Д-р Илко Семерджиев: Надявам се, че медиците вече не могат да бъдат заблудени кое е дясно

Елица Тодорова

Д-р Семерджиев, ДСБ Ви сложиха начело на кандидат-депутатската си листа за Благоевград. Защо решихте да се върнете в политиката? Да бъдеш политик в България май вече не звучи гордо.

Нека преди всичко да уточня, че не съм сложен, а избран за тази позиция на проведени вътрешни избори през месец ноември, което ме задължава още повече. Получих доверие с 92% мнозинство и ще се постарая да направя всичко, което зависи от мен, за да го оправдая. Относно връщането в политиката смятам, че е важно едно определение – в публичната политика. През изминалите години защитавах това, което съм правил и в медиите, но предимно пред органите на съдебната власт. Знаете, че в края на моя мандат през 2001 г. един депутат от БСП написа донос-клевета срещу мен до главния прокурор, което стана повод за завеждане на множество следствени и съдебни дела по всички сключени от мен договори в НЗОК и МЗ, така че в продължение на 8 години обяснявах защо, как и какво съм правил в управлението на здравеопазването. В крайна сметка бях оправдан по всички обвинения и затворих тази страница достойно, което също е политика, макар и непублична. Може би това е една от причините да се гледа на политиците в България като на хора, които се занимават с мръсна работа, но тук ясно искам да заявя – това не е вярно. Ако един човек е укорим, той ще превърне всичко до което се докосне в укоримо. Но ако се справя със задълженията си професионално и достойно, това става качество и на професията му. Не приемам тезата “всички са маскари”, това е теза на слабия, който няма сили да създаде, да отстои и да защити каквото и да било. За “ниския” човек всички трябва да бъдат “ниски”, защото другия, онзи който се откроява, става отправна точка за неудобни сравнения. Това е причината истинските маскари да причисляват всички към тази категория, това е начин да прикрият себе си.

Какви са шансовете на дясна партия за успех в Благоевград, където миналата година беше избран кмет от ГЕРБ?

При нечестни избори всеки резултат е неуспех и не толкова за партиите, колкото за гражданите и държавата. Всички в България и извън нея видяха как министър на вътрешните работи прави избори, но гузно си замълчаха. Силовите ведомства следва да бъдат неутрални, невъвлечени, за да гарантират честността, правото и реда, но по нашите географски ширини още няма чувствително гражданско общество, което да прояви нетърпимост към лошите практики. Както се вижда обаче, дясното няма алтернатива – леви партии не се появяват, роене виждаме предимно в дясно, защото то е перспективата за успеха. Затова ГЕРБ се самообявяват за десни, но реваншират живковизма, унищожават пазара и гражданските свободи. Затова България на гражданите също се самообявяват за десни, макар че лидерите там са бивши министри и вицепремиери от правителството на БСП. Въпросът е хората да разпознаят истинското дясно и да не се заблуждават от фасадното дясно. Надявам се, че поне медицинските специалисти вече не могат да бъдат заблудени, защото след мандата на правителството на Иван Костов е видно, че в здравеопазването се случват само леви реставрации, които унищожават перспективите и на хората и на професионалистите. Ще разчитам особено много на подкрепата на съсловието и на пациентите, така че не само в Благоевград, а и в цялата страна ДСБ да пожъне успех, защото ние сме сели в тази нива и плодовете не се полагат нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на други партии. Смятам също така, че само ние имаме дясна политическа воля, знания и опит как да оправим нещата в здравеопазването и времето от 2001 г. насам доказа това.

Делегатите на последното Национално събрание на ДСБ записаха в резолюция, че няма да позволят подмяна на десницата. Какво е десницата в момента – партия, коалиция, идея?

