ДСБ ще гласува срещу бюджетите на НЗОК и ДОО

Иван Костов: След много разисквания позицията на ДСБ е, че не можем да подкрепим бюджета на изоставените реформи. Изоставени поради страх. Ако ние подкрепим този бюджет това означава, че преставаме да бъдем гарант и коректив за това, че правителството осъществява реформи в евроатлантическия смисъл на думата “реформи”. Няма антикризисна политика. Нарушават се законите на страната. Всъщност, между бюджета на цетралното правителство и бюджета на, примерно на НОИ няма необходимата взаимовръзка. Тоест правителството ни дава задача, която не е решена докрай. И оставя да се дорешава по някакъв друг начин. Ако използваме онази метафора с нерешената задача. В този смисъл няма консолидирана бюджетна програма. Не е завършено това нещо.
Второ, ние не само, че няма да подкрепим, но ще гласуваме против бюджета на Държавното обществено осигуряване. Защото е прокризисен, увеличавайки осигурителната вноска. И защото увеличава осигурителните прагове, т.е. удря по малкия и средния бизнес на безпринципна основа. Така че тласка всички, които се самоосигуряват да укриват своите доходи. Например, там няма обещаното още от миналата година диференциране на задължителните осигурителни прагове за различните професии и за различните региони в зависимост от тяхното икономическо развитие. Вместо това има една скала, която се базира на декларациите на самите лица от миналата година. Тоест, който е бил честен ще плати повече, който си е укрил доходите ще плати по-малко.
И накрая, ще гласуваме против бюджета на НЗОК, защото той е незаконен. Нарушават се три закона на страната и се прави трансфер в този бюджет. Само това е достатъчна причина да не бъде подкрепен от дясна легитимистка формация, каквато е Демократи за силна България.
Първо, Касата няма право да прехвърля на който и да било средства. Няма как да прави трансфери, а касата прави трансфери към Министерство на здравеопазването. Касата плаща само за извършена медицинска дейност на осигурените лица. Подчертаваме дебело, на осигурените лица. Защото идеята да се прехвърлят пари, да се трансферират пари в Министерство на здравеопазването, за да се поеме спешната медицинска помощ или поддържането на лечението на онкоболни, трансплантации и прочиие противоричи първо на модела на спешната медицинска помощ в страната. Няма такъв модел в Европа в никоя страна, в която Касата да плаща за спешната помощ.
Второ, което е много по-важно с парите на осигурените лица ще се заплаща лечението на неосигурени лица през спешната помощ и през другите форми на лечение, което е удар срещу самия принцип, на който функционира НЗОК.
Има гласове при нас ние да призовем новия министър да изтегли този бюджет, защото имаме някаква надежда, че той не е приет окончателно. Ние го призоваваме веднага да изтегли бюджета като не се въвлича в тази система от закононарушения и нарушения на принципите върху, които почива Здравната каса. Това е шанс за него, защото той все пак е нов министър. Ако може да даде заден ход и веднага да изтегли този законопроект. Това е нашата позиция.
Разбира се, окончателно начина, по който ще изрази неподкрепата си ще го съгласуваме в Синята коалиция на парламентарната група във вторник. Формата ще изберем заедно, но за другите два бюджета ДСБ е категорично, че не могат да бъдат подкрепени, нито този на ДОО, нито на този на НЗОК.

В Синята коалиция ще се консултирате за това как ще гласувате бюджетите?

Иван Костов: За централния, републикански. Как точно да покажем своята неподкрепа.

Дали ще се въздържите?

Иван Костов: Има и други възможности освен да се въздържим. Разглеждаме различни идеи. Да не участваме в гласуването, да напуснем. Има различни форми.

Това е много крайна мярка.

Иван Костов: Няма резултат.

Може ли да се каже, че това е нещо като вот на недоверие.

Иван Костов: Не може да се каже, че е точно вот на недоверие. Това е отказ да бъде подкрепена правителствената политика без да се стига до фазата, в която да се обявим против. Против означава вече наистина скрит вот на недоверие към правителството. Ние няма да стигнем до там. Ще изразим, обаче несъгласието си с политиката.

Продължавате ли да имате доверие във финансовия министър Симеон Дянков? Смятате ли, че както казва министър-председателя ако падне Симеон Дянков, пада правителството?

