президентска кампания”, е повод да се поговори малко по-конкретно по това какво е очакването от наближаващата кампания за избор на държавен глава. Гости са ни проф. Драгомир Драганов и д-р Николай Михайлов, депутат от Демократи за силна България. Добро утро и добре дошли.
Проф. Драгомир Драганов: Добро утро на Вас и на Вашите зрители.
Водещ: Защо, проф. Драганов, всъщност очаквате “мръсна президентска кампания”, след като в текста Ви прозира очакването срещу Георги Първанов да не застане силен опонент?
Проф. Драгомир Драганов: Първо, Вие правилно казахте, че всъщност “чиста президентска кампания” досега България не е познавала, още от 1991-1992 г. насам, но този път като че ли имаме качествено нова ситуация от две гледни точки. Първо, очевидната неспособност на десницата да се обедини около сериозна кандидатура за президент. Обратно – там започнаха, даже и при Вас, тук, тези дни гледах взаимни отлюспвания и т. н. И второ, с тази акция за този масхар, както го наричам, за искане за референдум. За първи път може би самите теоретически привърженици на левия кандидат като че ли започват някаква битка срещу него или поне акция срещу него. Заради това казвам, че ще бъде мръсна.
Водещ: Т. е. това ще бъде подронване на шансовете на Първанов по-скоро отляво, отколкото от…
Проф. Драгомир Драганов: Вижте, точно така е. И освен това е дълбоко нечестна. Ние досега в най-новата история сме имали три съвсем основателни случая да искаме референдум. Конституцията. Всяка една нормална нация си утвърждава Конституцията с референдум. Членство в НАТО, подписване на договор с ЕС. Ние за трите, които засягат интересите на 8 млн. души не поискахме или депутатите не поискаха. Сега за някакви си 2 500 американски войничета, които още ги няма, искат референдум. Това не е честно, защото по този начин те наистина бият по най-съкровените чувства на левия електорат, апропо честит празник на левия електорат, днес е 9 май, Ден на победата над фашизма.
Водещ: Това не е празник само на левия електорат.
Проф. Драгомир Драганов: На всички демократи, добре.
Водещ: Празник на антинацизма. Така че можем да поздравим и десния електорат, който…
Проф. Драгомир Драганов: И всички европейци.
Водещ: Да, и всички европейци. Ден на Европа, 9 май. Г-н Михайлов, отсега се очертава съмнението, че десницата не е в състояние да се обедини около обща кандидатура за президентските избори. Първо, да Ви попитам за това. Тези впечатления верни ли са според Вас? Вие все пак имате, относително казано, поглед отвътре.
Д-р Николай Михайлов: Това е едно характерно избързване, породено, разбира се, от трескаво любопитство да се види резултатът на преговорния процес вдясно, но е много предварително като оценка. Ще можете да си дадете сметка какво става с президентската кандидатура вдясно в края на този месец. Нека коментирам накратко повода, който ни е събрал. Това, което г-н Драганов счита да се случва вдясно, един скрит саботаж на кандидатурата на Първанов за втори мандат, е вероятно действителност, но може да е просто лява интерпретация, а може би даже лява параноя.
Проф. Драгомир Драганов: Аз дори не подозирам дясното в саботаж.
Д-р Николай Михайлов: Аз говоря за лявото. Точно така. Ако съм направил грешка, неволна. Това може да е така, може и да не е така. Въпросът е, че вляво тече процес, свързан с ролята на президента Първанов в българската политика напоследък и особено с отговорността му, разбира се, за състоянието на държавното управление. Той все пак с основания е титулован да бъде акушер, даже конструктор на тройната коалиция.
Водещ: На правителството.
Д-р Николай Михайлов: Вижте, тройната коалиция сама по себе си е “мръсен феномен”, нека кажа твърдо. Това не може да остане тайна нито за дясната опозиция, нито за левия електорат, който страда от тази коалиция. По каква причина? Ето по каква. Предизборните обещания на БСП е основен компонент на това управление. Съдържаха, разбира се, социални обещания, но и още нещо, много важно – те трябваше да анкетират корупцията на кабинета “Кобургготски”. Сега обаче се отказват от тези намерения и разпростират политически чадър над собствената си предизборна атака срещу тази корупция. Да не говорим за мандатоносителя, който е разположил около себе си корупция, гальовно разположена в обръч. Това означава, че корупцията може да бъде с всички основания видяна като комплот за прикриване на корупция по висшите етажи на властта. Това управление е призвано да се бори с организираната престъпност в България. Как Ви се струва това? Това е “мръсна приказка”.
