ДСБ сезира главния прокурор за злоупотреби в ДКСИ

ДСБ ще сезира главния прокурор за злоупотреби във връзка с преустройствота на сграда на ДКСИ на 7-ми км. на бул. “Цариградско шосе” в София. Това каза пред журналисти заместник-председателят на партията Иван Иванов. Сигналът ще бъде внесен следващите дни и е, по думите на Иванов, за “крещяща злоупотреба” с власт и разхищение на държавни средства.

По сигнал на депутата преди 6 месеца министерството на финансите е извършило одит на похарчените пари за строителството и реконструкцията на вече съществуващата сграда. Резултатите от него са засекретени с гриф “поверително”, твръдят от ДСБ. Това е злоупотреба с власт, тъй като бюджетът на Държавната комисия по сигурност на информацията е публичен, коментира бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев. Затова от ДСБ смятат, че прокуратурата трябва да установи кой е разпоредил засекретяването. Мотивът, смята Иванов, е да се прикрият финансови и стопански нарушения на ДКСИ, чийто ръководител е
Цвета Маркова.
Преди половин година Андреев и Иванов изнесоха пред журналисти в Народното събрание данни, от които се виждаше, че за строителството и ремонта на сградата са изразходвани близо 2,5 пъти повече средства от предварително договорените с “Газстроймонтаж” 18 млн. лв. Същевременно там няма акт 15, няма и изградени системи за сигурност, отбеляза Методи Андреев. Единственото построен е едноетажен покрит паркинг. Ремонтът на сградата пък, според данните цитирани от него, струвал 1 250 евро за квадратен метър. Сега квадратен метър ново строителство в столицата е 600-650 евро, сравни Иван Иванов. По думите му разхищенията са по-големи от тези на бившия социален министър Емилия Масларова при ремонта на дома за социални грижи в Стара Загора. Според него “раздавани са поръчки, на определени ” наши хора”, които след това увеличават цената при преустройството два пъти и половина”.
Андреев добави, че за 7 години от съществуването си ДКСИ е струвала на данъкоплатеца 80-100 млн.лв. Структурата, според оценката на ДСБ, е неефективна, няма аналог в нито една страна
от НАТО и функциите й се дублират от ДАНС. Затова от партията настояват за нейното закриване. По думите на Иван Иванов обаче Цвета Маркова се ползва с протекция от много високо ниво, защото 6 месеца след одита, не са предприети никакви мерки, а в него няма констатации и препоръки.

Любомир Спиров, БГНЕС

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...