Иван Костов: Това мнение преди министър-председателя го изразих. Претендирам си за авторството. Това беше казано от мен преди да го каже министър-председателя сутринта в телевизията в предаване. Така че въпросът го оставям в редакцията “Променило ли се е отношението към финансовия министър?”
Ние считаме, че както до вота на недоверие ни дели още една крачка, така и до желанието да предизвикаме политическа криза ни делят повече крачки. В този смисъл щом атаката към министър на финансите е пряко желание за предизвикване на политическа криза в сегашния момент ние не подкрепяме такова поведение, защото считаме, че ще е вредно за страната. Още по-вредно, искам това да кажа, още по-вредно е тази политика, която ни предлагат да подкрепим.

Петър Москов: Малко конкретни аргументи в полза на това, защото чух въпрос, че това е крайна позиция. Сега ще ви кажа кое е крайна позиция на неразумност. Пред мен е проекта за бюджет на НЗОК. Там пише така: “Поради неуточнен все още план за необходимите промени в системата на здравеопазването към момента няма възможност за финансова оценка на необходимите стъпки.” Това е посочено в графата рискове за бюджета през 2011г. Това не е риск, а аргумент за отхвърляне. Това означава, че това което ще се прави в този сектор няма финансова рамка. Когато едно нещо няма финансова рамка то няма да се случи.
Следващо изречение “Динамично променящата се нормативна база и невъзможност за момента за оценка как ще се отрази на договорния процес прави договорния процес невъзможен за обективизация.”
Това не са рискове, това са аргументи против. И ние за това призоваваме отново за здрав разум. Не е възможно да се влиза в същината на проблема със здравното осигуряване, с пенсионното осигуряване, а да се опитваме да прокарваме едни пари през различни източници, за да може като че ли да тушираме към момента някакъв назрял конфликт. Това не е крайно. Това е гласът на разума.

Иван Костов: Знаете ли, това си е чисто признание на правителството, че не знае какво ще предприеме.

Вие вчера нали го призовахте здравния министър в едно предаване да изтегли бюджета? Той отговори, че и да изтегли след това пак ще бъде същото.

Петър Москов: Какво значи да бъде същото? Изтеглянето на бюджета е ход, който е задължителен от гледна точка на това да не се извърши остро закононарушение. Това за което говорихме досега. И след това да се погледне реално на проблемите в системата. Ако министъра счита, че неговата политика не може да бъде развита, разказана и в нея да бъде убеден министерски съвет и парламента той не би трябвало да е там. Това призоваваме министъра на здравеопазването. Да каже какви са конкретните стъпки по дни и месеци, като обща структура и какво струва това. И тогава да се внасят бюджети като този. Защото това е признание за невъзможност. Невъзможност за самия министър. Това е доброжелателно и към него. Той ще бъде поставен в ситуация да опира пешкира на нечия друга невъзможност. Всъщност тя е политическата невъзможност на ГЕРБ да реши проблема.

Вие ще им дадете ли вашите предложения?

Иван Костов: Отдавна са им дадени нашите предложения.

Петър Москов: Пет ей такива папки преди четири месеца. И да говорим сега тепърва какво трябва да се случи е най-малкото несериозно, защото вече година и половина ние даваме предложения.

Иван Костов: Аз те призовавам точно тук да кажеш за отношението към частните болници, защото и това са недопустими неща.

Петър Москов: Знаете ли, в петък излиза т.нар. Наребда №49 на Министерство на здравеопазването. Тя определя регулацията по какъв начин болници получават разрешителни и т.н. в нея има следните текстове, че болници за специализирана дейност могат да имат до 30 легла, а не както е досега до 20 легла, многопрофилни болници не могат да имат 40, а само 60 легла. Който не отговаря на тези стандарти, нови от онзи ден на министерството не може да бъде болница.
Току що се свързахме с председателя на Асоциацията на частните болници, там има 70 такива болници, 70 болници частни. От тях 60 попадат под ударите на тази Наредба №49 на министерството. Тоест, това означава, че по същество с тази наредба се ликвидира частната болнична помощ в България. Това са капиталовложения, това са човешки съдби, това е възможност за различен избор на пациент. Това също е неприемливо. И това също не е… как беше… дясно.

