ДСБ ОТНОВО ПРОТЯГА РЪКА КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ С ПЛАН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА

ДСБ- Русе покани на среща протестиращите, за да обсъдят исканията на гражданите и да потърсят пътищата за изпълнението им.

Готов съм и няма да спра да каня организаторите на протестите на разговор, за да им покажа, че дяволът не е толкова черен, каза д-р Петър Москов, който ще води листата на ДСБ в Русе в предстоящите избори. Това свое намерение той обяви още миналата седмица, но до този момент хората от организационнния комитет на масовите митинги на недоволството не са решили дали изобщо да говорят с партийни централи.

Вероятно всички са наясно, че в редиците на “хората от народа” да има много партийни членове, които засега мълчат, а ние предлагаме ясни действия, които да доведат до исканите резултати, допълни още д-р Москов.

Убедени сме, че страхът и нежеланието за диалог от страна на политическите сили е продиктувано от стремежа им за максимална изгода от хаоса по време на предстоящите парламентарни избори.Политическите партии действат на принципа, че не ги интересува нещо, което не могат да овладеят. Те знаят, че не могат да сторят това.

Бягството от публичен разговор е нечестно, както спрямо самите протестиращи, така и спрямо цялото общество, което очаква промяна чрез работещи решения.Социалните искания са справедливи и има начин те да бъдат решени.Политическите искания на протестиращите за промяна на Коституцията са пътят за създаване на модерна държава , работеща в интерес на гражданите си.

Отговорност на Инициативните комитети на протестиращите и на политическите партии е да превърнат справедливите искания на гражданите в работеща държавна политика. Само така ще предпазим България от надвисналите сенки на националсоциализма.

Липсата на диалог означава липса на решение и води до задълбочаване на кризата. Ние влизаме в този диалог с конкретни предложения и План за излизане от социалната и политическата криза. Той включва:

1.Президентът да използва максимално правомощията си за удължаване на работата на това Народно събрание, което да приеме:

А. премахване на мандатите и смяна на състава на регулаторните органи със законова гаранция за граждански контрол върху тях.

Б. промяна в Закона за ДКЕВР, която да задължава Комисията да промени методиката за образуване на цените, като изключи признаването на кражбите като разход и нормира загубите по мрежата.

В. да промени Закона за защита на конкуренцията, с цел въвеждане на силни санкции и превантивен контрол върху фирмите с господстващо положение

2.Приемане на мораториум върху разпореждането с държавни имоти и общински земи в защитени територии, включително дюните и нациналните паркове.

3. Политическите партии и представители на протестиращите да подпишат Декларация за национално съгласие, в която да се споразумеят за следващ Парламент с кратък програмен мандат, който включва завършване на пакет антимополни и анткризисни закони и формиране на законовата база и целите на следващо Велико народно събрание, което да направи промени в Конституцията .

Нека вместо да се позоваваме на ” исландски ” , да положим усилия да предложим работещ русенски модел на съгласие , отговарящ на потребностите на обществото.

ДСБ- РУСЕ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...