Дълговата криза ще се отрази и на България

(видео)

Водещ: Добро утро. Следващият ни събеседник е Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ, бивш премиер. Здравейте.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Казахте ни, че през август не сте бил гост и обикновено почивате, сега обаче ви хващаме в София.
Иван Костов: Да, но и вие нямахте предавания.
Водещ: През август си има, няма празно. Почивката е за политиците повече. Кажете ни, преди да преминем към темите, свързани с “Лукойл” и тази вражда, която е като че ли и персонална по отношение на вас и г-н Златев, преди това нещо, което вълнува хората и хората с по-ниска финансова култура в страната трудно могат да схванат. Дълговата криза, намаленият кредитен рейтинг на САЩ от 3А в А+ по някакъв начин, вие като финансист, очаквате ли да се отрази на живота на хората тук в България? Да си обърнем ли депозитите от долари в евро?
Иван Костов: Две причини има за това. Едното е, че планът така, както го обяви г-н Обама, президентът на САЩ, беше изтълкуван негативно от пазарите. Второто е, че опитът на Берлускони да успокои европейските пазари по отношение на италианския дълг също се оказа неуспешен. И двамата изглежда не намериха най-силните думи, най-силните аргументи. В следствие на това падна Нюйоркската борса, а след това и останалите и намаляването на кредитния рейтинг е следващият лош сигнал. Натрупват се сигнали, от които може да се извади заключение, че кризата ще влезе във втория спад. Ние говорихме, че ще бъде във вид на дубъл ве кризата, т.е. два спада един след друг, вероятно на там се отива.
Водещ: за България преките последствия какви са?
Иван Костов: Преките последствия са, че няма да може да бъдат повишени доходите вероятно или ще трябват много големи, титанични усилия. Няма да може да бъде преодоляна безработицата. Защото ако влезе в нова криза световната икономика, специално тази част, с която ние имаме преобладаваща част от връзките си, това ще се отрази негативно и на вътрешния пазар на заетостта, на доходите.
Водещ: Дано да е в по-малък мащаб.
Иван Костов: Дано да е в по-малък, защото обикновено тези втори кризи не са с такъв дълбок спад като първите. Но от друга страна може да се влезе в дълговременна депресия.
Водещ: Добре, преминаваме към другите теми. Не че тази е маловажна. Цветя и бонбони в болницата, а после вдигната ръка срещу Бойко Борисов по време на вота и гласуване заедно с Доган и Станишев. Сравнението и думите за бананите са от вчера. Излъгахте ли партньора си?
Иван Костов: Казаха се много други неща по мой адрес. Аз всичките ще ги пропусна и няма да отговарям.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Защото това са стари обвинения, това е езикът на бившата ДС, с която ме атакуват в продължение на много десетилетия вече.
Водещ: Какво имате предвид като език на бившата ДС?
Иван Костов: Имам предвид двете декларации на парламентарната група на ГЕРБ, изявлението на Искра Фидосова след гласуването на вота. Тези неща имам предвид. Що се отнася до това, което ме питате, премиерът очевидно има къса памет. Той казва и друго. Ако сравним с това, което каза, когато направи правителството- тогава каза: аз ще направя правителство на малцинството. Който иска да ме подкрепя, да ме подкрепя.
Водещ: Вие признахте, че пазарлъци и разговори за коалиция е имало? Нещо, което отричахте първонално.
Иван Костов: Разговори за коалиция или пазарлъци- кое от двете искате да кометирам? Пазарлъци не е имало. Пазарлъци означава да се разменят някакви стоки. Това е на пазара. Когато се говори за управлението на страната, става въпрос дали да се сподели отговорността за тежката ситуация, в която е страната.
Водещ: Предлагали са ви министър, министър на здравеопазването? Вие го признахте наскоро?
Иван Костов: Да.
Водещ: Вие сте отказал.
