ДСБ призова президента да отмени пътуване до Австралия и Нова Зеландия

София. Президентът Георги Първанов предвижда пътуване до Австралия и Нова Зеландия, при което само транспортните разходи на цялата делегация възлиза на около 500 000 лева. Това съобщи на брифинг депутатът от Синята коалиция Асен Агов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Агов определи пътуването на държавния глава като екзотично, особено поради факта, че стокообменът между държавите е изключително слаб. Постъпленията в България от стокообмена с Австралия за тази година са 18,9 млн. долара, а последните данни за стокообмена с Нова Зеландия са от 2007 г. и възлизат на 4 млн. долара.
По думите на Агов – президентът би трябвало да даде пример в условията на криза и да отмени това пътуване и така да съкрати разходите си. „Още повече ни озадачава обстоятелството, че държавният глава на Австралия и Нова Зеландия живее в Лондон, т.е. британската кралица е държавният глава на тези две страни и ако трябва да съпоставим длъжността на президента с държавния глава на тези две страни, то би трябвало той да отиде до Лондон, ако има толкова важни държавни дела“, коментира Агов. ПГ на Синята коалиция призова президента да отмени пътуването си.
Депутатът обясни, че всичко това става на фона на присъствието на държавния глава на волейболния мач в Измир и добави, че до ден – днешен не е ясно как е пътувал и за чия сметка. По думите му е направило впечатление и присъствието на президента на мача в Кипър, за който е летял държавния самолет ТУ-154.
Разходите за път на президента са твърде високи и те никъде не фигурират в бюджета на президентството. Тепърва предстои да установим от къде се плащат разходите за път на президента, каза Агов.
Агов коментира, че в президентството работят и 170 души, когато страната се намира в криза.
Цветомира ГЕОРГИЕВА