Водещ: Да, “мръсна приказка”. Т. е. това е щрих към идеята за очаквана мръсна кампания, само че е доста нетрадиционна гледна точка.
Д-р Николай Михайлов: Аз казвам, че изходните условия са мръсни.
Водещ: Изходните условия?
Д-р Николай Михайлов: Това е много важно да се подчертае. Следователно десният кандидат, който трябва да обедини десните избиратели, а не 8 десни партии.
Водещ: Така.
Д-р Николай Михайлов: Има потребност да подкрепи…
Водещ: Да прочете тази “мръсна приказка”.
Д-р Николай Михайлов: … да подкрепи общ кандидат, който да атакува първомайстора на тази “мръсна приказка”.
Водещ: Добре, това е малко по-необичайна постройка на очакването за мръсна кампания, г-н Драганов. И вероятно има десни основания за такъв прочит.
Проф. Драгомир Драганов: Вижте, в края на краищата всеки има право на своята гледна точка и на своя анализ. Аз наистина нямам никакво намерение да се бъркам в десните настроения.
Водещ: Не, водим полемика просто, защото тези настроения по някакъв начин дори кореспондират с това, което и Вие казвате.
Проф. Драгомир Драганов: Аз си мисля, че Първанов доста активно и доста сръчно последния месец успява да се разграничи или да се отдалечи от изпълнителната власт, което е правилно.
Водещ: В последния месец.
Проф. Драгомир Драганов: Последния месец, няколко критики.
Водещ: А трябва ли да му се вярва?
Проф. Драгомир Драганов: Защо не? В края на краищата ние така или иначе навлизаме в предизборна ситуация.
Водещ: Ами, защото то самата дефиниция, че в предизборна ситуация за около месец да се дистанцираш вече буди висок процент недоверие и съмнение в конюнктурност на разграничаването.
Проф. Драгомир Драганов: Защо? Зависи от доброжелателността, с която се подхожда, или недоброжелателността. Вижте, има някакъв абсурд, включително и в изказването на г-н Младенов.
Водещ: Михайлов.
Проф. Драгомир Драганов: Михайлов, извинявайте. От една страна всички казват, че правомощията на президента са много ограничени. От друга страна всички го изкарват архитект, конструктор, акушер-гинеколог и т. н. на изпълнителната власт. Кое от двете е вярно? Двете, взети заедно, не могат да бъдат. Те са взаимоизключващи се.
Водещ: Могат, могат. Това да си акушер на коалиция, не изисква конституционни правомощия, а политическа роля, а консултативна роля и (…).
Проф. Драгомир Драганов: Следователно тогава не са му толкова малки правомощията. Защо тогава той иска…
Водещ: От гледна точка на правомощия може да бъде дискутирано дали правомощията позволяват да се реализира ефективно идеята за социален президент. Т. е. може ли чрез правомощията си Георги Първанов да уплътни чрез практика…
Проф. Драгомир Драганов: Не, категорично не.
Д-р Николай Михайлов: Това е много добра находка, г-н Коритаров.
Водещ: Кое?
Д-р Николай Михайлов: Това, което казахте. Президентът Първанов зае поста с офертата да бъде социален президент. Той или излъга, или си приписа правомощия – кой каквото избира това ще приеме за валидно. Аз искам да Ви кажа, че на етапа на конструирането на управляващата коалиция той си приписваше заслугата да бъде тъкмо акушер на тази коалиция, тъкмо неин конструктор. Сега, от месец насам, както казва г-н Драганов, убедително започва да се разграничава от тази коалиция, което разбира се, е елемент на предизборна кампания и в този смисъл “мръсен елемент” на предизборна кампания, защото е дълбоко неискрен и защото е неубедителен за собствения му електорат, който оттегля подкрепата си за г-н Първанов. Това е видимо при социологията и през убеждението на левите активисти на високо равнище. Тази атака на хората вляво, които поискаха той да инициира референдум, е свързана и с убеждението за ролята му напоследък, включително и отговорността му за ставащото в изпълнителната власт. Не може да бъде отхвърлена елементарната очевидност за това, че президентът Първанов носи отговорност за състоянието на управлението в България. От каквото се прославиш, от това и ще погинеш. Той ще понесе отговорност за тази тройна коалиция и за мандатоносителя на тази коалиция.
