ДСБ: Управляващите обърнаха съдебната власт на пазар

Управляващите отправиха много сериозен сигнал, че нямат намерение да осигурят независимостта на съдебната власт въпреки създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС). Това заяви във вторник зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова след заседанието на Националното ръководство на партията.

Позицията на формацията бе изразена пет дни след като тройната коалиция в лицето на БСП, НДСВ и ДПС разпредели парламентарната квота във ВСС на принципа 5:3:3, без да даде право на опозицията да излъчи представител.

Малко след това в понеделник Парламентарната асамблея към Съвета на Европа (ПАСЕ) отхвърли и трите номинации на правителството за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). “При представянето на тези кандидатури, кабинетът се държа скандално със съдебната власт като с партийна, забравяйки, че Европейският съд не е българският Висш съдебен съвет”, допълни Михайлова.

Преди месец до ПАСЕ бяха изпратени три кандидатури на юристи, които трябва да заместят сегашния български представител в ЕСПЧ съдия Снежана Ботушарова. Нейният мандат изтича в края на октомври. Сред одобрените от кабинета беше и бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев. Той напусна поста си в правителството именно за да кандидатства за това място.

Ганев стана причина за скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като негови подчинени във ведомството участваха в процедурата по пресяване на кандидатите за място в Европейския съд.

Във вторник от ДСБ предложиха новите три номинации на България за това място да бъдат излъчени от професионалните организации на магистратите. Ще бъде отправен и въпрос към министъра на правосъдието Миглена Тачева заради отхвърлените български кандидати.

“Управляващите се отнесоха непочтително, неуважително, политически-партизански към съдебната власт. Това е много сериозен сигнал, че към избирането на членове на новия Инспекторат на съдебната власт ще се постъпи по същия начин”, заяви Михайлова.

Според ДСБ управляващите имат намерение да изкадруват партийно през своята квота във ВСС и новите шефове на Върховния касационен съд (ВКС) и Националната следствена служба (НСлС).

Срамна сделка

ДСБ обвиниха образователния министър Даниел Вълчев и премиера Сергей Станишев в предлагане на “срамна и непочтителна сделка” на синдикатите и стачкуващите учители. По думите на члена на Националното ръководство на партията Калин Янакиев с искането синдикатите да станат гарант срещу по-нататъшни протести при увеличаване на учителските заплати, отговорността за потушаването на стачката се прехвърля именно към профсъюзите.

“Така се стига до представянето на синдикатите като казионни организации от времето на социализма и се прави опит за настройване на едни обществени слоеве срещу други. Това е много опасно и крайно цинично”, добави Янакиев.

ДСБ ще внесе ново искане за изслушване в парламента на премиера Сергей Станишев за учителската стачка. През миналата седмица той отказа да се яви в Народното събрание, за да отговаря за кризата в образованието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...