ДСБ настояват да бъдат разследвани всички връзки на политическо ниво със задържаните при

Даниел Митов: Добър ден на всички. Проведохме редовното заседание на Националното ръководство на ДСБ, на което обсъдихме актуалните теми, които не ни дават мира. Първо, ръководството на ДСБ иска да отбележи и да поздрави правителството за добре свършената работа за получаване на оценки за съответствие на всички седем оперативни програми на ЕС, което предишното правителство не успя да направи. Това е сериозна стъпка напред, но истината е следната:
Получили сме ключ, не сме минали през вратата. Тези пари са готови за усвояване, но това не означава, че сме ги усвоили. Оттук нататък следва по-сложното. Трябва да се предприемат мерки в няколко посоки. Първо да се опрости механизма за усвояване на въпросните пари като се направи контретен план. Тези пари трябвада бъдат усвоявани много целенасочено. В същия момент българската държава трябва да се подготви за съфинансиране. И най-важното в случая – да се изградят сигурни контролни механизми към всеки от изпълнителните органи, които да елиминират възможността за злоупотреби – това, което се правеше в миналото.
Нужно е съвсем различно управление на системата от това, което е в момента. Дори промяна на координиращите функции и смяна на контролиращите звена. Работата, която е свършена дотук е добра, предстои да се свърши по-сериозната част от работата. И актуалната за всички тема с Алексей Петров и неговият арест може да бъде съотнесена към темата оперативни програми и европейски фондове и връщане на доверието към България на Европейския съюз.Това не са изолирани случаи. Борбата с мафията и получаването на оценките за съответствие за получаване на европейските пари имат своята връзка. България връща доверието към себе си като се бори с мафията. Но потемата ще дам думата на ген. Атанасов.

Атанас Атанасов: Благодаря. Приветстваме и силно подкрепяме усилията на правителството за борба с организираната престъпност. Настояваме да се изяснят и разследват всички връзки на тази група, която беше задържана, на политическо и държавно ниво. Сергей Станишев инсталира Алексей Петров в ДАНС и тук трябва да бъде посочено и припомнено, че в миналия парламент БСП и управляващите направиха всичко възможно да саботират парламентарния контрол върху дАНС. Именно това беше примчината ДАНС да бъде превърната в специфична силова групировка, която да рекетира бизнеса и да участва в политическия процес в страната. Време е разследващите да обърнат особено внимание на връзката на тази група с бившия главен прокурор Никола Филчев. Аз дори бих казал, че е време Филчев да бъде арестуван и да бъде разследван. Защото ние години наред настояваме за разследване на дейността на бившия главен прокурор и на прокуратурата като място за покровителстване на организираната престъпност, но това до момента не е направено. И не на последно място – не бива да се допуска никакъв натист от никъде върху съда. Съдебната система като независима власт да има пълната свобода да изясни всички обстоятелства и да потърси съответната наказателна отговорност на виновните лица като тези, които сега са задържани не са последния етаж в никакъв случай. Затова настояваме да се изясни политическия чадър, лицата, които са покровителствали тази група и да им се потърси отговорност и на тях.
На разположение сме за вашите въпроси.

– Кой инсталира Алексей Петров в ДАНС?.

– Вижте, отговорът е много прост – кой инсталира Алексей Петров на възлова позиция в ДАНС? Кой му даде публични правомощия. Това е бившият премиер Сергей Станишев, който си позволява на въпрос защо е назначил такъв човек в ДАНС да дава примери от историята, че английската кралица се е съюзила с пиратите, за да спечели войната с Испания. Това е неговият начин на мислене.

– А как си обяснявате това, че сегашният главен прокурор Борис Велчев обяви, че не е бил недоволен от съвместната работа с Алексей Петров?

– Аз не мога да влизам в ролята на главния прокурор. Но си мисля, че той е длъжник пред цялото общество за разследване на поведението на неговия предшественик. И е крайно време това да се направи. Защото много неща бяха заринати със забрава. За маса безобразия, които бяха извършени. За провала на разследванията на банковите дела. Тази група има отношение и по тези дела. Нито едно от тези дела не беше завършено с осъдителна присъда. А има данни за изнудване на бивши банкери срещу свободата им.

– Смятате ли, че с доказателствата, които имат ще има осъдени?

– Вижте, тази операция, този процес е много сериозно предизвикателство към всички институции в страната. И тези, които са я започнали съм сигурен, че са си дали сметка какво са започнали и какво правят. И че задължително трябва да стъпят на много сериозни доказателстна. Сега, това е първа стъпка, но в крайна сметка съдът прие постоянна мярка за неотклонение на задържание, т. е. прие, че са налице категорични доказателстваза тези престъпления.

– Уязвим ли е г-н Костов, защото Никола Филчев беше назначен за главен прокурор, когато вие бяхте на власт?

