Д-р Николай Михайлов: Депутатите от БНС се опозориха доказано

– Г-н Михайлов, защо ДСБ прие да играе една игра с НДСВ и “Атака”?

– Не съм съгласен с взаимната игра. Ние действаме така, както ни се струва, че трябва да действаме. Ние не подкрепяме кабинет Станишев-Доган и възразяваме срещу начина, по който беше водено това заседание от председателя на парламента, който допусна груби процедурни грешки, мотивирани пристрастно политически.

– И докога ще продължи тази процедурна хватка на опозицията срещу новия кабинет?

– Не мога да ви кажа. Това, което бих могъл да ви кажа обаче, е, че идеята за кабинет Станишев-Доган няма политическа подкрепа в българския парламент. Този проектокабинет може да получи само гузна подкрепа от хора, които се затрудняват да обявят своя избор. Това, което наблюдаваме във връзка с идеята за кабинет Станишев-Доган, е опит тази гузност да бъде оформена по безболезнен начин като политически вот – нещо, което не се осъществи днес.

– Но което не пречи да се осъществи утре или вдругиден?

– Нека кажа, че да се криеш зад твърдението, че внезапно твоят апарат за гласуване се е провалил в електрониката, за да обосновеш вота си, е жалка картина. Както за депутат, споходен от такова електронно нещастие, така и за 40-ия парламент, който числи именно такива депутати. Това е провал в началото и в някакъв смисъл солидарна воля на основна част на българския парламент срещу правителство на левицата, председателствано от политическия юноша Станишев.

– Правилно ли ви разбрах: че целта ви е била да провалите съглашателството на депутати от БНС с БСП и ДПС?

– Ако ме питате дали тези хора от БНС се опозориха с безпринципно поведение, ще ви кажа, че това може да се счита доказано.

– Не ви ли смущава единодействието ви с “Атака”?

– Това е проблем на крайно лявата “Атака”, която ще трябва да бламира лявата БСП, от която впрочем самата “Атака” генетически произхожда.

– Не образувахте ли днес единен десен фронт срещу Европа, която ни предупреди, че трябва да бързаме с кабинета?

– Трябва да бързаме, но не куцо. И не с кабинет, лидиран от министър-председател, който трябва да се обучава във високоотговорната си роля на работното място. Това заедно с обстоятелството, че този политически младеж ще бъде супервизиран от Доган със специфичното му разбиране за политическа почтеност и с мощната му себична мотивация, не представлява проевропейски избор. Това е нашето убеждение. Следователно ние ще възразим срещу този кабинет и ще правим необходимото той да не се случи на България. Ние сме за програмен кабинет, основан върху доказателства за политическа правоспособност, а не върху обещания.

– Ще започнете ли консултации с останалите партии от опозицията?

– Парламентът е място на разговори по принцип, включително и на такива, за които споменавате.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...