Иван Костов: Трябва да кажа, че е предлаган един министър, защото от другата страна се твърдеше, че ние сме искали 3-4 и т.н. Тези разговори бяха едни-единствени и не дадоха резултат. ГЕРБ отиде на съставяне на правителство на малцинството и каза, който иска да ме подкрепя, да ме подкрепя. Това е фактическото положение, те съзнателно избраха този модел и няма смисъл тази вина да се хвърля вторично и да се търси споделяне на отговорност за състоянието, в което се намира управлението. Не може със задна дата да стават тези неща.
Водещ: Голям е преломът.
Иван Костов: Изборът е направен тогава.
Водещ: Голяма е пропастта между занесените банани и вдигнатата ръка по време на вота на недоверие, заедно със Станишев и Доган.
Иван Костов: Тя е точно толкова голяма, колкото между предизборната програма, предизборните обещания, програмата за реформи и програмата за излизане от криза и това, което има сега. Тя е точно толкова голяма, не е по-голяма.
Водещ: Дадохте обаче подкрепа за това, което се случи с “Лукойл”- заповедта на Ваньо Танов за запечатване на складове, дадохте подкрепа на Дянков и на Трайков. В крайна сметка съдът ли изигра лоша шега втози случай след като се произнесе и каза: разпломбирайте, отваряйте рафинерията?
Иван Костов: Съдът се произнесе по това дали да има предварително изпълнение, позовавайки се на аргументи по целесъобразност. При това не дали е правилно налагането на предврителното изпълнение, а целесъобразност. И при това, говорейки за целесъобразност, твърдеше, че ще има тежки вреди върху фирмата “Лукойл”-България. Съдът не е забелязал в бързината, в която се е произнесъл, че лицензът е отнет на “Лукойл-Нефтохим”, а не на “Лукойл”-България.
Водещ: Какъв е този съд, който не забелязва такива важни неща?
Иван Костов: Много странен съд. Това е административният съд на София-град.
Водещ: Според вас е пропуск, а не политическо решение, което цели да удари шамар на правителството?
Иван Костов: Решение по целесъобразност с аргументи, свързани с търговската компания “Лукойл” и твърдението е, че ще засегне “Лукойл-Нефтохим”, който е с отнет лиценз. Забележете сега колко е интересно това. Договорите, които е сключил “Нефтохим”- България са през борсов посредник. Излиза, че “Лукойл”, ако е прав съдът, е монополизирал стоковата борса в страната, което не е вярно, ще ми се да не е вярно. От тази гледна точка съдът прекрати изпълнението на предварителното производство.
Водещ:Каква квалификация давате на съдебния състав? Че е некомпетентен или че обслужва…
Иван Костов: Абсолютно некомпетентен и обслужва интересите на “Лукойл-Нефтохим”, а не на “Лукойл”-България, което е в решението на Софийски административен съд. Това е съвсем очевидно и това е атакувано от Агенция “Митници”. Аз искам да кажа нещо друго. Всъщност подменя се основната тема и тя се подменя от правителството. Свеждането на въпроса до измервателни уреди е неправилно, защото това е само инструментът за контрол. Всъщност интереси на държавата и на гражданите има, които г-н Борисов пренебрегна. Единият е ще противодейства ли той и институциите на страната на злоупотребата с господстващо положение от страна на Лукойл”?
Водещ: Това не е доказано от КЗК.
Иван Костов:Комисията в последното си съобщение каза, че се забелязва картелиране около цената на едно на цената на едро на петрола.
Водещ: Има подозрения.
Иван Костов: Не, каза, че ще докладва в Брюксел, ако установи господстващо положение. Каза,че е установила, че в договорите между “Лукойл-Нефтохим” и търговците на едро има клаузи, които ограничават конкуренцията. Казва го директно. За пръв път отговаря нормално на такива обвинения. Още нещо. Измести се въпросът от това ще помогне ли правителствотоили ще възпрепятства митническата проверка, която трябваше да установи има ли укриване на данъци и източване на ДДС и акцизи от “Лукойл”.
Водещ:А има ли, твърдите ли го? Имате ли данни и доказателства за това, поставяйки този въпрос?
Иван Костов: Това е въпросът. Това е борбата с контрабандата и сивата икономика- това еи по същество проблемът. Когато не се уважи искането на господин Танов и се пусна заводът да работи отново на практика се препятства тази митническа проверка. В момента не може да се каже в условия на работещо предприятие, не може дори да се проведе тази проверка. Това е същественият въпрос.
