ДСБ разшири доверието си

(+видео)

Иван Костов: Благодаря ви, че сте уважили нашата пресконференция. Ще ви запозная с оценката на Националното ръководство на Демократи за силна България за предварителните избори на Синята коалиция през юни 2011г.

Първо, Националното ръководство определя изборите като успешни за Синята коалиция, заради добрата им организация (във всички пре предвидени секции беше проведено гласуване) и активността на нашите симпатизанти. Благодарим на участниците в подготовката и провеждането на изборите, благодарим сърдечно на избирателите, на които сме признателни, че подкрепиха нашата коалиция.

Второ, благодарение на активността на нашите симпатизанти, изразена в над 75500 действително подаде гласове, изборите дадоха обективни резултати, които НР на ДСБ приема.

Трето, Предварителните избори дават възможност за силен старт на кампанията за същинските, заради активно проведената предизборна кампания.

Четвърто, Сега първата задача на спечелилия президентската номинация Румен Христов и на Прошко Прошков е да се превърнат от партийни в коалиционни претенденти за президент и кмет на София. Г-н Христов трябва да убеди в това 45 % от избирателите на Синята коалиция, а г-н Прошков 33% от избирателите ни в столицата.

Пето, вътрешните избори в Синята коалиция слагат край на зачестилите спекулации, включително от ГЕРБ, че една от партиите “носи” другата.

Шесто, изборните резултати дават важен ориентир на общинските организации на ДСБ и СДС за решаване на споровете помежду им при излъчването на кандидатите за кметове и за подреждането на листите за същинските местни избори. Затова и предвид кратките срокове за регистрация на кандидатите, ДСБ предлагаме на ръководството и местните организации на СДС да сключим споразумения за общо явяване на местните избори не по-късно от 4 юли.

Седмо, НР на ДСБ благодари на Св. Малинов за спечеленото ново доверие, което даде предимство на ДСБ в областните центрове Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора и Хасково, във Варненски, Габровски, Добрички, Пернишки, Старозагорски, Хасковски и Шуменски МИР.

Които се добавят към това преимущество, което ние сме имали досега и което сме потвърдили.

Осмо, поздравяваме Прошко Прошков за победата, която го прави общ кандидат на сините за кмет на София и му пожелаваме да стане мост за укрепване на нашата коалиция.

А сега ще ми позволите да им дам думата.

Светослав Малинов: Искам да благодаря на всички, които гласуваха на първичните избори. Изборите са успешни най-вече, защото имахме висока избирателна активност. Искам да благодаря на онези, които гласуваха за мен и особено важни за всички нас са онези нови гласове и новото доверие, което ДСБ получи в тези области и големи градове. Това е много важно, защото една от целите на първичните избори е да се получи тъкмо такава нова мотивация, която е факт. И искрено се надявам, че всички гласоподаватели от тук нататък ще работят за общите кандидати на Синята коалиция, защото кампанията беше кратка, но много наситена, сега завърши и смисълът от тук нататък е Синята коалиция да излезе на преден план със своите кандидати. Благодаря Ви!

Прошко Прошков: Здравейте! Аз искам да се обърна към столичани, около 22 000, които гласуваха на нашите избори и да им благодаря, да благодаря на всички, които ме подкрепиха, да благодаря на всички, които подкрепиха г-н Кисьов. Чрез това активно участие ние показахме, че сме вече в кампания и че имаме наистина силен старт. Всъщност ДСБ сме в кампания от месец и половина, тъй като ние имахме и наши вътрешни процедури, което беше изключителен заряд за нашата партия и за мен като кандидат също така. Знаете ли какво си мисля в момента?! Няма по-силен кандидат от мен в София! Няма! Няма по-силен кандидат от мен, защото аз не съм поел ангажимент към някакъв тип олигархия, някакъв тип лидери, към някакъв тип каквото и да е. Аз поех ангажименти към много отделни хора, които срещнах по време на нашата кампания и обърнах внимание на техните проблеми. И като сложих заедно всички тези малки проблеми,които познавам като реален кмет от тези 4 години и всичките тези очи, които гледах.. Това ми дава много по-силна обща картина, много по-силен мотив от днес нататък съвсем активно да участвам в нашата кампания и да се чувствам много по-силен с това доверие.Доверие на демократични хора, на гражданско общество. Искам да благодаря на тези хора, искам да се обърна и да призова всички към единение и да кажа, че от цялото си сърце, тъй като съм от поколение, необременено от каквато и да е друга тегоба, аз нямам никакво основание да не бъда кандидат на сините. Обръщам се към нашите приятели от СДС, към ДСБ – ние трябва силни и единни да влезем в борбата за доверие в София и да постигнем успешен резултат наесен, в което не се съмнявам! Благодаря Ви!

