ДСБ: Сивата икономика нараства сериозно в ДПС-общините

Средствата, които държавата влага за подобряване на жизнения стандарт в бедните общини, задълбочава още повече бедността в тези райони, съобщи в петък народният представител от ДСБ Нено Димов. Голямата част от административните единици, които попадат в класификацията на шестте района за планиране като изостанали, се управляват от кметове на ДПС, поясни Димов. Той отправи питане към премиера Сергей Станишев какви са причините за задълбочаващото се лошо социално и икономическо състояние на пограничните общини на фона на увеличаващите се за тях субсидии. Според Димов Националната референтна рамка, по която България ще усвоява парите от Кохезионния и Структурните фондове, оставя впечатление за неясноти на правителствената политика за преодоляване на изоставането в бедните региони.

Народният представител изнесе данни, според които в управляваните от ДПС общини живеят 8% от българските граждани. През 2006 г. те са получили 12% от държавната субсидия и над 80% от средствата, предвидени за общински и екологични проекти. Нено Димов уточни, че в тези общини са били инвестирани и други субсидии по различни проекти. Въпреки това делът на данъците, които населението в посочените общини е внесло в общия бюджет, е едва 1.5%. За целия период, през който ДПС участва в управлението на страната, ножицата между общините със смесено население и останалите с преобладаващо етническо българско население се е отворила с над 30%, коментира Нено Димов.

Той посочи, че в Минерални бани, Хасковско, доходите на населението са намалели с 52%; в Белица, Благоевградско, обедняването е с 42%; а като цяло в общините от този тип регистрираното намаляване на доходите е 20%.

Вътрешната миграция на хората от по-бедните общини към по-развитите центрове е причина за социално-икономическото състояние на бедните общини, заяви в отговор премиерът Станишев. Според него този процес не бил от днес и трудно можел да бъде регулиран.

Премиерът уточни, че с европейските пари за развитие на селските общини, които са над 3 млрд. евро до 2013 г., и с тези по оперативните програми ще се намали това различие между отделните региони в страната.

Сергей Станишев посочи, че сред първите проекти в тази област, които ще се финансират по оперативна програма “Регионално развитие”, е подобряване на връзките между малките общини и големите градски центрове. Според данните на правителството, 55 общини, в които живеят 638 хиляди души, са класифицирани като “изостанали гранични райони”. Част от тях влизат и в другата категория – “изостанали планински райони”, където са регистрирани 83 общини с население от над 1.8 милиона души.

Причината за бедността в общините със смесено население не е, че хората емигрират, каза депутатът от ДСБ и лидер на партията Иван Костов. Ако това е така, присъствието на населението, което емигрира, ще се отчете в другите райони и ще се приспадне относителната тежест на числата в изостаналите райони, посочи той. Но това не се случва и причината е, че в последните шест години, в които ДПС участва във властта, сивата икономика в тези райони бързо се разраства.

Иван Костов попита как правителството ще ограничи злоупотребата с инвестиционните субсидии и държавни средства, които влизат във фирмените обръчи на лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Народният представител Нено Димов посочи, че България е усвоила под 15% от средствата по предприсъединителните програми и повече от половината от тези пари са влезли в турски фирми.

Оперативните програми към Националната референтна рамка ще се одобрят в средата на годината, съобщи премиерът Станишев. Още на 15 февруари правителството е получило уверение от ЕК, че изпратената референтна рамка отговаря на нормативните изисквания, с което Брюксел стартираха формалните преговори по нейната същност и съдържание, уточни той. Според него няма изоставане в работата по документите, чрез които България ще усвоява безвъзмездните европейски средства.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...