ДСБ се обяви срещу споразумението за “Южен поток”

ДСБ няма да подкрепи споразумението между България и Русия за изграждането на газопровода по дъното на Черно море”Южен поток”, защото е неизгоден и рисков за околната среда и пренебрегва националните интереси.

Споразумението, което беше подписано през януари при посещението в София на бившия руски президент Владимир Путин, ще бъде ратифицирано утре.

Според ДСБ има 10 мотива партията да гласува против документа. България не е мажоритарен собственик на преносната мрежа през територията си, а “Газпром” има блокираща квота, което заплашва националната сигурност, каза депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той обясни, че това ще даде възможност руската страна да наложи ниски транзитни такси.

Споразумението предвижда да бъде създадено дружества с равно участие, което ще бъде регистрирано в България и ще експлоатира газопровода. Българската страна ще поеме половината от разходите за предпроектното проучване и финансирането на проекта, който ще бъде реализиран по модела на проектно финансиране. Руската страна се ангажира за евентуалното включване на България в морската част от трасето.

Това е слабост на проекта, защото България няма дял върху тръбите, които преминават през български териториални води, твърди депутатът. Независимият депутат Мария Капон го подкрепи като изтъква, че е обезпокоително руската страна да използва черноморския шелф.

Предвижда се възвращаемост на инвестициите от 15 години вместо шест години според заложените в споразумението параметри, обясни Иванов. Той допълни, че това дава възможност за увеличение на два и повече пъти на стойността до 3-3.5 млрд. евро.

По- добре ли е газопроводът да заобиколи България, попита бившият енергиен министър и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров. Той определи като смешни неща и политиканстване аргументите на ДСБ. По думите му Европейската комисия подкрепя проекта. Правителството трябва да преговоря за разширяване на участието в подводната част от трасето и да води преговори с Русия за съвместно използване на газово находище.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...