Водещ: Но вината не е в правителството, както разбираме. Вие го подкрепяте за хода.
Иван Костов: Има отговорност министър-председателят, когото ние призовахме в декларация на Синята коалиция да застане категорично зад Ваньо Танов и г-н Дянков при отнемането на лиценза и да застане зад аргументите им, с които обжалват сега решението. Защото съдът казва, че страната не е готова, а МС казва, че страната е готова и няма да допусне криза в доставката на гориво. Но едновременно с това аргументите на съда накараха г-н Трайков да пита отново дали има господстващо и злоупотреба с господстващо положение, защото се оказа,че няма кой да доставя гориво.
Водещ: Вие ли направихте това господстващо положение, този картел, каквито са вашите обвинения?
Иван Костов: Това е закон.
Водещ: Вие ли го направихте, продавайки по време на вашето управление, “Нефтохим”-Бургас? Погледнах архивите- на втората година от вашето управление, 101 млн. долара е сделката, 81 от тези 101 млн. се дават в брой, а държавата отписва тогава 170 млн. дългосрочен дълг на рафинерията по време на Захари Желязков и Агенция по приватизация. В общи линии въпросът е дали вие не направихте възможно това, срещу което сега ритате и протестирате?
Иван Костов: Три неща трябва да знаете. Първо, че в басейна на Черно море има монополен доставчик на петрол, на суров петрол и това е руската страна, Москва. Второ, има производствено, технологично монополно положение, тъй като предприятието е огромно и преработва големи количества суров петрол в течни горива. То е технологично това положение.
Водещ: Значи, монополът си е по условие.
Иван Костов: Той е по условие, той е бил държавен монопол в миналото.
Водещ: Вие сте продал държавния монопол и той е станал частен.
Иван Костов: И трето, това,което очевидно още не разбира г-н Борисов, защото действително не го разбира, това е дали има злоупотреба с господстващо положение. В ЕС не се преследва монополно положение, т.е. господстващо, а злоупотребата с него. Защото наличието на такива големи производствено-технологични предприятия, които не позволяват да има други в съседство с тях, е едно. Това се приема като даденост, защото това е съвременната технология и тя е такава, с големи възможности. От друга страна ЕС е открито място за движение на стоки, хора и капитали.
Водещ: Сега ми казвате: аз дадох монополно положение,но те злоупотребиха с него?
Иван Костов: Казвам, че ако е свободен вносът на горивата, “Лукойл-Нефтохим” е малък производител на фона на голямата европейска общност и не може да злоупотребява с господстващо положение. Най-важното условие е дали има конкурентен внос. Това е, за което се наблюдава в ЕС. И не случайно КЗК казва, че ще докладва в Брюксел резултатите от своето разследване, защото ако има господстващо монополно положение, то може би, засяга интересите на целия ЕС.
Водещ: Всъщност, отговаряте на въпроса- да, вие сте направили тази сделка с ясното съзнание, че господстващото положение ще е на лице.
Иван Костов: И съм бил убеден, че влизайки страната в ЕС, това монополно положение няма да се злоупотребява с него, тъй като ще влезем в голям пазар, където ще има конкуренция. И вижте какво още препятства, като говорим за това, какво препятства връщането на лиценза. Всъщност не се връща лицензът, а се спира предварителното производство. Препятства да се види дали ако се внесат течни горива, цената на горивото ще падне.
Водещ: А щеше ли да падне, според вас?
Иван Костов: Щеше да падне, да. Според мен, с около 20 стотинки, между 15 и 20 стотинки. От друга страна обаче г-н Златев е прав, когато иска от държавата тя да препятства да има контрабанден внос, контрабанден внос държавата не бива да позволява, защото този внос е много по-конкурентен предвид на това,че не се плащат акцизи и ДДС.
Водещ: По време на вашето управление имаше ли контрабанден внос?
