ДСБ: Станишев прави чадър над ДПС

В обобщената справка по делото “Лиани” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи. Това каза Атанас Атанасов на извънредна пресконференция на ДСБ.

 

Според Атанасов направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до Прокуратурата прикриват корупцията в ДПС, предаде агенция Фокус.

 

Атанасов посочи, че е поискал МВР и ДАНС да предоставят тази информация на народните представители, но тъй като това не се е случило информацията, с която той разполага по делото “Лиана” ще бъде предоставена на европейските институции. “Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов.

 

Той упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му ДАНС е била създадена именно затова “да прикрива корупцията на управляващите”. Атанасов каза още, че Роман Василев, заместник-градския прокурор на София, се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да каже, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС. Това е недопустимо, заяви депутатът. “Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, заяви Атанасов.

 

Той посочи, че още от месец април ДСБ настоява да бъдат изпратени материалите по делото “Лиана” до всички народни представители. “До настоящия момент това не се допуска”, заяви Атанасов.

 

“Има съвместно съдружно поведение на различни фактори от властта за прикриване на корупцията на ДПС”, заяви Атанасов. Той изтъкна, че председателят на Народното събрание многократно е отклонявал негови питания, свързани с делото “Лиана” към министър-председателя Сергей Станишев. “През следващата седмица ще сезираме Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на Роман Василев”, каза още Атанасов.

 

Той посочи името на прокурора Роман Василев, защото през декември 2006 г. той е образувал дело за производство срещу неизвестен извършител по материали на делото “Лиана”.

 

От ДСБ призоваха всички народни представители от опозицията да гласуват в сряда за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на полицейското насилие. Те призоваха конкретно народните представители на “Атака”, които напуснаха пленарната зала да се върнат и да гласуват, за да бъде създадена тази анкетна комисия. На пресконференцията бе посочено, че министър Михаил Миков е единственият министър през чиито мандат са починали двама арестанти.

 

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...