ДСБ предлага излишъкът на София да отиде за болници и детски градини

Подозират разплащане на ГЕРБ със спонсорите им

Част от бюджетния излишък на София – 30 милиона и 380 хиляди лева, да бъде даден за разходи на здравни и лечебни заведения и детски градини, предложи днес председателят на групата на ДСБ в Столичния общински съвет (СОС) Димитър Бъчваров. По негови сметки сумата за това ще възлиза на около 2 милиона лева. Според него останалата сума трябва да влезе в разходната част за бюджет 2008 на общината. Обяснението на общината за средствата е, че с тях ще се платят строителни работи, услуги и доставки, които са били над предвиденото за тази година. Парите трябва да бъдат изхарчени за 12 работни дни до края на годината, като лично кметът Бойко Борисов разполага с 3 млн. лв. от излишъка, акцентира Бъчваров.

За първи път от прехода има бюджетен излишък в Столична община и чрез него се създава “черна каса”, в която ще се раздават коледни подаръци за фирми, които са подпомогнали или платили кампанията на ГЕРБ за местните избори, беше коментарът на депутата от ДСБ и шеф на столичната организация Атанас Атанасов. Той очаква този излишък да се изхарчи непрозрачно, защото средствата са надвзети суми от софиянци.

Столичната община реално ще изразходва 24, а не 30 млн. лв. за покриване на бюджетни разходи за последните два месеца на годината, коментира зам.-кметът по финанси на Минко Герджиков. Предложението на общината за актуализация всяка година се е правило през месец ноември, поясни той. Но поради местните избори, които тази година се провеждаха по това време, е било забавено внасянето на докладната записка и въпреки това тя е внесена през ноември, каза още Герджиков. В предложената актуализация от над 30 милиона лева реално ще бъдат изразходвани 24 млн. лв., от които най-голямото плащане е за 9,6 млн. лв. и е за картите за преференциално пътуване на социално слабите групи в градския транспорт за ноември и декември.

След края на годината ще бъде направен отчет пред общинския съвет за всички извършени разходи по бюджета за цялата година и за разходите по актуализацията. Освен това в актуализацията на бюджета са включени и 3 млн. лв. по заявки на районните кметове, посочи Герджиков и по повод обвиненията, че те ще бъдат използвани за ремонти, на които не им е времето, той поясни, че може да се работи и при по-лоши зимни условия, тъй като фирмите, които извършват уличните ремонти вече са усвоили системата за полагане на сух асфалт, която е приложима за работа и при по-лоши зимни условия.

От актуализацията 400 хил. лв. ще бъдат дадени за ремонта на пътя към депото в Суходол, тъй като той не е в добро състояние и за направата на обръщало за камионите, които извозват сметта към депото. Един милион и половина са предвидени за заплащане на разходите на училища и на районни кметства, каза Герджиков. Според него в твърденията на ДСБ има доста неверни данни и една от тях е, че това не е първата актуализация от преизпълнение на бюджета на Столичната община. След 2004 г. винаги е правена актуализация. Той обеща, че ще бъде огласен след края на годината списък с фирмите, които са получили средствата от извършените бюджетни разходи, за да няма обвинение, че са били финансирани фирми като благодарност за подпомагане на предизборната кампания на ГЕРБ.

От ДСБ се обявиха и против решение на кмета Бойко Борисов за затваряне на центъра на София за повече от 10 дни около коледните празници, защото по този начин ще се затрудни още повече трафикът на движение. Съветникът Иво Йонков уточни, че по този въпрос е отправил питане до столичния кмет Бойко Борисов. Според Йонков се предвижда едно от най-натоварените трасета в центъра на София – на бул. “Цар Освободител” срещу Националната художествена галерия да бъде изградена метална рампа с височина 30 метра, широчина 35 метра и дълга повече от 100 метра. Предвидено е и място за публика. Тази рампа ще стои на това място цели две седмици, а самото състезание ще бъде чак на 22 декември, каза общинският съветник. Той смята, че изграждането на рампата ще блокира движението в центъра на София, което е най-натоварено в тази част. Общинският съветник каза, че се предвижда на мястото да бъдат докарани 14 ТИР-а и да бъдат изсипани 600 тона сняг. Той попита какво ще се случи с жълтите павета в центъра на София. Позицията на ДСБ е, че не трябва да се дават разрешения за каквито и да е прояви в центъра на София по коледните празници, тъй като трафикът и без това е много затруднен, каза Йонков.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...