ДСБ е срещу вдигането на данъчната тежест

(видео)

Иван Костов: Здравейте. Благодаря Ви, че уважихте нашата пресконференция. Първо искам да кажа, че депутатите от ДСБ няма да подкрепят всякакви импровизации на тема “вдигане на данъчна тежест”, особено направени в последния момент, свързани с облагане на каквито и да било доходи, включително и тези от лихви. Причината е проста. Ние сме съгласни да се обсъждат данъчните ставки, едва когато видим завършени реформи и разберем колко струва издръжката на държавния апарат и на производството на държавните услуги в сферата на образование, здравеопазване, сигурност и т.н. Така разсъждаваме ние и заради това няма да подкрепим. Още повече, че ние считаме, че виновнитетук да се промени системата за облагане и намаляване по този начин на нетните доходи на хората ще доведе до хаос в системата. Не са лесни за извършване тези движения. Това по този въпрос. Второ – по въпроса за АЕЦ “Белене”. Бяхме на среща с президента Плевнелиев, обсъдихме резултатите от тази среща и искам да заявя пред Вас, че проследявайки реакциите на всички, които са се изказвали по АЕЦ “Белене”, ние ще изчакаме формулирането на въпроса, като разбира се защитаваме своята позиция против референдума като противоконституционен и противозаконен и ще събираме подписи за атакуване на това решение, което е в нарушение на Конституцията и законите на страната пред КС. Това можем да кажем, че са решенията.

Въпрос: Смятате ли, че прага за валидност на референдума трябва да бъде променен и трябва ли според Вас всяка партия да плаща пропорционално за референдума от субсидията си?

Светослав Малинов: Аз мисля, че когато е приеман закона, всички дебати са приключили относно тези количествени параметри. Не може да се намаляват за конкретен случай. В края на краищата целта на един референдум и всичките тези инициативи при представителната демокрация е да се осигури пряка демокрация. Пряката демокрация изисква масово гласуване. Даже консенсус. Така че да се иска намаляване, след като е взето решение, противоречи на всякаква логика на законите за референдума, които, както знаете, са спорни и не всички държава в ЕС ги имат. А що се отнася до това всяка партия да ги финансира – това е типичен популистки ход, който се вписва в общата политика и говорене на управляващите. Тези неща също са регламентирани в закона и ще бъде крайно непонятно ако се стигне до прецедент в тази посока. Тогава може да се мине до финансиране на партиите и на всички останали избори, което отваря вратите на корупцията.

Въпрос: Г-н Костов, ще участвате ли в дебатите за референдум в парламента? Ще дадете ли вашата гледна точка и становище?

Иван Костов: Да. Аз искам пред Вас да кажа следното. Срокът, който дадохме на БСП да реши задачата изтича сряда сутринта. Все пак там има двама бивши министри на икономиката и енергетиката и още един в по-предишно правителство. Все трябва да могат да отговорят на този въпрос. А той беше: “За какъв срок от време ще се откупи инвестиция от 10 млрд. 350 млн. евро, ако 2000 мегавата, построени с тази инвестиция в Белене продава тока по цените, по които ги продава АЕЦ “Козлодуй”. Много проста задача, лесно се решава, информацията е налице, решението може да е само едно – не може да има много решения. Така че срокът им изтича в сряда. Считайте и това предупреждение като част от този дебат. Защото хората трябва да бъдат информирани за това какво гласуват и какво избират.

Въпрос: Пръв заговорихте за “двойната игра” на управляващите за АЕЦ “Белене”. Казахте, че ако подпишат, това ще го докаже. Още ли мислите, че има “двойна игра”?

Иван Костов: Аз съм още по-убеден, че се играе нещо много непочтено и съдя по това изречение на премиера Борисов, което казва: “Ами той е противоконституционен, ама ние ще го гласуваме както кажете”. Защо трябва да се опорочи първият референдум, който да се проведе като неконституционен, освен за да бъде прикрито нещо. Според мен това, което се опитват да прикрият е, че готвят следваща серия, както находчиво се изрази Юлиян Василев – “Умирай трудно Белене 16” след изборите. Даже една експертка, не я знам каква е г-жа казва: “Този въпрос ще стане актуален след изборите” Т.е. директно разкриват част от намеренията. Така че провеждането на дори съмнителен референдум като подготовка за снимане на тази жалка версия на тази най-голяма измама на българския посткомунизъм, наречена АЕЦ “Белене” със сигурност ще е в ход, ако не се спре референдума решително и категорично на основата на конституцията и законите на страната. И то от НС.

Въпрос: Г-н Костов, кажете нещо за нещата, които са раздадени, материалите за които говори Жан Виденов.

Иван Костов: Аз отговорих сутринта

Въпрос: Какви материали Ви предоставят, защото те не искат да ги коментират?