Иван Костов: На ваше разположение сме за въпроси.

Как се определят процентите между г-н Прошков и г-н Кисьов и г-н Малинов и г-н Христов?

Иван Костов: Няма окончателни резултати. Това, което Ви казваме са предварителни резултати и са базирани върху действително подадените гласове. Със сигурност това, което чухте да казвам – 45 % да убеждава означава, че 45% са подадени гласове за Светослав Малинов.

Г-н Костов Вие говорили ли сте, че искате да се явите заедно със СДС на местните изборите на 4ти юли? Или просто им отправяте това предизвикателство пред медиите?

Иван Костов: Това не е предизвикателство. Това е най-силният ход в полза на президентската кампания на Синята коалиция.

Тоест те не знаят още?

Иван Костов: Това е най-силният естествен ход за мобилизиране на всички за кандидатите за президент и вицепрезидент на Синята коалиция.

Дали СДС ще го приемат?

Иван Костов: Ако искат да го приемат, ако не, ще продължи да бъде сегашната ситуация, широка свобода за местните организации да се явят както намерят за добре, което обаче не е в полза на тази кампания.

Г-н Костов, казахте успешни избори, силна и единна Синя коалиция, но се размениха силни думи по време на изборите ..?

Веселин Методиев: Може ли аз да отговоря.. Когато 75 000 човека гласуват, когато се гласува в 654 секции, когато се гласува в цяла България, във всички общини и когато се прави опит не от СДС, изрично казвам, да се прави коалиция срещу Костов и ДСБ, каквато се появи във вестниците, например в края на миналата седмица, защото това беше в тиражните вестници коалицията, реално е да се получат и искри. Това е първият ми отговор, който е принципен. Вторият ми отговор конкретно за заместник-министрите и изявлението на Мартин Димитров вчера. Ние много често се закачаме помежду си, в изборен ден това е съвсем допустимо. А г-н Димитров го каза, в отговор на това, че аз заявих преди 3 дена, че г-н Цветан Цветанов рязко помага на г-н Кисьов в София и на Румен Христов в страната, казвайки, че СДС е една добра партия, а ДСБ сме лошите. И в отговор на моите думи г-н Димитров вчера се изказа. Приемете го като закачка. Що се отнася до контролирания вот, ние имаме много твърдо решение, говорили сме с колегите от СДС, ние трябва да направим много точен анализ на секции и места за гласуване, където е имало конфликти, които бяха изнесени от медиите, за които имаме сигнали вътре в партиите, да разберем какъв е този нетипичен вот за десницата. Защото ние нямаме такава мощна подкрепа да кажем сред ромското население на страната, да го изясним, тъй като според нас една не малка част от този вот няма да дойде да гласува за г-н Румен Христов, нито за нашите кандидати за кметове и общински съветници. Но това предстои да бъде анализирано. Това вече не е в кръга на закачките, които си позволяваме да отправяме един към друг, защото трябва да ви кажа, че има много различни случаи в страната. Едно е да обсъждате примерно Югозападна България, друго е да обсъждате Родопите, трето е да обсъждате Делиормана. Не са еднакви, нямат общ знаменател, затова се иска малко по-висока експертиза и не публично закачане.

Г-н Методиев, кажете кой е организирал всичко това, ако не СДС?

Веселин Методиев: Аз ще Ви го кажа, защото знам, че тези неща трябва да бъдат казвани. Г-н Прошков беше в студио в дебат със Стефан Софиянски. Г-н Прошков застана като кандидат срещу хора, които казаха, че сега ще се възроди някакво ново СДС. Тези хора имат своите приятели по места, аз ги видях в изборния ден, видях ги поради една проста причина.. Аз съм вече възрастен и ги познавам отдавна, аз не съм от новото поколение, знам им маниерите, в тези години сме изкарали доста време заедно.

