ДСБ: Масларова скрила конфликт на интереси

Фирмата на мъжа й спечелила три обществени поръчки

Социалният министър Емилия Масларова има конфликт на интереси, тъй като фирмата на съпруга й е печелила обществени поръчки за доставка на горива за ТЕЦ “Марица Изток” и за социален дом в Стара Загора, каза по време на петъчния парламентарен контрол депутатът от ДСБ Антонела Понева. Министър Масларова се защити, че в това няма нищо притеснително.

По думите на Понева в случая няма нарушаване на закона, но е налице сериозен конфликт на интереси, за какъвто в чужбина си “отиват министри”.

Понева посочи три примера как фирма “Лена”, чийто изпълнителен директор е съпругът на Масларова, спечелила обществени поръчки за 5 млн. лева в Старозагорския район.

Въпреки че, фирмата е с предмет на дейност счетоводни и одиторски дейности, тя печели поръчка за строителство на стойност 3.8 млн. лева от ТЕЦ “Марица Изток”, както и за доставка на дизелови горива за община Стара Загора (138 хил. лева) и за дом за медико-социални грижи (за 379 хил. лева), обясни Понева. Тези обществени поръчки са били без обявление и без наличието на други оферти.

“Няма нищо по-важно от личния пример. Не може да защитавате интересите на гражданите, след като използвате и сте използвали позициите си, за да облагодетелствате собственото си семейство,” коментира още тя.

Масларова отговори, че в изнесената информация няма нищо притеснително.

“Аз нямам никакви притеснение от ангажиментите нито на моя съпруг, нито на моя син и това, което те вършат. Първо, защото с нищо не са нарушени законите. Второ, защото те изпълняват поръчки на базата на спечелени конкурси”, отбеляза социалният министър. Тя подчерта, че фирмата на съпруга й няма нищо общо с нейното министерство, въпреки че прави доставки за социално заведение към това министерство.

“Те са нормални хора, които работят в нормална пазарна среда, където, предполагам, печели по-добрият”, каза Масларова.

“Ако мислите, че нашите родственици не могат да работят и не трябва да работят никъде и по никакъв начин, аз мисля, че вие нарушавате права, които всеки един от нас има”, посочи още тя.

Министърът обвини ДСБ, че използва парламентарната трибуна за “политически еквилибристики”.

“Не ми дърпайте езика, за да не кажа какво правят в нашето министерство и какво искат да правят съпруги на бивши премиери, които също имат фирми и фирмички, чиято дейност все още е под наблюдение на съответните органи,” завърши изказването си Масларова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...