Иван Костов: Терминът, който витаеше на разискванията е “национализация”. Това правителство отива към национализация. Това, което чувате за професионалните пенсионни фондове и това, което не го виждате обаче в бюджета на ДОО, искам това да го подчертая, се вижда отново в бюджета на НЗОК. Национализация на парите на осигурените лица, за да се използват по предназначение решено от правителството за неосигурени лица. Такова нещо не може да се прави в България. Или принуждаване към силово ликвидиране на частни болнични заведения. Това какво е? Крайно лява политика е това. Няма как да бъде подкрепено от нас.

Г-н Костов, до кога ще подкрепяте правителството след като сте несъгласни с основните им политики?

Иван Костов: Продължаваме да водим тази битка, която изглежда все повече изглежда, че не можем да спечелим. Но засега политическия ни курс е, че продължаваме да се борим. Опитваме се да ги върнем към разума. Надяваме се в края на краищата да успеем. Но ако не успем ние се явяваме самостоятелно на избори следващата година. Ще има сериозно премерване на силите. Ще видим в каква степен сме били убедителни и дали сме спечелили доверието на хората.

Като Синя коалиция или като ДСБ?

Иван Костов: Като Синя коалиция и приятели или като Синя коалиция +.

Има ли време това правителство да оттегли този бюджет все още?

Иван Костов: Има. Физически има. Може да се яви на поправителен. Да си напише отново домашното, да си разпише тези всичките политики, да отстрани тези законосъобразности и да влезе отново.

Петър Москов: Има риск съда да върне тези бюджети, разбирате ли? Има достатъчно петимни хора вътре в този парламент, защото ние наистина говорим за това, че подкрепяме някаква идея за движение напред. Има възможност съда да върне всички тези бюджети. Това означава блокиране на държавата в толкова тежък момент. Това отново е гласът на разума. Ако някой не го чува това е негов проблем.

Това означавали, че ако бюджетите бъдат приети така вие ще сезирате съда?

Петър Москов: Ние не искаме да предпоставяме действия на хора. Тези действия не могат да зависят от нас. Ние призоваваме към разумните стъпки и към законните стъпки. Нека да видим дали ще има такива стъпки и тогава ще видим какво ще се случи.

Иван Костов: Аз обаче ще отговоря така. Ако се направи опит да бъдат прибрани парите на професионалните пенсионни фондове аз ще подпиша петиция до Конституционния съд да спре това. Освен това ще посъветвам всички пенсионни фондоведа се подготвят да протестират пред съда и да откажат да изпълнят подобно желание на правителството. Силно ще ги подкрепя, защото това е посегателство над частна собственост.

Тоест ако приемат бюджета на ДОО в сегашния му вид?

Иван Костов: Ако приемат бюджета на ДОО, в който по някакъв начин вземат тези пари на професионалните пенсионни фондове това ще бъде моята лична реакция. Казвам я предварително, защото вие предварително поставяте един казус в бъдеще. Така ще реагираме.

Само да уточним, категорично няма да подкрепите бюджетите на ДОО и НЗОК, а за централния ще видим?

Петър Москов: В този им вид.

Иван Костов: Не, не няма да гласуваме. Ще гласуваме против. За централния не можем да го подкрепим. Формата под която ще покажем, че не подкрепяме ще бъде съгласувана в Синята коалиция.

Но няма да гласувате против?

Иван Костов: За сега тази опция не сме разглеждали със СДС, да гласуваме против централния бюджет.

Г-н Костов, срещу част от нещата за които се обявявате против вие говори и министър Трайчо Трайков. Като не чуват вас защо не чуват него?

Петър Москов: Този разговор за чуваемостта не е към нас. Ние говорим и считаме, че говорим разумните неща. Това, че министър Трайков ги говори му прави чест, но ние на предишната пресконференция казахме, че когато имаш претенцията да си реформистки настроен човек, да си участник в една конфигурация, която трябва да взима решения или се случват реформите или напускаш в знак на протест, като знак на собственото си несъгласие с това, което се случва. Другото е, така хубава позиция, която е за адмирации на управленски жест.

Можете ли да кажете кои са министрите реформатори?

Иван Костов: Дали си реформатор е… политик, който е готов да тръгне срещу течението, да осъществи крайно необходими действия, които са в полза на обществото и да плати цената за това. Който се чуства такъв ето по тази дефиниция нека го покаже.
Благодарим ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...