ДСБ няма да даде за трети път доверие в аванс на здравния министър

Петър Москов: Добър ден! На първо място, искаме да ви запознаем с нашето становище по актуалните теми от тази седмица. Те са именно, въпросът за избор на нов министър на здравеопазването и въпросът за вота на недоверие.
Първо, искам да разсея всякакви спекулации по въпроса за това дали ДСБ и Синята коалиция имат нещо общо с номинацията и избирането, евентуалното избиране на бъдещия министър. Отговорът е – не.
Д-р Стефан Константинов е безспорно много качествен човек, изявен в своята сфера професионалист и човек, който разбира от здравеопазване, но това е номинация на ГЕРБ. Тя не е консултирана с нас предварително, нито визиите на д-р Константинов предварително са съчетавани и консултирани с идеите на ДСБ и Синята коалиция в сферата на здравеопазването.
Утре следобед в 17.30 ч. има насрочена среща в парламента, където парламентарната група на Синята коалиция ще изслуша д-р Константинов и ще вземе отношение спрямо неговото гласуване. Това което мога да кажа предварително е, че ние категорично няма да дадем за трети път доверие в аванс. Тоест това, което ще е важно за нас е да има ясна програма, по-скоро не като програма, дългосрочна, в която всички са щастливи в бъдеще, а ясен екшън план с финансова и времева рамка.
Относно вота на недоверие. ДСБ няма да подкрепи вота на недоверие внесен в парламента от БСП и ДПС по две основни причини. Първата е, че е най-малкото цинично от политическите сили, които стоят в основата на днешното състояние на здравеопазването да искат вот на недоверие. За нас това е неприемливо нито от морална, нито от човешка гледна точка. Втората е, че за нас е безкрайно важно да продължи спрения през 2001 година път на реформи в тази сфера, защото това е единствения възможен изход и за българските граждани като пациенти, и за българските лекари като хора, които си изкарват хляба с това. За нас не е толкова важно самото гласуване на вота, което очевидно ще бъде против. За нас е важна последицата от вота. Последицата от вота е ГЕРБ да не отиде наляво под влиянието на силни леви аргументи за това, че трябва да се раздават едни пари в нереформирани системи.
Благодаря ви. Моля за вашите въпроси.

Д-р Константинов член ли е на ДСБ?

Петър Москов: Не.

Бил ли е член на ДСБ?

Петър Москов: Да, бил е член на ДСБ преди избирането му в Лекарския съюз. Това става преди 5 години.

За колко време е бил член на ДСБ?

Петър Москов: За около година от основаването на партията до стъпването му в длъжност като заместник-председател на лекарската колегия първо в Кюстендил и след това на национално ниво.

Как е напуснал ДСБ?

Петър Москов: Подал си е оставката.

Поради някакви противоречия с позициите на ДСБ ли?

Петър Москов: Не, не. Пак казвам, между миналото на д-р Константинов и сегашното му избиране за министър няма нищо общо. Д-р Константинов не е номинация, нито консултирана, нито препоръчвана от ДСБ и Синята коалиция. Това е номинация на ГЕРБ.

Изненадани ли бяхте от факта, че именно финансовия министър го представи предвид кризата в здравеопазването?

Петър Москов: Аз немога да питая изненада или наслада от това дали финансовия или друг министър предлага свой бъдещ колега. За мен е по-важно какво ще бъде сработването между финансовия министър и евентуалния министър Константинов, а на този етап не виждам такива сигнали.

Според вас финансовия министър трябва ли да остане на поста си предвид критиките към бюджет 2011-та.

Петър Москов: От гледна точка на състоянието на здравеопазването ако продължава политиката на персонално търсене на отговорност за досегашното несправяне с кризата в здравеопазването за нас на дневен ред стои състоянието в Надзорния съвет на Касата. Касата, която е превърната във второстепенен разпоредител с бюджетни средства и в Надзорния съвет има ярък конфликт на интереси в лицето на г-н Огнян Донев. Относно разказът за това, какъв бюджет ще бъде внесен, как ще бъде разказан той, дали ще бъде приет, това е разговор, който тепърва предстои.

Г-н Бъчваров, вашата оценка за бюджета определен като успешен заради това, че е най-рано внесения бюджет без намаление на пенсии и заплати?

Димитър Бъчваров: За сега ще кажа, че положителното нещо е, че се спази препоръката на Европейската комисия бюджетът да бъде внесен в новите срокове, които Брюксел изисква. За да се даде обаче пълна оценка на бюджета ние ще предложим неговото разглеждане на първо четене да стане в края на месец Октомври, това е много важно, за да може до тогава да са разгледани проектобюджетите на Здравната каса и на НОИ, които са много важни за формирането на цялостната финансова рамка и картина и реализма на дефиците в бюджета да могат да бъдат доказани. Иначе като цяло мога да кажа, че внесения бюджет поражда много повече въпроси, отколкото дава отговори. Има един доста голям оптимизъм по отношение на ръста на брутния вътрешен продукт, на крайното потребление и т.н. Но допълнително ще дадем специална пресконференция с цялостна и задълбочена оценка.

Петър Москов: Други въпроси имате ли? Благодаря ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...