ДСБ: очакваме реакцията на министър-председателя

(видео)

Радан Кънев: Здравейте. След заседанието на Националното ръководство, ще ви запознаем с позиция, която ви е раздадена. Позиция на НР на ПП “Демократи за силна България”:

Изнесените в медиите разговори на собственика на “Медийна група България” Любомир Павлов доказват, че Синята коалиция беше разрушена отвън – от управляващите от ГЕРБ, със съдействието на близките им медийни монополи и олигархични кръгове. Те показват как от името на ГЕРБ председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов използва задкулисни и незаконни методи за елиминиране на политическата алтернатива.

Те свидетелстват и за кризата на българския обществен живот, като разкриват:

– грубия политически натиск върху Прокуратурата, осъществяван от ръководителите на изпълнителната власт в услуга на близки до властта;

– политическия чадър върху обслужващите властта медийни и бизнес кръгове, с цел предотвратяване на наказателно производство срещу тях;

– нечистата сделка между парламентарното мнозинство и днешния, компрометиран състав на Висшия съдебен съвет, целяща да позволи сегашният състав на ВСС да определи следващия Главен прокурор;

– ролята на медийните монополи като средство за политически шантаж и прикриване на престъпна дейност.

Ние от ПП “Демократи за силна България”:

1. Настояваме Главният прокурор и Инспекторатът към Министерство на правосъдието да започнат незабавна проверка на наказателното производство срещу Любомир Павлов и Огнян Донев, като констатират причините за неговото забавяне.

2. Прокуратурата да започне разследване за престъпление по служба по повод данните за упражнен натиск върху висши магистрати и за последвало, този натиск, умишлено забавяне на производството.

3. Обръщаме се към президента г-н Плевнелиев с настояване да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт в частта им, позволяваща днешният състав на ВСС да определи следващия Главен прокурор на Република България.

Скандалните факти, изнесени в медиите, показват какви сили се опитват да разделят демократите в България и реформаторската десница. Ние ще гарантираме единство на десните избиратели и на авторитетите на десницата, за да застанем срещу срастването между властта и монополите, за истинска промяна в съдебната система, за честни и независими медии, за нови правила в икономиката.

Очакваме и реакцията на министър-председателя по повод грубата задкулисна намеса и кадруване в работата на съдебната власт на вицепремиера и вътрешен министър.

Това е нашата позиция. Към нея мога да добавя това, което всички знаем, че ВСС в сегашния състав е компрометиран не само в очите на Европейската комисия, но и на всеки български гражданин, като носи основен принос за компрометирането на съдебната система и доверието в нея, както и че налагайки вето върху текстовете, които позовават, че този ВСС да избере главен прокурор, би следвало президента да наложи вето и върху текстовете, които направиха невъзможен прекия избор на следващия ВСС, за който ние няколкократно настоявахме. И сме на разположение за въпросите.

Въпрос: Знаете ли кой е другият човек, който участва в разговора с Любомир Павлов?

Радан Кънев: Не разбира се.

Въпрос: А как приемате изказването, в този разговор, на Любомир Павлов, че той е “отрязал главата на Иван Костов”? Той го казва много лично и уверено.

Радан Кънев: Без да се опитвам да цитирам дословно, за мен по-интересни бяха думите преди това, когато той по смисъл казва “аз си плащам дълговете и отрязах главата на Костов”. Какви са дълговете? Към кого са? Чий е интересът за разрушаване на Синята коалиция, защото явно се има предвид това? Явно не е лично като говори за дълговете. Явно става дума за големи интереси.

Петър Москов: Ако мога да допълня. Нас този разговор кой гледа на себе си като главорез, кой какви дългове плаща и т.н., дълбоко не ни е интересен. Интересно ни е как институциите на държавата реагират на това нещо, което е огромен масиран скандал, където и по света, извън черна Африка. И очакваме реакциите на институциите и казваме какви са нашите решения за това. А кой как гледа на това е въпрос на първото образование на г-н Павлов, той е психиатър.

