ДСБ настоява за защита на българските интереси при газовите доставки

Прес-конференция на на ДСБ

Можете да видите цялата прес-конференция, с участието на Екатерина Михайлова и Иван Иванов тук:

Иван Н. Иванов: Миналата седмица ЕК обяви, че започва официално разследване с оглед злоупотреба с монополно положение от страна на Газпром при сключване на договори със страни членки на ЕС, преди всичко това са страни от Централна и Източна Европа, в това число и България. ЕК е събрала сведения, че по неправомерен начин Газпром поставя условия при сключването на подобни договори, условия които изхождат от монополното положение на тази компания в тази част на Европа. За нас от ДСБ няма никакво съмнение, че последните от тези сведения се явява договореността във Варна, където руската страна Газпром обвърза датата, до която ще се сключи нов договор за доставка на природен газ на България – 15.11.2012г., с подписване от България на инвестиционното намерение за строителство на „Южен поток”. Това обвързване на договора с конкретен газов проект е наистина нарушение на нормалната практика в такива случаи при подписване на газови договори. ДСБ приветстваме решението на ЕК, защото ние самите сме силно потърпевши от цените, по които Газпром продава газ на България. Нещо повече – многократно сме изразявали своята позиция, че това, което направи Румен Овчаров с известното допълнение номер 11 към договора за доставка на природен газ към България, ощети българския бизнес и българските домакинства с повече от един милиард лева. Като четири години предсрочно беше денносирано официално споразумение между България и Газпром, което беше сключено през 1998г. от правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Заедно с това ДСБ настояваме българското правителство да окаже пълно съдействие на ЕК и на специализираните органи на комисията, които извършват разследването, като предостави всички материали, свързани с досегашни договорености между България и Газпром. Включително някои от тях, които продължават да бъдат пазени в дълбока тайна. И като имаме предвид, че на 15.11., би трябвало дотогава да бъде подписан новия договор за доставка на газ на България от Газпром, ние настояваме:
първо – във всеки етап на преговорите представителите на правителството да съгласуват своите позиции с ЕК. На второ място – по трите ключови елемента на бъдещия договор, а именно срок на доставки, количество на доставения газ и цена на доставките, ние заявяваме по отношение на срока на договора той не трябва да бъде дългосрочен както досегашните договори, сключвани за по 15-20 години. Такъв договор не трябва да бъде по-дълъг от 5-6 години, защото след този период България ще има алтернативни доставки на природен газ по тези направления и започнали добиви на природен газ от българските находища, включително и от акваторията на Черно море от блок „Хан Аспарух”. По отношение на количествата природен газ правителството не трябва да допуска в договора да бъде включена клауза „take or pay” защото това би означавало да сме задължени да купуваме голямо количество руски природен газ дори тогава, когато имаме алтернативи за доставка на по-евтин природен газ.
И накрая по отношение на цената на природния газ в един бъдещ договор – тази цена, формулата за нейното образуване, трябва да бъде сериозно променена по отношение на досега действащата, която отчита в един предшестващ девет месечен период различни фактори, най-важните от които са цените на дериватите на суровия петрол. Това не би трябвало да продължава по този начин, защото сме свидетели когато на световните борси намаляват цената на природния газ, в България тази цена да бъде изключително висока, а тя е именно на базата на подобна формула. Ние считаме, че цената трябва да бъде формирана на базата на едномесечната средна цена на пазара на световните борси, на спотовите цени на природния газ. Ще настояваме пред правителството предложенията на ДСБ да бъдат отстоявани в преговорите с руската страна. Това ще доведе до положителен резултат, че природния газ за България ще бъде по-евтин, това ще направи конкурентноспособна българската икономика и естествено – бюджета на всяко домакинство за природен газ ще бъде по-нисък.]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...