Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за лекарите

Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на Продължаваме промяната-Демократична България. Разговаряме с него за нуждата от въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение (ПМО) за лекарите – тема, която беше повдигната по време на заседание на здравната комисия в парламента наскоро.

Д-р Митковски, на заседание на здравната комисия в парламента Вие изразихте позиция за необходимостта от въвеждане на продължаваща квалификация за лекарите. Защо е необходима тя?

– Това е въпрос, който стои много отдавна пред лекарското съсловие и аз като част от него, като преподавател и като лекар, съм се сблъсквал с тази необходимост постоянно. На последната комисия, на който се разглеждаше т. нар. случай Даная, взех участие по темата, защото на практика след завършване на своето обучение, лекарите общо-взето са оставени сами да се справят в „джунглата“ на медицината. Това е много трудно и аз съм го изпитал на гърба си. Медицината е една от най-бързо развиващите се сфери, постоянно излизат нови подходи, нови операционни техники, нова апаратура и лекарства. Ако не си в „час“ тях, изоставаш като развитие и като лечение на пациентите. Ще дам пример с моята специалност – ортопедията, в която непрекъснато излизат новости. Тотално например се смени начинът за това какви импланти да се поставят, как да се произвеждат тези импланти от самите производители. Когато аз започвах в професията, имаше т. нар. универсални импланти, тоест при различните счупвания можеше да се използват едни и същи импланти, докато впоследствие се премина към строго-специфични импланти, за всеки вид фактура има отделен имплант. Това е само в ортопедията.

БЛС също повдигна темата за въвеждане на задължителна следдипломна квалификация. Вие подкрепяте ли тази идея?

– Въвеждането й няма как да се случи по друг начин. В противен случай, завършваш и имаш едни базови познания, да лекар си, но няма как да намериш своето точно място в огромното поле на медицината, ако не обогатяваш знанията си непрекъснато. Аз преподавам ортопедия на студентите в пети курс. В този период те до голяма степен вече са се ориентирали, но от там-нататък започват курсове за специализация, търсене на база за специализация и т.н. Така че да – определено въвеждането на следдипломна квалификация е задължително.

Как трябва да се случи този процес – изведнъж или поетапно и възможно ли е да има съпротива от част от самото съсловие, ако ПМО стане задължително?

– Изведнъж нищо не може да се случи. По всяка вероятност, ако има съпротива, тя ще е от по-възрастните лекари. Наистина може би трябва да се направи някакъв вид разграничаване, защото е трудно от лекар на 60-години и повече да се очаква да се усъвършенства непрекъснато, но от един лекар на 25, 30, 40 години, това е задължително.

Имате ли наблюдения с добри практики за осигуряване на квалификация на лекарите в чужбина след завършване на основното им медицинско образование ?

– Мога да дам пример с форум, който съм посещавал в Турция. В него взеха участие лектори от Германия, който споделиха, че там лекарите заплащат сами участие в подобни конгреси. Всъщност, въпросът опира и до лекарската етика – коя фирма ще ти поеме разходите и дали впоследствие няма да си задължен по някакъв начин към нея. При тях е забранено фирми да поемат разходите по обучителни курсове – те се заплащат от самия лекар, след което държавата му приспада от данъците. Ето това е добра практика, която може да се обмисли и тук, защото чрез нея държавата непряко възстановява сумата, която е изразходвал лекарят за своята допълнителна квалификация.

Свързано ли е продължаващото медицинско обучение с качеството на грижите за пациентите?

Категорично да.

Източник: www.medicalnews.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...