ДСБ: Няма да правим компромиси с принципите и с програмата си

(видео)

Радан Кънев: Здравейте. Основна тема на пресконференцията днес е разбира се това, което се случи вчера на Националното съвещание. Искам да започна с едно важно уточнение, че Националното съвещание на общинските председатели на ДСБ е консултативен орган, така че не очаквайте да са взети решения окончателни за бъдещето на партията. На 30.06.2012г. имаме Национално събрание, което подготвяхме и проведохме дълга дискусия по основните теми, разбира се. Мога да кажа, че преобладаваха категорични мнения в рамките на партията, че тя трябва да се подготвя за самостоятелно явяване на следващите избори, както структурно, организационно, така и идейно. Мнозинството, от председателите на общинските организации, държат партията да бъде отворена, както към избирателите на десницата, така и към всички десни авторитети в България – в местната власт и на национално ниво, в никакъв случай да не излъчва сигнали на противопоставяне или на разделение в десницата, защото те вече са имали много тежки последици за нас, най-много да допуснем отново тези грешки. На трето място безспорния акцент е върху икономическата политика и върху политическата платформа с основни политически послания на партията, която смятаме, че може да съхрани и обедини местните избиратели, които търсят алтернатива, реформаторска алтернатива на ГЕРБ. По отношение на организационното състояние и други наши впечатления ще представи Светослав Малинов.

Светослав Малинов: Само ще отбележа, че вчера научихме, че от 4 града само – София, Варна, Видин и Горна Оряховица, са се записали над 130 човека, нови членове на ДСБ.

Въпрос: Колко, може ли да повторите?

Светослав Малинов: София, Варна, Видин, Горна Оряховица. От нашите структури хората идват и ни съобщават.

Въпрос: Може ли да кажете бройката?

Светослав Малинов: Между 120 и 130 човека можете да запишете.

Въпрос: За кога?

Светослав Малинов: Това са през последните месеци. Изглежда това е отговора на хората, които гласуват за ДСБ и са свързани с ДСБ, това е отговора на някои от събитията, които станаха през последните месеци. Иначе искам да подчертая, че изключително високия дух, готовността за явяване на избори и твърдата убеденост, че ще започнем и ще проведем една истинска много дълга и много силна кампания, нещо, което не само на ДСБ, но и на десницата рядко се случва с оглед на винаги вземаните в последния момент решения.

Димитър Бъчваров: По тази тема, за да премина към следващия, моя въпрос, искам да кажа, че ние сме напълно убедени в успех в следващите избори, в това, че ДСБ ще има не само парламентарно присъствие, но ще играе много важна роля за извеждането на България от кризата. Защото чувстваме, виждаме, че нашите избиратели и хората в България имат нужда от компетентно управление, имат нужда, защото всеки ден виждаме примери на безхаберие и некомпетентност и искам да припомня един пример, който най-ярко илюстрира това, за което говоря. На 24.02.2012г. от парламентарната трибуна, г-н Иван Костов отправи следните въпроси: Подготвя ли се правителството за последствията от нечувано тежката зима, замръзването на пътища, мостове, съоръжения, диги? Има ли готовност да оцени щетите и навреме да подготви ремонт и предотвратяване на аварии и бедствия? Има ли готовност да укрепи дигите? Има ли готовност да контролира язовирните стени? Има ли готовност да предпази хората от замърсяване на питейната вода? Има ли готовност да направи профилактика на свлачища, които могат да доведат до много тежки последствия за хиляди, десетки хиляди хора? Забележете това е от 24.02.2012г. и това питане беше придружено с готовност от страна на ДСБ и Синята коалиция да съдействат, ако се наложи дори, за промени в бюджета, за осигуряване на средства, за своевременна реакция на правителството. Ще ви раздадем това питане, за да видите, то е забележителна демонстрация на действителна компетентност и познания за това, което трябва да върши една държава, един министър, в случая на вътрешните работи, защото е негова отговорност, и за това как нищо не беше свършено. В момента всичко това за съжаление, за което предупредихме, изразихме готовност за съдействие се случи, загинаха хора и накрая се стигна дотам правителството да предлага в парламента, в разрез със законите да се харчат средства, в режим на паника, некомпетентност и разхищение. Ето този пример ни дава още веднъж основанието да продължим да твърдим, че сме партията, която може да продължи дава правилните решения, да предложи изход от кризата, да бъде полезна на хората в България, на всеки човек с проблеми. Мисля, че си струва да проследите такива примери в нашия партиен живот и да ги сравните с начина, по който в момента правителството ни управлява.