Въпрос: Ако в края на краищата Вие очаквате сега министър-председателят да вземе отношение според това, което сте написали… Ако очаквате реакция на някой, че е била “отрязана главата” на друг, значи ли всъщност, че този някой е вътре в играта?

Петър Москов: Може ли да зададете въпроса си още веднъж?

Въпрос: Ако очаквате Бойко Борисов да вземе някакво отношение към цялата тази история, а той не го направи…?

Петър Москов: Сега вече разбрах, извинете ме. Знаете ли ние очакваме от българските институции, каквато е министър-председателят и Министерския съвет, да вземат отношение. Ако Бойко Борисов е нещо различно от министър-председател, той няма да вземе отношение, но в качеството си на такъв той трябва да вземе отношение към това и от това да следват определени управленски решения. Иначе, ако не говорим за министър-председател, а говорим просто за Бойко Борисов, както Вие казахте. Надявам се, че все още това не се е случило поне.

Въпрос: Вие имате ли предположение към кого са тези думи?

Петър Москов: Не, никакви предположения нямаме, а и не ни е толкова важно, разбирате ли? Отново повтарям. Има скандал. Човек, който държи сериозна част от медийния пазар определя себе си като политически главорез и казва, че си плаща дълговете към властта. На кой го казва конкретно не е толкова важно. Въпросът е какво легитимно избраното управление на държавата дава като реакция на нас гражданите на България. Нали?

Въпрос: Има ли параван според Вас и ако “да” от кой е направен този параван?

Радан Кънев: Има ли параван? Имате предвид за защита на конкретни лица?

Въпрос: Да.

Радан Кънев: Изглежда да. Това се разбира, но има един по-сериозен проблем. Разбира се, че има един постоянен институционален параван, защото от тези думи разбираме, че г-н Павлов е готов да използва медиите си по принцип като средство за шантажиране на съдебната система. Нещо, което в много разговори, на всеки от нас му се е случвало да коментира, че в България медийните тръстове имат и такава функция, но не журналистическа.

Въпрос: Не е ли въпроса вече да се регулира медийния пазар, тъй като той обслужва директно политическите партии?

Радан Кънев: Въпросът е в това да има държава, да има отговорна публична власт, която да поеме отговорност, така че медийни монополи да не може да има и медиите, и т. нар. медиен пазар, защото пазарът е трудна дума в случая, да не може да бъде средство за шантаж нито върху политическата, нито върху съдебната власт, нито върху някаква форма на бизнес отношения. Защото знаете ли в една демократична държава, сещам се за първия председател на Федералния съд на САЩ, който на въпроса конституционно къде стои Върховния съд, той казва, че стои малко по-близо до Бога, отколкото до президента. В средата, но малко по-близо до Бога. Ако някой може да шантажира най-висшите кръгове на съдебната власт в държавата, той може да шантажира всичко надолу.

Въпрос: Може ли по една друга тема? Вчера Меглена Кунева обяви създаването на своя партия, която ще бъде алтернатива на статуквото в дясно. Вие чувствате ли се застрашени от нея и припознавате ли я като дясна партия?