Водещ: Да, но това ли се очаква… Да? Микрофона включете, включете микрофона или друг микрофон да вземете.
Гост: Да, понеже… Искам просто да попитам, заговорихте за “мръсна президентска кампания”, а какво да очаква електоратът от тази президентска кампания? Дали тя като е мръсна избраният нов президент няма да води “мръсна политика”? Това е логично следствие.
Водещ: “Мръсна политика” би било може би нещо, под което следва да се разбира неискрена политика.
Проф. Драгомир Драганов: Вижте сега, все пак първото, което трябва да очаква електоратът е нов президент. Дали ще бъде старият нов президент или ще бъде чисто нов, което дълбоко се съмнявам отново казвам, че дясното като цяло на този етап категорично не е способно да се обедини около някаква сериозна кандидатура. Така че най-вероятно ще бъде старият нов президент. Второ, какво означава “ще води мръсна политика”?
Гост: Ами, след като е избран с мръсна и нечиста президентска кампания, следователно…
Проф. Драгомир Драганов: Вижте, значи… По принцип всяка една предизборна кампания, независимо за какво – кмет, парламент, президент, тя никога не може да бъде чиста. Самата кампания е една манипулация. Всеки един излиза и опитва да продаде своята стока, себе си или еди-какво си и когато се опитва да го направи, той послъгва. Така че по принцип няма чисти кампании, но от това да се прави изводът, че следователно и след това ще гледаме “мръсна политика”, малко ми се струва несериозно. В края на краищата президентът олицетворява единството на нацията и представлява държавата в международните отношения – така пише в Конституцията. В това няма нищо мръсно.
Водещ: Точно така пише в Конституцията, но ако тезата на г-н Михайлов е, че един от елементите, върху които би била построена кампания срещу президента Първанов е това, че той е архитект или създател по някакъв начин на тази тройна коалиция, то можем ли да разбираме, че ако има десен кандидат за президент на тези избори, то той ще се опита чрез атака на президентската институция да провокира възможност за още по-голяма атака, към отваряне на перспектива за предсрочни парламентарни избори и разбиване на тази коалиция по модел, по който през 1996 г., след избора на тогавашния президент Петър Стоянов, някак си тръгна процесът на отстраняване на правителството на левицата.
Д-р Николай Михайлов: Това е мислима перспектива, това е една възможност. Не казвам, че е лесна за реализация, но тя трябва да бъде на всяка цена и много сериозно опитана и организирана. Вижте, идеята на тази обща кандидатура вдясно не е да бъдат обединени осем партии, които съгласен съм, могат да бъдат иронизирани. Не може да бъде иронизиран, обаче десният избирател. Идеята на общата кандидатура е десните избиратели да бъдат обединени срещу президента Първанов в опита му да спечели втори мандат. Ако това се случи десният избирател ще бъде консолидиран. Това би поставило начало на оздравяване на дясното политическо пространство и следователно в перспектива би могло да се мисли за атакуване на изпълнителната власт, ако резултатът от президентските избори позволи това. Това е очевидно.
Водещ: От Ваша гледна точка какъв тип дясна кандидатура би дала повече шансове десният електорат да я подкрепи? Някой от ярките политически лидери, т. е. махаме определението ярки, от политическите лидери или някаква друга личност?
Проф. Драгомир Драганов: Ако говорим конкретно с имена, аз имам своя предпочитан десен кандидат за президент. Той се казва Георги Бакалов, мой колега, професор. Смятам, че е достатъчно достойна кандидатура, която не е омърсена с “мръсната политика” вдясното и въобще с “мръсната политика” изобщо. Това от една страна. От друга страна да Ви кажа, според мен не е редно да се свързва президентската кампания с евентуални предсрочни избори, т. е. да се поставя идеята за предсрочни избори в зависимост от изхода от президентската кампания. Аз лично съм дълбоко убеден, че на страната остро са необходими предсрочни парламентарни избори. Дай Боже, на 01.01.2007 г. да влезем в Европейския съюз (ЕС)…
Водещ: Да.