Иван Костов: По време на всички управления е имало контрабанден внос и е имало борба с него къде по-сполучлива, къде по-несполучлива. При нас борбата беше в голяма степен сполучлива. В този смисъл аз не съм радетел да влезе контрабанден внос, че да бъдат засегнати на интересите на “Лукойл-Нефтохим”.
Водещ: Той подозира такава схема.
Иван Костов:Е, няма такава схема, защото очевидно, че държавата е длъжна на “Нефтохим” да не допуска контрабанден внос на гориво.
Водещ: Ще ви дам два цитата, които засягат вас и заформилия се задочен спор между вас и г-н Златев. Той каза следното на пресконференцията, която даде, че навремето ви е занесъл видеозапис на назначения от вас шеф на митницата на Кулата Иван Будинов как пуска непроверени ТИР-ове. В сградата на”Лукойл” след това били хвърлени гранати. И до ден-днешен се води дело срещу неизвестен извършител, но ние разбираме за какво става въпрос, са думите на г-нЗлатев. И другият цитат- Иван Костов, министър-председателят, който ни продаде комбината след като две години го е управлявал в условия на държавен монопол, в момента е най-големия радетел да се отнеме монополът. Той лично е подписал с нас договорите и ако аз съм склонен да разбера защо г-н Трайков каза някои неща, не съм склонен да разбера защо г-н Костов ги казва. Надявам се той да няма празни места в паметта си и много искам да го гледам в очите, когато водим този разговор. Половината горива по ваше време били внос, казва той. Отговорът ви?
Иван Костов: Отговорът е съвсем ясен. Аз съм за това да няма контрабанден внос, защото той възпрепятства конкуренцията. От друга страна, злоупотребата с монополното положение, налагането на картелирането в страната на едро на горивата е това, което кара хората да протестират и това, което вдига цените в страната. От тази гледна точка моят отговор на вашия въпрос- кой спечели от това,което се разви около отнемането налиценза-безспорно спечели “Лукойл”. Първо, спечели една голяма пауза, през която да може да произвежда без да дава информация. Надявам се, че това ВАС ще го спре, искрено се надявам да чуе тези аргументи, които излага Държавна агенция “Митници” и от тази гледна точка ще бъде прекратено това положение. От друга страна ще излезе, ако това не е така, че големият печеливш ще бъде разиграването на тази схема на уж борба с монопола и имунизирането на монопола така, че да може спокойно да злоупотребява с господстващото си положение. Това обаче ще бъде голям театър в ущърб на народа.
Водещ: Репликите за гранатите, които са се озовали на времето в сградата на”Лукойл” след като е бил показан запис за злоупотреби за пускане на непроверени ТИР-ове.
Иван Костов: Това е абсурдно да бъде свързвано с мен. Срещу мен хвърлят гранати, аз не хвърлям гранати. Това е очевидно за всички, които познават българската политика.
Водещ: Кой хвърли граната срещу вас последно?
Иван Костов: Аз разказвах кой е хвърлил граната срещу мен. Очаквам сега правителството да открие кой хвърли взривчето- нали така се произнесе министър-председателят пред нашия офис.
Водещ: Беше ли това злоупотреба с фактическо положение? Хващам се за тази за монополното- в случая добра реклама за две опозиционни партии, така или иначе без да знаем кой го е направил.
Иван Костов: Тези хора, които даваха по телевизията ми приличат на ултраси на мен.
Водещ: Т.е.?
Иван Костов: На такива фенове на някого, които са готови…
Водещ: Не ваши?
Иван Костов: Ние все пак сме Демократи за силна България, съвсем други хора сме. Аз, между другото, чакам да ме повиат за проверка на твърдението дали ние не сме инсценирали този взрив. Прокуратурата не се обръща към нас, не снема показания, нени търси. Не проверява и другата хипотеза да не би ултраси, безпределно вярващи в някаква друга партия, не са го хвърлили, за да направят услуга.
Водещ: Шестото ви чувство какво говори?
Иван Костов: Шестото ми чувство нищо не говори в момента. Говори, че политически обекти не трябва да бъдат мишена.
Водещ: Това е така безспорно.
Иван Костов: Това е ужасно, това беше подценено от правителството. Това е грозно развитие на политическата ситуация в страната преди изборите. Това е преди всичко предизвикано от желанието да се всее страх.