Петър Москов: Дали се чувстваме застрашени от създаването или от проекта за създаването на една политическа партия? Отговорът е не. Като какво я припознаваме? Знаете ли, да влизаме в ролята на политически анализатори е малко особено, но след като Вие задавате въпроса аз ще се опитам да дам нашия отговор. Прочетох учредителната декларация на партията на г-жа Кунева и там има три основни думи, които вървят като една червена нишка из цялата декларация. Те са: свобода, справедливост и солидарност. Ако при това добавите юмрук стиснал червена роза получавате емблемата и логото на Социалдемократическия интернационал. От тази гледна точка аз въобще не съм притеснен от това. Виждам усилия, които са сериозни този наистина ляво-центристки локум да бъде разказан като все по-изместен към центъра през определени лица и носталгични снимки от синьото минало на България. Но ако има нещо, което ме притеснява е, че за пореден път имаме политическа формация, това е по-скоро мое лично разочарование, за пореден път имаме политическа формация, която дори на такъв етап от своето развитие, когато бива спрягана за участник в бъдещия парламент, тя говори общи приказки. Ако видите политически документи на БСП от последния им конгрес и учредителната декларация на г-жа Кунева, там се говорят едни и същи неща. Това, че хората са бедни и т.н., т.е не можете да направите сериозна разлика, ако просто го нямате логото кой го е издал. Ние сме разочаровани и искаме друг тип политика. В учредителната декларация на г-жа Кунева няма нито една дума как икономическите проблеми на България се решават и как моите проблеми като гражданин, защото нали за гражданите говорим, при взаимодействието и съприкосновението ми с държавата стават решими за мен. Това разбирам аз под политика за гражданите и такава политика отстоява и ще отстоява ДСБ.

Въпрос: Консолидира ли се ДСБ и може ли да се очаква наплив от вас към Кунева?

Радан Кънев: Димитър Сяров ще Ви отговори.

Димитър Сяров: Добър ден и от мен. През последните няколко седмици имах доста обиколки, основно в югоизточна България. Проблем по консолидацията вътре в партия никога не е стоял. Провеждаме текущите общински и регионални събрания, и след проведеното Национално съвещание се готвим за предстоящите парламентарни избори. Т.е. Вашият въпрос е отправен по отношение на консолидацията.

Въпрос: Очаквате ли още хора да преминат към партията на Кунева, имаше вече една вълна?

Димитър Сяров: Вълна не е имало, отделни хора са преценили и са отишли. Повярвайте ми в страната и в София няма вълна и не очаквам други хора да преминат.

Въпрос: Готови ли сте за разговори с други формации преди изборите?

Петър Москов: Нека кажем така и това да бъде категорично ясно. На нашето съвещание миналата седмица настроението и желанието на голяма част от хората е ДСБ, като ДСБ да започне подготовка за самостоятелно явяване на изборите. Ние имаме сили, имаме волята и решенията. И ако някой, било то г-жа Кунева или г-н Борисов или друг, иска разговор за политиката, ние сме тук като ДСБ. Ако нямате повече въпроси.

Въпрос: Само още един. Г-н Костов каза, че Синята коалиция ще съществува докато в нея има поне две партии. В този смисъл ще се няма ли да се готвите за избори с БСДП или обединените земеделци?

Петър Москов: Г-н Костов Ви цитира документи от учредяването на Синята коалиция. Формално това е така. Нашата позиция винаги е била и все още е, и от зам. председателя на ДСБ г-н Кънев изразяваме пред вас, пред медиите, че това би било фалшификат, това което ни питате. Ние заставаме с лицето си пред хората и търсим тяхното доверие.

Радан Кънев: Аз ще кажа още една дума, която се отнася както към въпроса за вчера – започналата процедура за учредяване на нова партия, така и за нашата коалиционна политика и въобще политика по явяване на избори в бъдеще. Ние поставяме и на 30 юни на Националното събрание ще поставим съвсем ясно и конкретно политическите си послания и проекти. На първо място икономическата криза и икономиката като съдба на всеки отделен български гражданин, на второ място, но равностойно по значение, тази социална криза, която коментираме днес с тази позиция, която представихме. По тези въпроси компромиси не може да има с никого, по тези въпроси се интересуват десените. В България дясно и модерно стана синоним през последните 20 години. Модерните хора, тези които искат промяна, които искат да носят отговорност за семействата си, искат отговори напред за икономиката и за този политически разврат, на който сме свидетели. Ние ще дадем тези отговори, няма да се занимаваме с носталгия, няма да се занимаваме с пазарлъци. Около тези отговори ние поемаме ангажимента да обединим десните избиратели. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...