Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за лекарите

Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на Продължаваме промяната-Демократична България. Разговаряме с него за нуждата от въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение (ПМО) за лекарите – тема, която беше повдигната по време на заседание на здравната комисия в парламента наскоро.

Д-р Митковски, на заседание на здравната комисия в парламента Вие изразихте позиция за необходимостта от въвеждане на продължаваща квалификация за лекарите. Защо е необходима тя?

– Това е въпрос, който стои много отдавна пред лекарското съсловие и аз като част от него, като преподавател и като лекар, съм се сблъсквал с тази необходимост постоянно. На последната комисия, на който се разглеждаше т. нар. случай Даная, взех участие по темата, защото на практика след завършване на своето обучение, лекарите общо-взето са оставени сами да се справят в „джунглата“ на медицината. Това е много трудно и аз съм го изпитал на гърба си. Медицината е една от най-бързо развиващите се сфери, постоянно излизат нови подходи, нови операционни техники, нова апаратура и лекарства. Ако не си в „час“ тях, изоставаш като развитие и като лечение на пациентите. Ще дам пример с моята специалност – ортопедията, в която непрекъснато излизат новости. Тотално например се смени начинът за това какви импланти да се поставят, как да се произвеждат тези импланти от самите производители. Когато аз започвах в професията, имаше т. нар. универсални импланти, тоест при различните счупвания можеше да се използват едни и същи импланти, докато впоследствие се премина към строго-специфични импланти, за всеки вид фактура има отделен имплант. Това е само в ортопедията.

БЛС също повдигна темата за въвеждане на задължителна следдипломна квалификация. Вие подкрепяте ли тази идея?

– Въвеждането й няма как да се случи по друг начин. В противен случай, завършваш и имаш едни базови познания, да лекар си, но няма как да намериш своето точно място в огромното поле на медицината, ако не обогатяваш знанията си непрекъснато. Аз преподавам ортопедия на студентите в пети курс. В този период те до голяма степен вече са се ориентирали, но от там-нататък започват курсове за специализация, търсене на база за специализация и т.н. Така че да – определено въвеждането на следдипломна квалификация е задължително.

Как трябва да се случи този процес – изведнъж или поетапно и възможно ли е да има съпротива от част от самото съсловие, ако ПМО стане задължително?

– Изведнъж нищо не може да се случи. По всяка вероятност, ако има съпротива, тя ще е от по-възрастните лекари. Наистина може би трябва да се направи някакъв вид разграничаване, защото е трудно от лекар на 60-години и повече да се очаква да се усъвършенства непрекъснато, но от един лекар на 25, 30, 40 години, това е задължително.

Имате ли наблюдения с добри практики за осигуряване на квалификация на лекарите в чужбина след завършване на основното им медицинско образование ?

– Мога да дам пример с форум, който съм посещавал в Турция. В него взеха участие лектори от Германия, който споделиха, че там лекарите заплащат сами участие в подобни конгреси. Всъщност, въпросът опира и до лекарската етика – коя фирма ще ти поеме разходите и дали впоследствие няма да си задължен по някакъв начин към нея. При тях е забранено фирми да поемат разходите по обучителни курсове – те се заплащат от самия лекар, след което държавата му приспада от данъците. Ето това е добра практика, която може да се обмисли и тук, защото чрез нея държавата непряко възстановява сумата, която е изразходвал лекарят за своята допълнителна квалификация.

Свързано ли е продължаващото медицинско обучение с качеството на грижите за пациентите?

Категорично да.

Източник: www.medicalnews.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...