ДСБ подкрепя вот срещу Цветанов

(видео)

Иван Костов: Здравейте. Благодарим ви, че уважихте нашата пресконференция. Основната ни тема беше как да реагираме на вот на недоверие срещу политиката в сектора на сигурност и становището на ДСБ, че ДСБ ще настояват Синята коалиция да подкрепи вот на недоверие за провал на политиката за сигурност. Това е естествено продължение на нашата позиция от февруари месец, когато ние снехме доверието от вицепремиера Цветанов и поискахме от Бойко Борисов да го освободи от кабинета. В този смисъл единственото естествено продължение на политическата ни позиция е да подкрепим вот на недоверие независимо от къде идва. Това е.

Въпрос: Преди месец само казахте, че нямало смисъл от вот на недоверие г-н Костов, защото изборите били през октомври.

Иван Костов: Да, но ако се внесе, а ние имаме информация, че се готви такъв вот, това ще бъде нашата позиция.

Въпрос: Само по тази тема правите изключение, да подкрепите вот на недоверие?

Иван Костов: Информирани сме, че се готви вот на недоверие за провал в политиката в сектора на сигурност.

Екатерина Михайлова: Аз да допълня само. Ние нямаме друга опция, с която да реагираме след като сме свалили доверие от министър Цветанов. Разбира се казали сме, че истинския вот на недоверие ще се състои, когато се проведат съответните избори – президентски и местни. Тогава ще се види има ли доверие, има ли недоверие към управляващите. Но специално към министър Цветанов, много по-рано, в началото на годината сме свалили доверието. Вот на недоверие ако бъде поискан спрямо него и политиката на правителството, ние трябва да подкрепим този вот, ако сме политическа сила, която е последователна в своите действия.

Въпрос: С оглед на последното гласуване в Пленарна зала в петък, очаквате ли вотa, който ДПС и БСП се очаква да внесат да има шанс, за да мине?

Екатерина Михайлова:Разбира се, че могат да ни обвинят, но ще видим кой ще гласува. Мисля, че ще гласуват много повече от тези две парламентарни групи на един вот на недоверие, а гласуването на вот на недоверие изисква 121 гласа “за”, което е вид квалифицирано мнозинство.Нещо различно от гласуването в петък, когато самите управляващи, в лицето на ГЕРБ, не бяха в зала. Не защитиха закона, който беше внесен от страна на правителството за конфискация на имущество и съвсем ясно показаха, че освен тези, които гласуваха срещу закона, самите управляващи не са убедени в това, самите мотиви във всичките становища на комисията го показваха. Липсата на депутатите го показва. Точно това отношение на неподдържане от самата управляваща партия на тази законодателна инициатива. И опитът в момента да се премести, да се говори за нещо съвсем друго, което е гласувано в петък е напълно несъстоятелен и е защита, която не е вярна, която чуваме и от страна на министър Цветанов, и от страна на Бойко Борисов, които твърдят, че честните гласували за, а пък тези дето искали да си пазят интересите гласували против. Ами те, тези управляващите ги нямаше и не защитиха. И независимите гласуваха против, защо не дойдоха да защитят като толкова много държат на този закон, дори министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерът, който отговаря за тази сфера. Остана единствено министър Маргарита Попова, чийто усилия ние сме подкрепяли и може би сме най-подкрепящите г-жа Попова в политиките, които тя провежда и имаме един много добър диалог. Но когато е предложен закон, който е некачествен, неработещ и опасен, плюс противоконституционен, ние не можем да гласуваме по друг начин, освен да гласуваме срещу него. Така, че двата вота са различни, като брой, като отношение, но ще видим, предстои.

Въпрос: Можете ли дадете мнение по въпроса Симеон Дянков как критикува Мирослав Найденов?

Екатерина Михайлова:Ние имаме сериозни критики към него, но аз забелязах, че вицепремиерът Симеон Дянков критикува сферата на сигурност, като работа на правителството. Това прочетох днес. Без да назовава името на министър, за разлика от министъра на земеделието, но поне 5-6 изречения съвсем конкретно има за сферата за сигурност, която според него не е на нужното ниво. Така, че явно и в правителството виждат дефектите в работата на Цветанов, въпросът е дали ще го защитят или ще направят нужните стъпки.

Въпрос:В петък внасяте подписката за Анкетната комисия и за одит на Сметната палата, сроковете една седмица ли бяха и какво очаквате? Ще се приеме ли в Пленарна зала, тъй като знаем, че има подписи дори на независими?

Иван Костов: Ето едно практическо приложение на Закона за конфискацията. Ако ГЕРБ наистина искат такъв закон за конфискацията, нека проверим какво задържа доверието на депутатите от така наречената независима група, дали не получават пари, защото това е чиста политическа корупция. Ето практически стъпки. Ние очакваме това гласуване по много по-красноречив начин да докаже кой е “за” политическата корупция и кой е “против” нея, отколкото този закон, който така или иначе отмина.