Проф. Драгомир Драганов: И веднага да започнем подготовка за предсрочни избори. И то за Велико народно събрание, което да се “самоубие”, защото ще бъде абсолютен анахронизъм…
Водещ: Да.
Д-р Николай Михайлов: Конституцията ни, институцията Велико народно събрание в мига, в който ние станем членове на ЕС …..
Д-р Николай Михайлов: Лексиката е крайно меланхолна. “Самоубийство” на Велико народно събрание не бива да се допуска.
Проф. Драгомир Драганов: Харакири да си направи тогава да кажем…
Водещ: Защо? Защо да не се допуска?
Проф. Драгомир Драганов: Ако е по-красиво
Д-р Николай Михайлов: Това е екзотичният вариант на идеята за суицид. Аз си мисля все пак, че вляво протичат процеси, които правят предсрочните избори, вероятни.
Водещ: Обозрими, да, възможни.
Д-р Николай Михайлов: Има начеваща, даже дезинтеграция в ход, това е ясно. Тази дезинтеграция резултира и в драматичното отслабване на позицията на президента Първанов в кампанията за втори мандат. Освен това НДСВ преживява крайно некомфортно в тази гарнитура. Обезличава се, губи политическия идентифитет, сила и електорална подкрепа. Това прави перспективата за предсрочни избори по-вероятна. От дясна гледна точка обаче трябва да се атакува, това е наше убеждение. Идеята за ляво центристки кабинет след такива предсрочни избори…, защото ние имаме горчивия опит с лявата неспособност да се прави нещо полезно за България. Вляво са съвършено неспособни да решат няколко национални проблема от първостепенно значение, един от който е борбата с организираната престъпност.
Водещ: Обаче ето и вчерашната среща на социалдемократи, на която присъства Георги Първанов с идея за нова визия, нова национална визия за България, говори за това, че доста по-широк спектър лява подкрепа се събира зад Първанов. Включително Вашият много добър приятел Александър Томов и бивш лидер… или още…
Проф. Драгомир Драганов: Защо бивш? Той е несменяем лидер.
Водещ: Да, но Вие още сте там или…
Проф. Драгомир Драганов: Още съм там, аз също присъствах на тази конференция…
Водещ: Значи още сте заедно. Да, да, аз просто изпреварих времето.
Проф. Драгомир Драганов: Значи, архинормално е, ако г-н Първанов се оформи като единственият ляв кандидат, както се надявам, независимо дали с партийна подкрепа или като независим. Архинормално е така, както г-н Михайлов говори за десния избирател, левият избирател да застане зад тази лява кандидатура. Така че от тази гледна точка и вчерашната среща …..
Водещ: Е част от този опит.
Проф. Драгомир Драганов: Е част от този опит.
Водещ: Понеже времето ни притиска, само да попитам г-н Михайлов. Възможно ли е в крайна сметка Петър Стоянов да се окаже кандидат на десницата за президент?
Д-р Николай Михайлов: Не, не е възможно да се окаже.
Водещ: А Иван Костов?
Д-р Николай Михайлов: Не, и това не е възможно. И двамата обявиха, че не могат да обединят дясното пространство в кандидат-президентската кампания.
Проф. Драгомир Драганов: Приемете моето предложение, което преди малко направих….
Водещ: За Георги Бакалов? Ами той вече е издигнат…
Проф. Драгомир Драганов: Защото и Веско Методиев също е доколкото си спомням, тук, на тази маса…
Водещ: Добре…
Проф. Драгомир Драганов: СДС нали, г-н Колчаков…
Водещ: СДС го издигна, да.
Д-р Николай Михайлов: Силна подкрепа има г-н Бакалов, силна подкрепа, от Вас, разбира се.
Водещ: Добре. Аз благодаря за това участие. Очевидно въпросителните вместо да намаляват се увеличават с още няколко, след днешния ни разговор. Така че ще наблюдаваме както хода на кампанията, така и опитите на десницата да издигне убедителна кандидатура, за да бъде нормален политическият дебат в хода на тази кампания и срещу Георги Първанов да се изправи достоен, демократичен опонент в името на балансирания обществен дебат. Мисля, че това ще бъде един от резултатите, ако има такава кандидатура. Благодаря ви за участието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...