ДСБ: Петканов е осъждан. Къде е моралът?

С едночасов скандал мина изборът на Георги Петканов за конституционен съдия. Разгорещеният дебат поде депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който от парламентарната трибуна съобщи факти от политическото минало на Петканов. По време на Петканов като министър на вътрешните работи бяха извършени най-много поръчкови убийства в страната, като нито едно от тях не беше разкрито, припомни народният представител от ДСБ.

Според него това е резултат от кадровата политика на МВР-шефа. Тогава избухна и политическия скандал за подслушване на депутати и дейци на опозицията. Две от имената, които излязоха наяве, са на ексминистъра на външните работи Надежда Михайлова и бившият президент Петър Стоянов, припомни Атанас Атанасов. Тогава самият Симеон Сакскобургготски заяви, че за подобно нещо не едно правителство е падало в Западна Европа. Георги Петканов работеше като вътрешен министър с бившия главен прокурор Никола Филчев и участваше в политически процеси, каза още депутатът.

Мезонет, телевизор за сексфилми и едни изчезнали 14 млн. лв.

В доклад на ревизионната комисия на МВР е документирано, че са били присвоени над 14 млн. лв. от такси, коeто, според Атанас Атанасов, няма как да стане без прякото участие на министър Петканов. Депутатът припомни и скандала, който избухна при едно от даренията на ексминистъра в дом за деца, лишени от родителска грижа. Тогава Петканов заяви пред децата, че им подарява телевизор, на който да гледат сексфилми. Атанасов твърди още, че човек от Смолянско е бил измамен да прехвърли свой имот с обещанието, че Петканов ще съдейства за постоянното назначение на дъщеря му като юрист в Смолянско. Назначението е станало със съдействието на тогавашния директор на полицията, който, според Атанасов, е близък на Георги Петканов. Дъщерята обаче била временно назначена, а резултатът за Петканов – мезонет в Смолянско.

Срещу Петканов беше воден наказателен процес, който беше отлаган 18 пъти по различни причини, за да може да изтече давностният срок, каза още Атанасов. Той подчерта, че все пак бившият министър е осъден по граждански иск за неимуществени вреди. Може ли да стане един осъден човек конституционен съдия, попита Атанасов. Георги Петканов като министър на правосъдието внесе закони, които бяха оттеглени, припомни още депутатът от ДСБ. “Да не би Конституционният съд да е място за курорт или почивка? Нали Петканов се беше изморил затова подаде оставка като правосъден миистър?”, попита Атанасов.

НДСВ: Всеки от нас живее някъде – едни в мезонет, други в сглобени колиби

Всеки от нас живее в нещо – едни в мезонети, други в колиби, братята роми в сглобени къщи, коментира говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Когато живее в нещо го купува или плаща наем, или го получава даром от престарялата си вече леля, разясни от трибуната той. Депутатът каза, че е дълбоко смутен от начина, по който се говори за човек, който е жив, известен и наричан дори колега, започна защитата си говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Той каза, че е смутен от тази 150% сгъстена, черна картина, която е била нарисувана от Атанас Атанасов с твърденията, които трябва да приличат на факти, но няма как да бъдат проверени. Илчев уточни, че вчера е бил предупреден от Атанасов, че “група изпотени хора обикалят редакции и институции да разобличават Петканов”.

Говори се, че убийствата по времето на Петканов са се увеличили – това може да споходи всеки министър на вътрешните работи, имало е години на временни затишия и бумове, смята Станимир Илчев. Според него няма непременно връзка между управляващи и организираната престъпност.

Мощно юридическо рамо в подкрепа на Петканов

Мощно юридическо рамо удариха колеги и студенти на Георги Петканов. Проф. Огнян Герджиков определи колегата си от НДСВ като специалист от висока класа, почтен човек, който има всички необходими качества за конституционен съдия. Петканов не е човек, който е бил изкушен и не е участвал в злоупотреби, категоричен беше и Янаки Стоилов от Коалиция за България. Според него трябва да се зачитат хората, които са имали множество възможности, но не са злоупотребявали материално през годините.

Проф. Корнезов: Няма светци, особено в пленарна зала

Не съм виждал човек, който да не прави грешки. Няма светци, особено в пленарна зала, обърна се зам.-председателят на Народното събрание проф. Любен Корнезов. Той припомни, че е състудент на Петканов и го познава от 30 години. “Неговите студенти го уважават, и даже бих казал, че го обичат”, смята Корнезов. “Съвършен е само Господ”, поизнесе се и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. Според него обаче Петкано има необходимите професионални качества и авторитет, за да стане конституционен съдия.

Самият Петканов, след избора си от Народното събрание за конституционен съдия, заяви, че опозицията лъже.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...