Екатерина Михайлова:Но то като че ли се знаеше, че това ще е съдбата му. Поне аз съм го чувала в среди на управляващите.

Иван Костов: Да не стигаме до болшевишки конфискации. Просто да видим къде са отишли тези пари на избирателя, дадени за партийна политическа дейност. Ние това искаме, нищо друго, нищо специално. Да видим къде са парите, за какво са похарчени. Вижте колко е просто и колко е ясно, и лесно установимо. Защото, ако не в състояние Сметната палата и органите да установят, та тогава каквито и да са закони да се приемат, те няма да могат да ги прилагат.

Въпрос: Колко основателни са аргументите на Симеон Дянков за това, че става дума за лични данни в тези декларации?

Иван Костов: Никой не го пита за личните данни, питаме го за имената на народните представители. Никой не го пита за личните данни. Ние сами ще си направим обобщенията и на базата на това да бъдат казани кои кандидати, кои пари, колко пари, къде отиват, как са похарчени. Това е толкова просто. Не питаме нищо за личните данни.

Екатерина Михайлова:Абсурдността стига до там, че най-публичната институция – Народното събрание, народните представители, които минават през вот на избирателя, който гласува за партия и за личност, в един следващ момент това е държавна тайна, народния представител към коя политическа сила принадлежи. Това е пълен абсурд. Не знам държава, в която това може да се случи. Говоря за нормална демократична държава. Да се крие политическата принадлежност на депутатите, да се отказва да се съобщи.

Въпрос:Как би се отразило според вас, ако така или иначе ще миналия вот на недоверие, създаде една друга страна на въпроса, че той така или иначе е шеф на предизборния щаб на партия ГЕРБ, има ли някакъв начин да се прецени това?

Иван Костов: Вижте ние в момента не сме точно тия, дето са загрижени за здравословното функциониране на ГЕРБ. Ние нямаме подобни мотиви, така че какво да ви кажа? Дали ще се отрази или няма да се отрази, то вече се отразява. И да бъде освободен и да не бъде освободен, негативите падат тежко върху ГЕРБ. И да бъде освободен и да не бъде освободен. Това е позиция, в която ГЕРБ губи и в едната и в другата посока.

Въпрос: Г-н Костов, само ДСБ или и Синята коалиция официално вече е готова за избори 3 в 1, т.е да настояваме…

Иван Костов: Не избори 3 в 1, това, което говорим в момента не са избори 3 в 1. Няма такава рана, не могат да станат просто поради сроковете, които има заложени в Конституцията.

Въпрос:А парламентарни избори малко по-късно, към края на годината?

Иван Костов: Това е възможно.

Въпрос: Каква е Вашата прогноза? Кога биха могли най-рано да се проведат те, парламентарните избори, предсрочните?

Екатерина Михайлова: Вижте зависи какъв е вотът на избирателя и оттам можем да говорим за срокове и възможности.

Иван Костов: За устойчивост на управлението, зависи от вота на избирателите. Дали е устойчиво управлението ще покаже вотът, ако вотът покаже ерозия на доверието, загуба на изборите, ако изобщо ГЕРБ си позволят загуба на националните правителствените избори, тогава ситуацията ще бъде съвсем друга. Отделно, съвсем друга ситуация ще бъде, ако ги спечелят. Но ние не виждаме с кой ще ги спечелят.

Въпрос: Проведохте ли срещи със СДС по предизборното споразумение и как вървят нещата между г-н Христов и г-н Малинов? Имате ли вече листа с кандидати за големите областни градове, за общините?

Иван Костов:Да, в момента точно това се работи. В момента се сключват споразуменията за коалиции, може би ще има коалиции във всички големи градове в страната, поне в 10 най-големи почти със сигурност във всичките ще има. Може би някъде няма да има, на някои места може да излязат с две листи, но общо взето опитваме се да консолидираме Синята коалиция и двете парии, основните в нея да излязат заедно и да застанат зад президент и вицепрезидент. Що се отнася за вицепрезидента, разбрах има такъв елемент на въпроса Ви, днес ще има среща.

Въпрос: Какви допълнителни аргументи от февруари до сега натрупахте за оставка на Цветан Цветанов?

Иван Костов: Ами ще го кажем на дебата. Да остане нещо и за вота. Ние очакваме вота да се внесе до края на тази седмица най-късно понеделник, вторник следващата.

Въпрос:От БСП и ДСП ли очаквате да го внесат?

Иван Костов: Ще видим как ще бъде подписан, но предполагаме, че това ще бъде развитието тази седмица. Така, че да бъде гласувано преди началото на лятната ваканция.

Въпрос: Евентуално бихте ли го подкрепили този вот?

Иван Костов: По този въпрос взехме принципна позиция, че считаме, че не бива ние да внасяме вотове на недоверие, но ако се внесе вот, ние трябва да реагираме, да се позиционираме, да вземем отношение към него. Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...