ДСБ се обяви срещу споразумението за “Южен поток”

ДСБ няма да подкрепи споразумението между България и Русия за изграждането на газопровода по дъното на Черно море”Южен поток”, защото е неизгоден и рисков за околната среда и пренебрегва националните интереси.

Споразумението, което беше подписано през януари при посещението в София на бившия руски президент Владимир Путин, ще бъде ратифицирано утре.

Според ДСБ има 10 мотива партията да гласува против документа. България не е мажоритарен собственик на преносната мрежа през територията си, а “Газпром” има блокираща квота, което заплашва националната сигурност, каза депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той обясни, че това ще даде възможност руската страна да наложи ниски транзитни такси.

Споразумението предвижда да бъде създадено дружества с равно участие, което ще бъде регистрирано в България и ще експлоатира газопровода. Българската страна ще поеме половината от разходите за предпроектното проучване и финансирането на проекта, който ще бъде реализиран по модела на проектно финансиране. Руската страна се ангажира за евентуалното включване на България в морската част от трасето.

Това е слабост на проекта, защото България няма дял върху тръбите, които преминават през български териториални води, твърди депутатът. Независимият депутат Мария Капон го подкрепи като изтъква, че е обезпокоително руската страна да използва черноморския шелф.

Предвижда се възвращаемост на инвестициите от 15 години вместо шест години според заложените в споразумението параметри, обясни Иванов. Той допълни, че това дава възможност за увеличение на два и повече пъти на стойността до 3-3.5 млрд. евро.

По- добре ли е газопроводът да заобиколи България, попита бившият енергиен министър и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров. Той определи като смешни неща и политиканстване аргументите на ДСБ. По думите му Европейската комисия подкрепя проекта. Правителството трябва да преговоря за разширяване на участието в подводната част от трасето и да води преговори с Русия за съвместно използване на газово находище.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...