ДСБ предлага трайно решение на проблемите с ВСС

(видео)

1. Намаляване на броят на членовете на ВСС от 22 на 12.

2. Отпадане на политическата квота – да се избират от гилдията, с пряк избор от всички магистрати.

3. Намаляване срока на мандатите на членовете на ВСС от 5 на 3 години

4. Премахване на статута на постоянно действащ орган (да си вършат работата на съдии и прокурори по време на мандата).

Радан Кънев: Добър ден. Вероятно не е изненада, че основна тема на нашето ръководство днес беше конфликтът около наказанието на съдия Мирислава Тодорова и последвалия вече много по-сериозен и принципен конфликт, свързан с ВСС и съдебната власт. Аз искам да припомня, още в четвъртък ние взехме позиция, че персоналния казус не е нашият приоритет, не влизаме нито в защита на съдия Тодорова, нито в обсъждане на конкретни дисциплинарни мерки, а в принципния въпрос, който винаги като партия сме защитавали. Искаме да припомниме, че последователно от 2005 година насам, от първата предизборна кампания, в която ДСБ е участвала, основна линия на ДСБ е била дълбоката реформа в съдебната власт. Искам да подчертая също така, че това беше основен вододел, основна разделителна линия между ГЕРБ и ДСБ още от създаването на сегашното Народно събрание. В момента, в който премиерът Борисов заяви, че отлага реформите в съдебната власт, ние с ГЕРБ имаме дълбоки и непреодолими различия по тази тема. Резултатът от това негово решение през 2009 година е видим сега във все по-дълбоката криза, която на практика рунищожава доверието в правосъдието и справедливостта в България, не просто в конкретен орган като ВСС. През 2009 година от Синята коалиция настойчиво поискашме от ГЕРБ да предприеме мерки за промяна в закона, разпускане на настоящия състав на ВСС, избор на нов при нови условия, което беше отхвърлено. Считаме, че между политиката на ГЕРБ и политиката на БСП и Тройната коалиция в отношението към съдебната власт и към настоящият компрометиран състав на ВСС има пълна приемственост. Затова и считаме, че нашето предложение, едно от нашите предложения за избор на парламентарната квота с мнозинство то две трети от народните представители, което досега беше отхвърляно, вече не е актуално. Защото ГЕРБ и БСП нямат различни интереси. Те се борят за запазване на статуквото, на политическото влияние върху ВСС и използването му именно като орган под политическо влияние, който покровителства мафията под политическо влияние. По тази причина наше основно предложение ще бъде да отпадне политическата парламентарна квота при избора на ВСС и съответно отсега обявяваме, че ние няма да участваме в политическия процес при избор на нови членове на ВСС при сегашните условия, които произвеждат корупция и зависимост. Който участва в този политически процес в Народното събрание ще трябва да носи пълната отговорност за последващите проблеми и кризи в съдебната власт, които при сегашния модел са неизбежни. И давам думата на г-жа Михайлова със следващи конкретни предложения, които имаме.