Въпрос: Искам да Ви попитам, ще бъде ли запазена формата на Синята коалиция и евентуално ваши хора по места искат ли да се коалират с други партии и с кои да се?

Радан Кънев: Не мога да отговоря, пак ще кажа решение на сме взимали. Имаше много ясно мнозинство в дискусията по този въпрос. Смятаме, че Синята коалиция без СДС няма да бъде приета от гражданите като нещо честно. Синята коалиция беше съюзът между ДСБ и СДС, който на тези избори няма да съществува по решение на СДС. Да се краде марката, ако мога така да си позволя, не е нашият стил, освен това ние сме много повече за съдържанието отколкото по опаковката. Така че това, което ще предложим – идеите на Синята коалиция, политиката на Синята коалиция, развити, в някои отношения променени с оглед на някои компромиси, които сме правили във времето. Няма да се занимаваме с кражба на политически марки, това беше мнението на мнозинството от хората и като казвам съдържание, а не опаковката. Както и да се нарече една формация, която е реформаторска, в ежедневието всеки един дава примери с какво трябва тя да се занимава и с какво не трябва да бъде непримирима. Ще дам пример само за опита, надяваме се няма да бъде успешен, от миналата седмица да се даде възможност Висшия съдебен съвет, самостоятелно, да избере главен прокурор. Както винаги в България тези неща се случват тихомълком, по терлици, с едни гузни оправдания от изпълнителната власт, че не са знаели какво техните депутати ще решат в комисията. Срещу такива неща ще бъде безкомпромисни.

Въпрос: Това означава ли, че по места няма да има коалиция, не отговорихте на въпроса?

Радан Кънев: Подготвяме се за национални избори. Не може да има местни коалиции. Така, че въпроса е безпредметен, той е за след 3 години и половина.

Въпрос: Все пак какви са мнения г-н Кънев, съгласни ли са регионалните координатори да събират и няколко кордона компании, само и само, за да са в коалиция с вас или наистина искат хората да се явят така?

Радан Кънев: Разбрах въпроса ви. Друго, така много категорично изразено мнение беше, че ДСБ няма да участва в така наречения “политически инженеринг”. Няма да се сглобяване с никакви формации, които имат различни от нашите виждания. Първата ни задача, както казах е икономическата програма и основните политически и икономически послания. С тях ние компромис няма да правим, така че отговора на вашия въпрос е не, няма да търсим коалиции на всяка цена. Дори изобщо няма да търсим коалиции с партии, с които имаме различия.

Въпрос: Как намирате идеята за единен политически субект в дясното? Като нереалистична или евентуална?

Светослав Малинов: То самото изговаряне означава поне 10 неща, които трябва да се обясняват първо. Така, че оставяме тези, които говорят, затова да обяснят какво имат в предвид. Върху каква платформа, с каква организация, един такъв десен субект е едно от нещата, които не си струва да обсъждаме в момента. Това, което имаме, ние имаме управляваща партия ГЕРБ, която претендира да бъде десница, но разочарова всеки ден десните избиратели и останалите избиратели, които са в конкуренция помежду си, измежду които аз виждам ДСБ като най-силната и единствена алтернатива в момента за тези разочаровани десни избиратели.

Въпрос: Значи ли това г-н Малинов, че тези, които са разочаровани от политиката, която в момента се прави в дясното, на подаряване на партии на ГЕРБ може да дойдат в ДСБ?

Светослав Малинов: Когато се отива на национални избори се отива с програма, с личности, с кампания, с листи. Целта на ДСБ е да направи максимално широка коалиция от избиратели. В крайна сметка самата идея за партийни коалиции е да се привлекат избиратели. Понякога обаче се губи връзката между това, че партийната коалиция не означава коалиция на избирателите. Мисля, че една от грешките на десницата и на партиите в България е, че смятат договарянето между лидери за гарантиращо присъствията на избирателите. Е това не е вярно. Нашата цел е да привлечем избирателите, които са разочаровани и които разбира се пък винаги са били с нас и не са разочаровани от нас. Това е целта. Всичко останало е специфична коалиционна политика, в кавички, която ние наричаме политически инженеринг, това е пък запазена марка на други партии.