На първо място десницата в България е идея за демокрация, гражданско общество, пазарна икономика, европейска принадлежност, евроатлантическа сигурност, права и свободи, основани на правов ред и частна собственост. Ние като партия не можем да позволим псевдодесни партии като ГЕРБ да създават олигархична икономика, силови зависимости и заличаване на границите и контрола между различните власти чрез имплантиране на свои хора, спускане на кадри отгоре там, където следва да се провеждат честни и професионални избори. Разбира се, ние сме отворени за коалиция с други доказано десни формации. Впрочем “Синята коалиция” е формирана от пет партии и макар, че СДС излязоха от нея при президентските избори, коалицията продължава да съществува и на парламентарно, и на извънпарламентарно партийно ниво. По-паметливите в политиката хора сигурно си спомнят, че СДС не можа да получи регистрация за изборите през 2009 г. и ако не беше “Синята коалиция” те нямаше да могат да се явят на избори, за да влязат в парламента. Това е и причината Иван Костов и Мартин Димитров да участват в регистрацията на коалицията като физически лица, защото СДС по актуална регистрация все още беше с председател Пламен Юруков, но това е история. Показахме, че в ДСБ има добра воля за запазване на “Синята коалиция”, но нямаме притеснения да се явим на избори и без СДС, а и напълно самостоятелно. ДСБ е електорална партия и ние разчитаме на смислените и отговорни послания, на смислените и отговорни хора, а не на апарата, лъжата, популизма и политическото фокусничество или инженерство. Хората вече са достатъчно много лъгани, за да очакваме, че пак ще се излъжат. А и успешното ни управление от 1997 до 2001 г. не е забравено.

Изпълниха ли управляващите от ГЕРБ предизборната си програма в здравеопазването?

Точно обратното, ГЕРБ се провалиха тотално в здравеопазването и реставрираха най-лошите модели и практики от времето на командно-административния модел Семашко. Преди изборите през 2009 г. обещаха десни мерки, но след това излъгаха избирателите си и ни върнаха в ерата на СССР. Напълно одържавиха НЗОК и я превърнаха в счетоводно-политическа къща, премахнаха договорното начало за съгласуване на интересите в системата, експроприираха над 2 млрд. лв. от нашите здравни вноски, като в същото време безочливо заявяваха, че те “давали” най-много пари за здравеопазване. Ако трябва да резюмирам какво направиха в здравеопазването, то е следното: “ГЕРБ най-много лъгаха, присвоиха и съсипаха” в последните 23 години на прехода, но имат апетит за още.

Кои теми очаквате да бъдат водещи в предстоящата предизборна кампания – икономическите или социалните? И на какво ще заложите Вие самият?

Първият си мандат Бил Клинтън спечели с една крилата и на място казана фраза: “Икономиката глупако!”. В кампанията на ДСБ ще акцентираме най-много на икономиката, защото това е единствения мотор за стопанското развитие на България и за благосъстоянието и добруването на българите. Инфраструктурата е важна, но тя не прави икономиката. Аз лично ще заложа на здравеопазването, защото смятам, че имам уникална експертиза в тази област и мога да помогна. Ако съсловието и пациентите застанат зад мен в тези избори, гарантирам, че мога за един цял мандат да променя статуквото така, че всички ясно да видят и да почувстват по себе си ползите и подобренията.

Преди дни вицепремиерът Симеон Дянков поиска министрите в правителството да представят идеите си за реформи в следващия мандат. Колко мандата според Вас са необходими за реформа в здравеопазването?

Винаги ми е било смешно да чувам как управляващите днес ще променят държавата, ама в някой друг мандат. Няма по-наивен начин да презентираш безсилието си, което показва, че не можеш да бъдеш нито политик, нито управленец. На такива “политици” и 10 мандата ще са им малко.

От Синята коалиция поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков, както и да бъде освободен от Народното събрание управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Това ли са хората, които трябва да понесат отговорността за проблемите в здравеопазването?

На първо място отговорността се носи от министъра на здравеопазването, след това от ресорния вицепремиер, а накрая и от министър-председателя. Когато са пробити министър и вицепремиер, отговорността се стоварва директно на главата на премиера, защото се е оказал неспособен да подбира кадрите си и да управлява кабинета си. Управителят на НЗОК е във висока степен скован от нормативната регулация и тъй като няма законодателна инициатива, упреците че е “дървен” следва да се отнесат към Народното събрание и управляващото малцинство на ГЕРБ. Нека не забравяме, че точно ГЕРБ направиха НЗОК с едностепенна система на управление и назначаване на Управителя от Народното събрание ерго – от управляващата партия. Сега партийният им подход им играе лоша шега, защото се налага да носят политическа отговорност за една лошо практикувана, специализирана професионална дейност от човек, които е техен партиец и бивш техен депутат. Предлагам на съсловието, на осигурените и на пациентите заслужено да им стоварят отговорността на предстоящите парламентарни избори през 2013 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...