ДСБ искат достъп до доклада на KPMG за пътния фонд

Демократи за силна България искат народните представители да получат достъп до доклада на KPMG за одит на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Елиана Масева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Неправомерното харчене на парите на данъкоплатците не може да бъде засекретен“, заяви Масева.

Вчера стана ясно, че докладът е констатирал, че има потенциален конфликт на интереси. Заради това националният ръководител, отговорен за финансовото управление на средствата от Европейския съюз, спря финансирането на 10 проекта по ФАР с бенефициент Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ (ФРПИ) и управлявани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стойността им е 88,4 млн. евро.

Според Масева – общественият интерес към темата изисква докладът да бъде разсекретен. Освен това – в този доклад са констатирани не само нарушения, но и престъпления. „Извършената проверка от Пламен Орешарски показа, че няма нарушения в пътния фонд. Това още повече ни задължава да направим информацията публична. Борбата с корупцията по високите етажи на властта изисква предприемането на спешни мерки“, категорична бе Масева.