Въпрос: При предсрочни избори бихте ли успели да мобилизирате и структурите си, така че да се представите добре?

Светослав Малинов: Не виждам никаква възможност за предсрочни избори.

Въпрос: Не го виждате?

Светослав Малинов: Да, не мога да си представя предсрочни избори в България. Не мога да си представя този сценарий нито политически, нито икономически независимо, че влошаващата се икономическа ситуация и това, което ще дойде не само в рамките на българската икономика като влияние отвън ще влоши нещата до степен, в която в изборния ден на редовните избори, така хората ще бъдат в доста по-радикални настроения спрямо управляващите в момента.

Въпрос: За тази дълга и много силна кампания какви средства е готова да отдели ДСБ? Понеже казахте, че ще е дълга и силна.

Светослав Малинов: Не Ви чух. Готова ли е?

Въпрос: При тази дълга, много силна кампания какви средства е готова да отдели ДСБ?

Светослав Малинов: Дали сме готови? Не Ви чувам.

Въпрос: Казахте, че кампанията ще бъде дълга и много силна, какви средства ще отдели ДСБ за нея?

Светослав Малинов: За мен дългата и силна кампания е тъкмо кампанията, в която парите не са решаващи. Парите са решаващи пред панически коалиции, набързо сформирани листи, когато трябва да се плаща, да се купуват избиратели, да се купуват медии. На дългата кампания това и е хубавото, че тя започва в един период, в който изборите изглеждат далеч, но налагането на личности и идеи става много по-лесно, а и самите избиратели ще кажат надявам се тези политици ни уважават много преди изборите, защото всички българи по време на предизборна кампания са обхваната от скептицизма, когато видят политиците да ги атакуват масово, че в крайна сметка това е точно кампания. Временен феномен – политиците решават да разговарят с гражданите няколко седмици преди изборите. Ние ще започнем този директен разговор с нашите кандидати официални, но много, много по-рано отколкото е практиката в България.

Въпрос: Т.е. кога ще са готови листите за парламент?

Радан Кънев: Обсъждахме възможност да влезем в октомври месец подготвени от тази гледна точка. Пак казвам това е смела идея, която Националното събрание трябва да одобри, защото наистина е много рано. Амбицирани сме да го направим точно така, нашите политически лица да бъдат известни на съгражданите си поне половин година преди изборите и повече.

Въпрос: Което ще рече, че на 30.06.2012г. Националното събрание ще излезе, както с решения, така и за политическите листи?

Радан Кънев: Да

Въпрос: Коалиция с ГЕРБ в следващото Народно събрание?

Радан Кънев: Не аз мисля, че на този въпрос отговорих. В момента няма съмнение, че ДСБ представлява хора, които не харесват управлението на ГЕРБ и държи да бъде силна алтернатива на това управление. В тази връзка мога и частично да отговоря на въпроса за единния субект в дясното пространство. Обсъждахме единствено възможността и това също беше дори не преобладаващо, а всеобщо мнение, че както предложихме на Съюза на демократичните сили един траен политически съюз, който те отхвърлиха, така и всякакви други решения с политици и политически организации ще бъдат на тази основа. Траен политически съюз е алтернатива на управлението на ГЕРБ.

Димитър Бъчваров: На основата на програмата на ДСБ, това е.

Въпрос: Без компромиси, доколкото…

Димитър Бъчваров: Без компромиси да.

Въпрос: От тези 130 човека има ли такива от СДС, които са се регистрирали?

Радан Кънев: Не, не сме получили такава информация, но наистина вадим тези цифри от разговори, които бяха вчера. не сме имали такава точка от дневния ред да събираме списък на нови членове. Така че дори и ако има нещо такова не сме подготвени да отговорим.

Благодарим ви!

Въпрос: На Националното събрание ли ще вземете решения?

Радан Кънев: Националното събрание е доста по-широк орган, но да, да на 30.06.2012г. ние ще вземем решение по всички тези въпроси. Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...