ДСБ иска парламентарно разследване за сараите на Доган

21 май 2008
ДПС: Нашият лидер е богат по душа

ДСБ настоява Комисията за борба с корупцията да започне парламентарно разследване за притежаваните от Ахмед Доган имоти, обяви депутатът Светослав Малинов. Още във вторник лидерът на ДСБ Иван Костов обяви в интервю за “Всеки ден”, че ДСБ ще предприеме действия, за да фокусира общественото внимание върху сладостта на властта, която изпитва Ахмед Доган. Самият Доган преди три години призова своите избиратели час по-скоро да опознаят сладостта на бацила, наречен власт.
ДСБ сезира в сряда Комисията за борба с корупцията към НС, че лидерът на ДПС Ахмед Доган притежава чрез различни подставени лица и ползва като свои имоти т.нар. Боянски сараи на ул. “Беловладски път”, парк “Росенец” в Бургас, имот в с. Дръндар, община Суворово, СПА хотел “Орфей” в Девин и хотел “Каза Домини” в Рибарица.
От ДСБ искат да се провери законността на придобиването на имотите и тяхното финансиране. От партията смятат, че недвижимата собственост е изключително скъпа, а стойността й се завишава и от луксозното обзавеждане и охраната. От партията показаха сателитна снимка, от която се вижда, че сараят на Ахмед Доган в Бояна е три пъти по-голям от президентската вила “Калина”. Малинов отбеляза, че снимките са сателитни, тъй като заради строгата охрана е почти невъзможно човек да се приближи до тях. Друга причина за искането на тъмносините са обръчите от фирми около ДПС, за които самият Доган съобщи.
Ахмед Доган е богат по душа и мисли за България, така депутатът от ДПС и член на парламентарната комисия за борба с корупцията Рамадан Аталай отговори на въпроса дали лидерът на партията е богат човек. Не знам ДСБ за какви имоти на Ахмед Доган искат да сезират Комисията по корупция, но съм чувал, че и Иван Костов, и Атанас Атанасов имат достатъчно имоти, които са за разследване, добави Аталай. На въпрос дали може да се очаква ДПС да сезира Комисията по корупция за имотите на Костов и Атанасов, Аталай отговори, че не е в ничий интерес да изпада в позиция на оправдаващ се. “При тях злобата е на първа линия”, коментира депутатът.
Аталай не пожела да прогнозира дали твърденията на ДСБ ще се отразят негативно върху имиджа на движението. “Тъй като не се занимаваме с клюки и какво е казала комшийката, не съм запознат с тези неща”, каза Рамадан Аталай. Според него има достатъчно закони, които изнасят на показ имуществото на политиците и няма нередности с имотите на Доган.
Хората на Иван Костов твърдят, че сигналите за тези имоти са пристигнали в тяхната парламентарна група. Искането на ДСБ е изпратено в комисията и е част от поетия ангажимент за разкриване на корупционни схеми и практики по високите етажи на властта след последния вот на недоверие, обясни Малинов.
ДСБ призовава председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов да покани за изслушване представители на Финансовото разузнаване към ДАНС, НАП, общините, които да декларират какви местни данъци и такси са заплатени за тези имоти, Сметната палата и Агенцията за вписванията за проследяване на сделките за придобиване на имотите.
В периода 2006-2007 г. в направление “К” на ГДБОП е водено оперативно дело за корупция с наименование “Сови”, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той допълни, че според информация, постъпила в парламентарната им група, в хода на делото са били събрани множество данни за корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС. Делото било докладвано на тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който, според Атанасов, е спрял работата по него, като го е пренасочил към контраразузнаването на МВР. Депутатът е категоричен, че с тези си действия Румен Петков не е изпълнил задълженията си и не е изпратил в прокуратурата данните по това дело. Сигналът за дело “Сови” е изпратен в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. ДСБ настоява председателят на комисията Минчо Спасов да покани за изслушване настоящия вътрешен министър Михаил Миков и председателя на ДАНС Петко Сертов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...