ДСБ: Управляващите обърнаха съдебната власт на пазар

Управляващите отправиха много сериозен сигнал, че нямат намерение да осигурят независимостта на съдебната власт въпреки създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС). Това заяви във вторник зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова след заседанието на Националното ръководство на партията.

Позицията на формацията бе изразена пет дни след като тройната коалиция в лицето на БСП, НДСВ и ДПС разпредели парламентарната квота във ВСС на принципа 5:3:3, без да даде право на опозицията да излъчи представител.

Малко след това в понеделник Парламентарната асамблея към Съвета на Европа (ПАСЕ) отхвърли и трите номинации на правителството за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). “При представянето на тези кандидатури, кабинетът се държа скандално със съдебната власт като с партийна, забравяйки, че Европейският съд не е българският Висш съдебен съвет”, допълни Михайлова.

Преди месец до ПАСЕ бяха изпратени три кандидатури на юристи, които трябва да заместят сегашния български представител в ЕСПЧ съдия Снежана Ботушарова. Нейният мандат изтича в края на октомври. Сред одобрените от кабинета беше и бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев. Той напусна поста си в правителството именно за да кандидатства за това място.

Ганев стана причина за скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като негови подчинени във ведомството участваха в процедурата по пресяване на кандидатите за място в Европейския съд.

Във вторник от ДСБ предложиха новите три номинации на България за това място да бъдат излъчени от професионалните организации на магистратите. Ще бъде отправен и въпрос към министъра на правосъдието Миглена Тачева заради отхвърлените български кандидати.

“Управляващите се отнесоха непочтително, неуважително, политически-партизански към съдебната власт. Това е много сериозен сигнал, че към избирането на членове на новия Инспекторат на съдебната власт ще се постъпи по същия начин”, заяви Михайлова.

Според ДСБ управляващите имат намерение да изкадруват партийно през своята квота във ВСС и новите шефове на Върховния касационен съд (ВКС) и Националната следствена служба (НСлС).

Срамна сделка

ДСБ обвиниха образователния министър Даниел Вълчев и премиера Сергей Станишев в предлагане на “срамна и непочтителна сделка” на синдикатите и стачкуващите учители. По думите на члена на Националното ръководство на партията Калин Янакиев с искането синдикатите да станат гарант срещу по-нататъшни протести при увеличаване на учителските заплати, отговорността за потушаването на стачката се прехвърля именно към профсъюзите.

“Така се стига до представянето на синдикатите като казионни организации от времето на социализма и се прави опит за настройване на едни обществени слоеве срещу други. Това е много опасно и крайно цинично”, добави Янакиев.

ДСБ ще внесе ново искане за изслушване в парламента на премиера Сергей Станишев за учителската стачка. През миналата седмица той отказа да се яви в Народното събрание, за да отговаря за кризата в образованието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...