Екатерина Михайлова: Добър ден и от мен. Едно от нещата, които смятаме, че трябва да стане вече Радан Кънев го каза, а именно въобще да няма политическа квота във ВСС, т.е. да се избират само от съдебната власт представителите във ВСС, и то при пряк избор. Освен това ние смятаме, че трябва да се намали броя на членовете на ВСС и тук искаме да кажеме съвсем конкретно.Смятаме, че 12 души- толкова, колкото е състава на Конституционния съд е напълно достатъчен да изпълнява функциите и задачите, които има ВСС. Освен това, предлагаме да се намали мандата на членовете на ВСС от пет на три години. Смятаме, че къс мандат с по-малък брой членове, без избор от политическа квота, ще направи един друг образ на ВСС и ще го направи много по-ефективен, действащ и адекватен на нуждите, които трябва да изпълнява като Висш кадрови орган на съдебната власт. Тези предложения са свързани с промяна в конституцията. Използваме момента, защото има голяма чуваемост и се надяваме тя да отиде и до ушите на политиците, да предложим да започнат консултации между парламентарно-представените политически сили за промяна на конституцията в тази посока, разбира се ще чуем и други идеи. Без промяна на конституцията обаче могат да бъдат направени поне две неща. Първото е да престане да бъде ВСС постоянно действащ орган, а членовете на този ВСС да бъдат там, където е работата им като магистрати. За да не се откъснат от реалността, да знаят какво се случва в съдебната система и да не правят толкова неадекватни решения, които буквално взривиха както представители на съдебната власт, така и обществеността. И второто нещо, което ние сме го настоявали при всеки един от докладите, които пристигат в Народното събрание, но смятаме, че сега пак много се чува и дано има реакция, ВСС – следващият явно, защото този не можа да го направи, да предприеме спешно административна реформа, по силата, на която натовареността на съдиите и магистратите въобще, да бъде сравнително изравнена. Не може да има съдилища с натовареност съдия с четири до пет дела на месец, и в същото време в софийските съдилища натовареността да гони трицифрени числа. Поради това смятаме, че трябва спешно да се предприеме тази административна реформа, ако искаме да има нормално действаща съдебна власт. Сега сме на въпроси.

Въпрос: При положение, че вече се подават молби за ВСС, не е ли малко късно да се правят промени там?

Екатерина Михайлова: Трябва да се променя конституцията даже. Ние казваме, че сега е момента ако наистиан има воля за промяна, да се стартира. Иначе то другия избор си е избор.Ние в него обаче няма да участваме, тъй като се обявяваме против въобще да има политическа квота вев ВСС.

Въпрос: Чу се прдложение, настоящият ВСС, ако на някой му е останала малко съвест, трябва да подаде оставка и да се разпусне. Какво може да произлезне от това?

Радан Кънев: Настоящият състав на ВСС е в края на своя мандат, т.е. за саморазпускане дори е безмислено да се говори. Резонно е, и го обсъждахме, този компрометиран състав повече да не взима кадрови решения до изтичане на мандата си, но няма такова политическо средство, което да ги принуди. Естествено, че обществен натиск в тази посока би бил уместен. Когато говорим за избор на нови членове на ВСС, ясно е, че не може да се промени конституцията в сроковете, които предстоят. Ясно е, че както казах и ГЕРБ и БСП нямат тази воля, нямат такова намерение. Надяваме се все пак, чрез активна позиция като нашата, да бъде в известен смисъл парирана опасността това нещо да бъде извършено под пряката кадровка на г-н Цветан Цветанов и неговото влияние в ПГ на ГЕРБ, и да възпроизведе забележителната юридическа некомпетентност на ПГ на ГЕРБ, като не дай боже вкара в ВСС представители на различни неидентифицирани правни факултети, каквито имаме в изпълнителната власт и в ПГ на ГЕРБ. Унизиелно е за хора, които наистина са учили право, да бъдат ръководени и кадрувани от хора, които не са учили право.

Въпрос: Адекватна ли беше реакцията на мин. Ковачева при уволнението на председателя на ВСС Мирослава Тодорова? Тя смени позицията си два пъти. И втори въпрос- бройката на членовете на ВСС трябва ли да се промени?

Екатерина Михайлова: Това е възможно да бъдат и променени съдебните райони, но и другото, което е възможно да се направи, е да се променят щатните бройки. Да се увеличат на едно място, да се затворят на друго. Ако има такава воля може да бъде направено, както и разбира се районирането на съдилищата. А за мин. Ковачева- понеже в ръцете си Радан държи едно писмо.

Радан Кънев: По отношение на адекватността на реакциите на министъра, аз искам да обърна внимание, че попринцип в понеделник, което в нашия случай означава на девети миналата седмица, се определя дневния ред на редовното заседание на ВСС. Имаме документ, че има предложение за включване изненадващо в дневния ред, на въпроса за дисциплинарното наказание на съдия Тодорова с входящ номер от десети юли, резолирано от министър Ковачева на 12 юли, т.е. в деня на провеждане на заседанието на ВСС. Последващите и реакции може да се обяснят и със страха и напрежението в рамките на ГЕРБ от това, че вътрешния министър узурпира кадруването в съдебната власт, което естествено е тревожно за други фактори в управлението.

