ДСБ настоява държавата да си върне имотите

Държавата има собственост за милиони, която се намира в ръцете на частни лица, и връщането й ще бъде една ефективна антикризисна мярка, заяви днес националното ръководство на ДСБ. Заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова обяви, че Синята коалиция ще зададе въпрос на министър-председателя относно политиката на държавата по връщането на собствеността на страната, която се намира в ръцете на частни лица. Повод за задаването на този въпрос е твърдението на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че държавата няма средства да заведе искове за връщане на собствеността й.

Екатерина Михайлова: Добър ден на всички. Приключи заседанието на НР на ДСБ. Разбира се, една от основните теми беше приключилото Световно първенство по футбол, но извън него и някои политически теми, които обсъждахме. Една от тях искам да заявя пред вас, защото ще има инициатива от страна на депутатите от парламентарната група на Синята коалиция. Ще зададем въпрос към министър-председателя Бойко Борисов относно политиката, която ще провежда държавата свързана с възстановяване на имоти, които са държавна собственост, а в момента се намират по една или друга причина в различни лица. Имаме предвид и искове във връзка с възстановяване на собствеността на т.нар. “царски имоти”. Имаме предвид извън тях и случаите със заменки, които са правени с държавна собственост – земи. Също така и много известния случай, нашумял – с “Алея Първа” във Варна.
Искаме да поставим въпроса пред министър-председателя по следната причина. Чухме изявления от страна на регионалния министър, че няма достатъчно финансови средства за завеждане на искове за възстановяване на тази държавна собственост. От друга страна имаме вече едно решение на съд във връзка с царските имоти, което е в посока на всички аргументи, които от страна на ДСБ сме имали в годините. А именно, че собствеността е възстановена незаконно при липсата на специален закон и че не може да се възстановява собственост на база на решение на Конституционен съд. В тази посока, бихме желали, както сме го правили… т.е. като сме го поставяли пред съответните институции тези въпроси. Държавата трябва да влезне в правата си. В състояние на финансова и икономическа криза един от начините, по които може да се помогне на държавата е като се предприемат действия за прибиране на държавната собственост. Тази държавна собственост, която е завзета по незаконен начин от трети лица трябва да бъде в ръцете на собственика, а той после по законен начин може да реши начини, по които да се разпорежда или да я преотдава и да получава приходи, които ще влизат вътре в държавна хазна. Така че, това е инициативата, която ще предприемем в рамките на тази седмица. Ще зададем въпрос до министър- председателя относно политиката на правителството и като административни, и като финансови действия за възстановяване на тази собственост, която трябва да се върне там където и е мястото. От там нататък отговаряме на въпроси каквито имате и по други теми.

Според вас защо вече близо година изпълнителната власт и прокуратурата мълчи за тази “Алея Първа” като е повече от ясно, че няма акт на министерски съвет с който тази земя да е определена за частна собственост?

Екатерина Михайлова: Аз не мога да отговоря защо те мълчат. Но именно защото са много случаите и затова не говоря само за един от казусите, които разискваме. Последното което излезе, разбира се, са царските имоти. Обаче искаме да поставим въпроса по-общо. Разбира се, че ще разпишем всеки един случаите, но не може заради аргументи, че няма достатъчно пари за държавна такса да не се предприемат от страна на държавата тези действия. Защото ако не се предприемат текат и давностни срокове. Тогава държавата може да загуби собствеността си. Ние имаме и тази хипотеза, защото не всичко е в параметрите на публично държавна собственост.
Искаме действия, които да бъдат адекватни ако трябва синхронизация между институциите, координация. Трябва да бъдат предприети тези действия. Не става въпрос за кой знае колко големи финансови средства, за да се защитят интереси. А от друга страна собствеността е за милиони, която ако не бъде потърсена… Най- малкото се стопанисва от друг и се получават ползи от друг.

За бюджета няма ли да кажете нещо, защото обещахте оценка след като се приеме актуализацията? В края на краищата почти нищо не се взе от вашите предложения. Нали не греша?

Димитър Бъчваров: Не, не грешите. Взе се много малко предвид, но не се взе предвид най-важното, а именно да се предприемат мерки за съкращаване на разходите в съответствие с рязкото намаление на прогнозираните приходи. Което поставя публичните финанси на държавата вече в нова обстановка и изисква много бързи и все по-проблемни решения. Но по тези въпроси тази седмица в Народното събрание Синята коалиция ще излезе с едно подробно становище и ще ви поканим да чуете точната и подробна оценка на новата ситуация, в която е страната след приемането на актуализирания бюджет.

Екатерина Михайлова: Съгласуват се в момента позициите между ДСБ и СДС и ще има обща пресконференция на Синята коалиция.

Продължавате ли да твърдите, че ще се наложи още една актуализация на бюджета в рамките на тази година?

Димитър Бъчваров: Такова твърдение, вероятно не сте чули от Демократи за силна България…

Г-н Костов каза, че може да се наложи…

Димитър Бъчваров: “Може да се наложи” е различно от “ще се наложи”. Всичко е възможно. В момента се възприе една политика, която не съответства на нашите виждания, да се увеличават разходите при спадащи приходи. И най-вероятно при приходи, които ще бъдат още по-малки от предвидените в актуализирания бюджет. Това са много сериозни проблеми. Остава малко време до края на годината. Дори за техническата актуализация на бюджет… знаете, че се излиза във ваканция, сама по себе си става проблемна. Тоест трябва да се търсят по-радикални решения. Но пак казвам, да не избързваме с оценки, които ще чуете подробно тази седмица още.

Екатерина Михайлова: Само да добавя нещо. Една от инициативите, които сме предприели, а именно да предложим план за административна реформа и свиване на разходи в администрацията е с посока да не се стига до нова актуализация на бюджета. За това толкова много говорим и притискаме управляващите да я предприемат, защото то е в интерес на страната. Така че това е една от инициативите ни и с цел да не се стига до актуализация през есента. И се надяваме да се случи. Това е важно за държавата.

Димитър Бъчваров: Ако мога да допълня. Не е време за почивка на изпълнителната власт, не е време за почивка в държавната администрация. Време е за много интензивна и за много усилена работа именно, за да не се стигне до нова актуализация и за да се вземат адекватни мерки финансиране на дефицит.

А вслушвате ли се в думите на бизнеса. Цитирам Божидар Нанев, който казва, че е сбъркана философията и посоката. Той говори почти катастрофично за това, което може да се случи. Ако продължава така в тази посока вие ще останете ли да подкрепяте правителството или ще станете категорична опозиция?

Екатерина Михайлова: На въпроса ви беше даден отговор, че предстои пресконференция тази седмица след съгласуване на позициите между основните части на Синята коалиция и тогава ще дадем отговори на всички тези въпроси свързани с финансово- икономическата политика на правителството. Така че към днешна дата на всички тези въпроси, които поставяте няма как да получите отговор.

Димитър Бъчваров: Моля ви, подгответе се със сериозни въпроси за пресконференцията, защото тя ще бъде много сериозен политически акт от страна на Синята коалиция.
Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...