ДСБ се обяви срещу споразумението за “Южен поток”

ДСБ няма да подкрепи споразумението между България и Русия за изграждането на газопровода по дъното на Черно море”Южен поток”, защото е неизгоден и рисков за околната среда и пренебрегва националните интереси.

Споразумението, което беше подписано през януари при посещението в София на бившия руски президент Владимир Путин, ще бъде ратифицирано утре.

Според ДСБ има 10 мотива партията да гласува против документа. България не е мажоритарен собственик на преносната мрежа през територията си, а “Газпром” има блокираща квота, което заплашва националната сигурност, каза депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той обясни, че това ще даде възможност руската страна да наложи ниски транзитни такси.

Споразумението предвижда да бъде създадено дружества с равно участие, което ще бъде регистрирано в България и ще експлоатира газопровода. Българската страна ще поеме половината от разходите за предпроектното проучване и финансирането на проекта, който ще бъде реализиран по модела на проектно финансиране. Руската страна се ангажира за евентуалното включване на България в морската част от трасето.

Това е слабост на проекта, защото България няма дял върху тръбите, които преминават през български териториални води, твърди депутатът. Независимият депутат Мария Капон го подкрепи като изтъква, че е обезпокоително руската страна да използва черноморския шелф.

Предвижда се възвращаемост на инвестициите от 15 години вместо шест години според заложените в споразумението параметри, обясни Иванов. Той допълни, че това дава възможност за увеличение на два и повече пъти на стойността до 3-3.5 млрд. евро.

По- добре ли е газопроводът да заобиколи България, попита бившият енергиен министър и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров. Той определи като смешни неща и политиканстване аргументите на ДСБ. По думите му Европейската комисия подкрепя проекта. Правителството трябва да преговоря за разширяване на участието в подводната част от трасето и да води преговори с Русия за съвместно използване на газово находище.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Това заяви зам.-председателят на ДСБ и депутат от ПГ на ПП-ДБ Прокуратурата поиска имунитета...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...