Екатерина Михайлова: Вижте, министър Ковачева е включила като извънредна точка в дневния ред миналата седмица дисциплинарното производство срещу съдия Тодорова. Днес има свикано извънредно заседание. Не ни е оповестен дневния ред, само се разбра,че ще има извънредно заседание. Така че тя има пряко участие в това, което се случва. Независимо от това, че не е гласувала, защото тя няма такова право. Но през другите си действия- чрез насрочването, включването на извънредна точка означава, че е поела политическа отговорност за своите действия. Тя не е безучастно присъстваща на този ВСС – тя може да участва, да коментира, може да се изказва, а освен това както виждаме може да включва извънредно точки в дневния ред.

Въпрос: Какво е състоянието на структурата Ви в Пловдив? Знаеме, че миналата седмица се разпадна.

Радан Кънев: Разпад на структурите на ДСБ в Пловдив няма. Има оставка на ръководството, което е във връзка с да кажем безрезервната подкрепа, която досегашното ръководство на ДСБ Пловдив оказваше на политиката не ГЕРБ. Това не среща подкрепата на избирателите на ДСБ и на СК в юпловдив и ние ще имаме ново ръководство, което няма да подкрепя безрезервно ГЕРБ в града, меко казано.

Въпрос: Как гледате на избора на нов лидер на СДС, от гледан точка на това,че това е човек, който най-вероятно няма да преусмисли позициите на СДС спрямо ДСБ?

Радан Кънев: Рано е да коментираме избора на г-н Кабаиванов. Очевидно е, че организацията е дълбоко разделена-това се вижда от изборните резултати и в по-малка или в по-голяма степен потвърждава очаквано решението да няма СК. Ние правим политика, като си даваме сметка за това решение на СДС, което е взето отдавна. Оттук нататък следва да се види решението на новото ръководство на СДС към ГЕРБ, което ние не искаме да предричаме какво ще бъде, а искаме съвсем ясно да кажем, че продължаваме да стоиме близко до всички избрани органи на СК, евродепутати, ПГ, кметове и общински съветници като дясна опозиция на ГЕРБ.

Въпрос: За съдбата на ПГ може ли да поговорите малко? Защото може да се получи разрив в нея покрай нещата, случващи се в СДС.

Екатерина Михайлова: Ние стоим, още веднъж ще повторя, зад всички органи и представители, които са избрани като СК, в това число разбира се и ПГ на СК, и ще работиме затова защото така сме избрани. Ние сме там по силата на вота на българските граждани, които са гласували за СК на изборите през 2009 година. Какво ще гласуват 2013 година е друга тема. Това е вече решение политическо и гражданите ще решат дали ще избират един или друг. Но сега да се разрушава вота на избирателите струва ми се е най-малкото некоректно като отношение към тях. Затова и днес заявяваме, че оставаме там при вота, при тези, които искаха да има синьо представителство.

Въпрос: А бихте ли провели някакви преговори с новото ръководство на СДС все пак, за да видите дали няма да се промени ситуацията?

Радан Кънев: СДС има решение да се яви самостоятелно, или при всяко положение без Демократи за силна България на избори, което е скрепено с решение на техния НС и решение за прекратяване на мандата на преговорната им група, с която преговаряме. Това решение докато не бъде отменено, очевидно че такова желание от страна на СДС няма, нашето впечетление, че г-н Кабаиванов макар избран от СК за кмет на Карлово, е измежду хората, които подкрепят това решение и нямаме такива очаквания.

Въпрос: Как ще коментирате решението му да остане кмет на Карлово и лидер на СДС едновременно?

Радан Кънев: О не, това няма да коментираме вече, това е много лично.

Екатерина Михайлова: Вече няма законова пречка, така че няма какво да коментираме повече. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...