– Бившите членове на ДС и бившата комунистическа партия за тези 20 години си изработиха един рефрен – когато някъде бъдат хванати по бели гащи, казват, че Иван Костов е виновен. Това е много удобно обяснение. Но ще ви отговоря по този начин: Алексей Петров е станал част от секретния апарат на Национална служба “Сигурност” през есента на 2000 г. Това е безспорен факт. И нека разследващите да изяснят обстоятелствата около това. По настояване на бившия главен прокурор Никола Филчев – това е много характерен момент. Но искам да ви кажа, че едно лице за да е част от секретния апарат на една служба, това означава, че тази служба има интерес да вербува такива хора в престъпните среди. Тук въпросът е кой изведе този човек на публична позиция и кой му даде власт и правомощия. И кой направи нази театрална сценка с т.нар. осветляване, за да служи като предтекст за назначаването му на публична длъжност. Всички си спомняме кога се случи това – през 2008 г. и кой беше премиер, и кое правителство управляваше.

– Алексей Петров е станал някакъв в МВР през есента на 2000 г.?

– 2000 г., точно така.

– А по чие предложение?

– Аз ви казах по чие искане – на главния прокурор Никола Филчев. Нещо, което вчера беше съобщено и от вътрешния министър Цветан Цветанов, за когото съм сигурен, че в момента разполага с мтого повече информация, отколкото аз.

– Какви са правомощията на един главен прокурор в тази област?

– Един главен прокурор може да настоява в работата си с МВР и службите да бъдат осигурявани условия за реализиране на определени дела или за разследването на определени дела.

– Има ли и други хора, които са работили или работят в службите по тази схема?

– Е, вижте, давате си сметка, че на този въпрос нямам право да отговоря. Работата на оперативните служби е да вербуват хора в средите на криминалния контингент и сивата икономика. Това трябва да правят, за да можат да придобиват източници и информация за това.

– Към Вас като шеф на НСС ли беше отправено искането на Никола Филчев за привличане на Алексей Петров?

– Не към мене. В този период си спомняте, че Никола Филчев след скандала “Филчевгейт” трудно комуникираше с мен.

– А пред кого е настоявал тогава за Алексей Петров?

– На този въпрос не мога да го коментирам, защото пред мен не е настоявал.

– А какъв е редът за привличане и назначаване на такива хора?

– Има си технологичен ред във ведомствата, по който това става и този технологичен ред към ден днешен е държавна тайна.

– Аз ви питам за общия ред, не за конкретния случай.

– Вижте, има Закон за защита на класифицираната информация, в който е урудуно кое е държавна тайна и кое не.

– А вие кога разбрахте, че Алексей Петров работи за НСС?

– Разбрал съм в момента, в който е станал сътрудник на службата. Есента на 2000 г.

– А Вие имахте ли възражения за неговото назначаване?

– Дали съм имал възражения или не – няма значение. Това е станало факт.

– Казахте, че не трябва да има натиск върху съда. От чия страна?

– От всяка страна – и на обвинението, и на защитата. Не трябва да се допуска публичен натиск върху съда за вземането на неговите решения. Съдът трябва да бъде безпристрастен и обективен. Това имам предвин. Защото се спекулира в системата.
И ще си позволя накрая едно изречение. Може би аз донякъде съм пристрастен. Но тази група имаше отношение към процесите, които се развиваха 2002 – 2003 г. и включително и към образуваните дела срещу моя милост.

Даниел Митов: Има един основен момент, който ни дава основание да видим къде е разликата между преди и сега. Преди изборите мафията и държавата се бяха слели. Тоест Алексей Петров работеше пряко с министър-председателя. А сега Алексей Петров е зад решетките и това дава основание да смятаме, че тази взаимовръзка между мафия и държава в момента се разкъсва и се води бигка срещу това. Предстои да се види кои са големите риби, но разкъсването на връзката е факт. Това казвам.

– Защо досега не е бил разследван Никола Филчев?

Атанас Атанасов: Имаше особена грижа към Никола Филчев, включително и с изпращането му за посланик в Казахстан, след като му приключи мандата. А знаете какъв е механизмът за изпращане на посланици – по предложение на Министерския съвет и премиера Станишев и с указ на президента Първанов.

– През есента на 2000 г. тази група съществувала ли е?

– Не мога да твърдя, не знам такива неща. Тези, които твърдят такива неща, надявам се да разполагат и с контретни факти, аз не съм в течение на разследването.

– Алексей Петров като агент на НСС писал ли е доклади?

– Аз не съм чел такива документи, казвам ви съвсем откровено. Аз не съм чел и не мога да знам какво има в документацията, която сега е част от разследването.

– Кажете тогава – кой отговаря за дейността на тези хора в НСС?

– Тези, които ги ръководят директно, тоест – които ги вербуват. Оперативните работници.

Благодарим ви още веднъж за присъствието. Хубав и успешен ден и седмица.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...