Държавата може да стане съучастник в пране на пари

Българското общество не гледа вече на политиката като на мач и не се интересува само кой е победителят. В момента сме в остра криза, в която са нужни силни, отговорни решения, смели и компетентни действия. Очакванията към политиците вече ще са съвсем други, заяви в „Още от деня“ Радан Кънев.
БНБ се подигра със служителите и данъкоплатците, като извади „пасквил, пълен с интерпретации, забележки, коментарчета, язвителни неясно към кого“, допълни той. Българското общество чака сериозен и точен анализ на случилото се, на мерките, които ще се вземат. Няма отговор, нямаше отговор и на консултациите при президента, въпреки няколкото добри консенсусни решения, подчерта Кънев. Хората се интересуват от това какво е станало с тази банка, защо е затворена и какво е станало с парите, въпроси, които останаха без отговор дори и след консултациите при президента.
Важен е въпросът между кои политически сили са тези консултации – между тези, които в миналия парламент единодушно отхвърлиха единния банков надзор, начело с Иван Искров, Симеон Дянков, А бяха единодушни да изберат Искров за втори мандат, решение на което се противопостави само „Синята коалиция в миналия парламент“, добави още Радан Кънев.
Ние не знаем всъщност какво е състоянието на КТБ. Ние не знаем в момента колко пари липсват. Ние не искаме чрез извънредно законодателство да се заметат следите на тези кредити. Има риск от пране на пари, организирано от държавата, каза още той. В тези 3,5 млрд. лева кредити е заровено кучето, в тези кредити е българската мафия, т.нар. длъжници. И са готови да съборят държавата, за да не си платят дълговете. Нито на Искров можем да разчитаме, нито на партиите които са го избрали, коментира Кънев.
Всичко това е обяснението защо България е бедна. 3,5 млрд. към българския БВП са много по-голям процент, отколкото е дупката в Лемън Брадърс към БВП на САЩ, допълни Радан Кънев.
Той бе категоричен, че ДСБ държи 48 000 лева в КТБ и, че е възможно е тези пари да не стигнат повече до партията: „Аз дължа на обществото тази информация, за да е ясно, че всичко, което казвам, е точно поради убежденията ми, а не поради някакъв вътрешен интерес“.