Иван Костов: Ние се явяваме пред Вас, за да направим оценка на една изборна кампания, в която са продадени огромен брой гласове. И сега да се вторачим в няколко хиляди гласа, които по наша преценка не са били в състояние да променят вота, не е редно просто, защото ще загубим картината. Във всеки случай трябва да Ви отговорим така: в името на успеха на кандидатите ни за президент и вицепрезидент трябва да изясним дали това е стабилен нетипичният и анормален вот, защото например има община, в нея имаме 100 гласа, а подадени на предварителните избори 200. Това е анормален вот. Защото нашите 100 избиратели станали 200 и нямаме организации и изведнъж имаме 500 гласа в дадена община – това е нетипичен вот, анормален. Ако тези неща не бъдат изяснени, ще накараме националната ни кампания за президент да стъпи на подвижни пясъци. Това е преди всичко грижа за успеха на тази кампания, а не да поставяме под съмнение вота.

Светослав Малинов: Само една дума, тъй като моята свобода нараства с всеки изминал час го усещам. Да не се отчете факта, че се провеждат първични избори и да не се отбележи, че Синята коалиция е единствената политическа сила, която го прави на територията на България, да не се забележи това събитие, а да се забележат няколко фрази и да се забележат няколко десетки секции, които са по-малко от 1%, където е имало проблем и това да бъде емблемата на тези първични избори, означава да няма демократичен нюх и демократична култура. Голямото събитие е провеждането на тези избори, по-точно голямото и успешното им провеждане. А пък най-голямото събитие, което никой не вижда е, че никой друг не смее да проведе такива избори. Това е, което трябва да се вижда, а не тези, които са провели успешни демократични избори какво точно са направили в една истинска битка между съмишленици. Така че вече като бивш кандидат за президент на Синята коалиция пледирам това да се види, защото в крайна сметка тези избори трябва да са достояние на всички български граждани и дори да окажат натиск върху всички политически партии. Дано сега някои хора от други партии си казват – сините направиха първични избори, защо да не направим и ние?

Иван Костов: На последното аз имам отговор – защото няма друга партия в страната може би с изключение на една, която е в състояние да създаде Национална организация и да проведе избори в един ден, няма такава твърдя го отговорно.

Вече има кандидат за кмет на София. Означавали, че ще бъде денонсирано споразумението с ГЕРБ за София?

Иван Костов: Това трябва да решим заедно със СДС, да изберем стратегия, да се съберем, но преди всичко трябва да подпишем споразумението, за което казахме, за общо явяване, за разпределяне на местата. След като се направи това, в името на сключеното споразумение, ще се говори за политики и там ще трябва да се вземе отношение към управлението на ГЕРБ.

Взехте ли решение дали ще подкрепите вота на недоверие?

Иван Костов: Ние обсъдихме много старателно внесените аргументи – те са задълбочени, сериозни и авторитетни, защото са подписани от Синята коалиция. Ако направите това усилие, което ние направихме и сравните нашите критики за провал на антикризисната политика на правителството с това, което е написано в мотивите, Вие ще видите, че има едно голямо препокриване. В този смисъл е оценката за аргументите. Второ – ние за разлика от БСП и ДПС не използваме кризата като засада на ГЕРБ, за да ги атакуваме в подходящия момент. Ние през цялото време на тези 2 години първо сме подкрепили категорично първата им антикризисна програма, която за съжаление остана неизпълнена. Второ предложили сме още от самото начало на управлението 5 програми за комплекс на административната реториална реформа за усвояването на европейските фондове, за реформа на здравеопазването, за малкия бизнес, за борбата с монополите. Тоест ние през цялото време сме настоявали в страната да има антикризисна политика. Това, че ГЕРБ беше до такава степен неспособен да вземе тези предложения го доведе до ситуацията да бъде атакуван от левицата с аргументите на десницата. Това се случи пред нас. Самият начин по който ние ще гласуваме и с отношението си към вота ще определим през утрешния ден. Каним Ви на пресконференция! Най- важните политически решения ние взимаме заедно.

Каква е целта на вота?

Иван Костов: Аз казах, засада. Възползване от кризата, срещу която самите те не можаха да се преборят, за да се прави политическа агитация преди изборите. И го казвам така подчертано, защото те самите заявиха, че след този вот ще има и друг. Тоест те не се надяват на успеха на този, това ще бъдат някакъв вид политически упражнени игри.

Допускате ли, че хора от ГЕРБ са гласували на вътрешните Ви избори?

Иван Костов: Ние намерихме тези 2 термина – анормален и нетипичен вот. Анормален, който много лесно се установява като се сравнят резултатите с последните резултати на СДС и на ДСБ на изборите за европейски парламент 2007 година. Много лесно се установява дали вотът е анормален. За справка може да бъде използван и вотът за парламентарните избори. А къде вотът е нетипичен се вижда от реакциите на хората, които са били в избирателните секции. Те са видели хора, които иначе не идват да гласуват за сините.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...