ДСБ: Масларова скрила конфликт на интереси

Фирмата на мъжа й спечелила три обществени поръчки

Социалният министър Емилия Масларова има конфликт на интереси, тъй като фирмата на съпруга й е печелила обществени поръчки за доставка на горива за ТЕЦ “Марица Изток” и за социален дом в Стара Загора, каза по време на петъчния парламентарен контрол депутатът от ДСБ Антонела Понева. Министър Масларова се защити, че в това няма нищо притеснително.

По думите на Понева в случая няма нарушаване на закона, но е налице сериозен конфликт на интереси, за какъвто в чужбина си “отиват министри”.

Понева посочи три примера как фирма “Лена”, чийто изпълнителен директор е съпругът на Масларова, спечелила обществени поръчки за 5 млн. лева в Старозагорския район.

Въпреки че, фирмата е с предмет на дейност счетоводни и одиторски дейности, тя печели поръчка за строителство на стойност 3.8 млн. лева от ТЕЦ “Марица Изток”, както и за доставка на дизелови горива за община Стара Загора (138 хил. лева) и за дом за медико-социални грижи (за 379 хил. лева), обясни Понева. Тези обществени поръчки са били без обявление и без наличието на други оферти.

“Няма нищо по-важно от личния пример. Не може да защитавате интересите на гражданите, след като използвате и сте използвали позициите си, за да облагодетелствате собственото си семейство,” коментира още тя.

Масларова отговори, че в изнесената информация няма нищо притеснително.

“Аз нямам никакви притеснение от ангажиментите нито на моя съпруг, нито на моя син и това, което те вършат. Първо, защото с нищо не са нарушени законите. Второ, защото те изпълняват поръчки на базата на спечелени конкурси”, отбеляза социалният министър. Тя подчерта, че фирмата на съпруга й няма нищо общо с нейното министерство, въпреки че прави доставки за социално заведение към това министерство.

“Те са нормални хора, които работят в нормална пазарна среда, където, предполагам, печели по-добрият”, каза Масларова.

“Ако мислите, че нашите родственици не могат да работят и не трябва да работят никъде и по никакъв начин, аз мисля, че вие нарушавате права, които всеки един от нас има”, посочи още тя.

Министърът обвини ДСБ, че използва парламентарната трибуна за “политически еквилибристики”.

“Не ми дърпайте езика, за да не кажа какво правят в нашето министерство и какво искат да правят съпруги на бивши премиери, които също имат фирми и фирмички, чиято дейност все още е под наблюдение на съответните органи,” завърши изказването си Масларова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...