Водещ: От кого?
Иван Костов: Да се всее страх сред привържениците на Синята коалиция.
Водещ: Това не ви ли втвърдява? С извинение, може да кажете, че е цинично, но не беше ли удобно. Когато си в опозиция и има взрив пред централата…
Иван Костов: Хората не се втвърдяват от това. Би било чудесно, но е много романтично като представа да си мислите, че когато това се случи, човек се втвърдява. Най-често човек отказва да се кандидатира за кмет като се случи това. Не желае да поема рисковете на една политическа изява.
Водещ: Вие казвате, че вашият кандидат за кмет, на Синята коалиция, да се откаже?
Иван Костов: Не, той е от тези, които се втвърдяват. Но говорим за цялата страна, говорим за стотици, за хиляди хора. Хората са различни и посрещат тези неща по различен начин.
Водещ: Едно връщане назад към темата за горивата и за енергетиката. Споменахте и съдебната система, имаше големи скандали, вие казвате: гранати много са хвърляли срещу мен и заради една тема, която свързваха със съпругата ви. Тяе изнасяла горива по време на югоембаргото, уж за Македония, а е изнасяла…
Иван Костов: Никога не се е доказвало.
Водещ: Фирма “Булс”.
Иван Костов: Никога не се е доказвало. Това, ако може да бъде доказано, отдавна президентът Първанов щеше да го докаже, защото той беше първоначалният говорител. Всички тези неща са казани за първи път през 2000-та година и от тогава се повтарят и никой не дава доказателства в полза на твърденията си. А знаете ли какво означава да се повтарят чужди твърдения от преди 10 години?
Водещ: Какво?
Иван Костов: Означава, че нямаш никакви свои аргументи да влезеш в политически дебат, да кажеш каквото и да било…
Водещ: За вас това е претопляне на стара…
Иван Костов:… днешни аргументи, свързани с днешната ситуация, с текущата, реалната политика на момента. Това означава.
Водещ: Трудно може бивш премиер да си спести отваряне на страниците назад, който и да е той.
Иван Костов: Аз с удоволствие ги отварям, но назовавам нещата с истинските им имена. Мен не ме притеснява това. Защото не ме е притеснявало в продължение на много години. Искам да кажа нещо за изборите, защото се опитахте да ме попитате. Искам да кажа, че ние сме в много добри позиции да атакуваме балотажа в София, Пловдив и Варна.
Водещ: Да атакувате, да подкрепите?
Иван Костов: Да атакуваме, да отидем на балотаж със своите кандидати. Аз се надявам, че поне на едно-две места ще успеем и отидем ли на балотаж…
Водещ: Срещу кого в София имате шанс за балотаж? Подценявате Кадиев, Каролев.
Иван Костов: Изследванията, с които ние разполагаме, са, че нашият кандидат, кандидатът на Синята коалиция- г-н Прошков- води пред г-н Кадиев с няколко пункта исе надяваме, че тази преднина ще се увеличи.
Водещ: Ако не стигнете до балотаж, измислили ли сте за кого да дадете своята подкрепа, защото пак ще сте в позиция БСП или ГЕРБ? А тя е сложна ситуацията.
Иван Костов: Ще бъдем на балотаж в София, Пловдив и Варна. Това е нашата надежда.
Водещ: Няма план Б?
Иван Костов: Това е нашата надежда. Готвим се за балотажи, след това се готвим да се явим на самите балотажи с добър резултат. Имаме всички шансове да го направим и аз го заявявам това нещо с голямо удоволствие. Това означава съществен подем в позициите на Синята коалиция. Не само социолозите сочат, че ние започваме да нарастваме доверието, но самите позиции в трите най-големи града показват, че е това положението.
Водещ: За президентските избори, ако там не стигнете до балотаж, между кого ще избирате?
Иван Костов: На президентските избори ще гледаме да получим резултат много по-добър от този, който сме имали на последните президентски избори и това е нашата непосредствена политическа задача.
Водещ: Благодаря ви. Иван Костов беше наш събеседник.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...