Иван Костов: Ами вижте, срещите и с него, и с лидерите на другите политически формации, аз нарочно разширявам, за да знаете, че по това време имаше много активен политически дебат между всички основни политически фактори. Всички срещи бяха посветени на тази тема – да не се допусне насилие, да не хвърлим страната в някакви размирици, да не се пролива не дай си боже кръв. Това беше основната грижа. Аз сега разбирам, че това е някакъв грях или нещо тайно. Чак сега ми стана ясно от начина по който се интерпретира всичко това от определени доносници на ДС. Сега разбирам, че това е трябвало не така да се направи, а е трябвало да се сблъскаме, да се предизвикат размирици и т.н. Що се отнася до папки – аз разпространявам и си служа само с неща, които са свързани и произтичат от закона. Разпространяваме становища и позиции на ДСБ. Наскоро един ваш колега ме пита: “Вие защо еди кой си доклад не го дадохте на медиите”? Ние не даваме доклади на медии, защото не сме медийна групировка, не сме информационна агенция. Ние казваме това, което мислим като политически позиции. От тази гледна точка другите неща ги взимаме за сведения, както всяка публична или непублична информация, която става достояние на нашите анализатори. Това е.

Въпрос: Някаква договорка имало ли е….?

Иван Костов: Не е възможно да е имало, Вие ме познавате от 20 год. и знаете, че аз никога не бих се съгласил да отворя политически чадър за човек, който е извършил нарушение пред закона. И последващите многобройни дела срещу министри от правителството на Жан Виденов са красноречиво доказателство за това, че не е имало опънат чадър.

Въпрос: Въпреки това Жан Виденов беше добронамерен, каза че сте бил най-независим. Изненадахме се, че го е казал.

Иван Костов: Защото сте се съмнявали за това (смее се).

Въпрос: Свързвате ли го с изборите? Като опит да се разбие СК, за атака срещу Вас?

Иван Костов: Вижте, за да кажеш на американците, че няма да допуснеш повторна депортация на албанци в България; да им кажеш, че няма да приемеш руските условия за подписване на договор за доставка на газ; да им кажеш, че не си съгласен страната ти да бъде записана като “зона на исторически претенции на Русия”, както я бяха записали означава, че съм бил независим. Да кажеш на руснаците, че няма да прелетят оттук и че няма да кацнат на летището в Прищина и да ги възпираш всеки път, когато са посягали на българските интереси доказва, че няма как да съм зависим. Така че аз не мога да отговоря на г-н Жан Виденов със същото. Не мога да му призная, че е водил добра политика, че е бил независим и т.н. Не мога да направя това. Защото по този начин ще стигнем, както казах сутринта, до момент, в който Луканов е вадил България от кризата и ние сме я съсипали, а Жан Виденов е дал верните решения за България, а ние сме дошли и сме я довършили. Ще стигнем до това, доносниците от ДС са се насочили точно към тази идея. Не приемам такива неща, това е издевателство над истината.

Въпрос: Кажете все пак, свързвате ли го с изборите?

Иван Костов: Ние казахме това отдавна, може би преди 2 седмици, че от момента, в който нарекохме АЕЦ “Белене” “най-голямата измама на българския посткомунизъм” срещу нас започна кампания. И не само срещу мен, започна и срещу други мои колеги, и това е нормално. Ние знаем как се воюва като влезеш в такава битка. Вижте обаче кое е интересното – не припознават тези доносници и тези лобисти, тези хора, които живеят от хонорари от АЕЦ “Белене”, не признават други противници освен нас. Опитват се да се обаждат и други политически партии, и други хора. Никой не притегля като магнит така яростта на тези, които ни карат сега да гласуваме на неконституционен и незаконен референдум, така както ние. Което за мен е обект на гордост. Да го кажа съвсем ясно.

Въпрос: Г-н Костов, присъствали ли са дипломати на тези срещи и каква е ролята им?

Иван Костов: Не. По това време един дипломат на една велика страна казваше: “Приемете моля и съставете правителство с БСП, направете коалиция” и в момента, в който ги чухме тези неща спряхме да слушаме дипломати нататък. Защото това означава, че тези хора се бяха загубили в ситуацията в онези времена. Нямаше как да повлияе. След това заради това аз съм наречен в някои разкрити телеграми от Уикилийкс, че съм самонадеян, използват такива изрази, за да кажат, че не са могли да прокарат каквото и да било. Това е. Но хайде да говорим за днешната политика, за историята винаги има време.

Въпрос: Както казахте за днешната политическа ситуация няма да подкрепите нито една данъчна реформа, предложена от г-н Дянков. А за хазарта и тотото? И още нещо излезе – че всеки, който си е остъклил балкона ще плаща 5000 лв. Как ще коментирате това?

Иван Костов: Аз казах “не” преди да сме наясно какво ще струва издръжката на бюджетната сфера. А това става ясно, след като се направят реформи. Тогава се сключва договорът с хората и се казва: “Вие имате електронна администрация, Вие имате система за следене на престъпността, единна система за следене, за осъждане, за наказание, Вие имате единна система, която дава възможността за следене на ефикасността на здравната Ви система, на лечението с лекарства, Вие имате всичко това и срещу това ще плащате тези и тези данъци”. Но да го видим направено. Вие имате елитни училища, най-добрите Ви университети са в първите 400. Т.е. когато завърши реформата, когато им се каже на хората “получавате това и срещу това получавате това и това”, тогава може да се води този разговор. Иначе разговорът е безпредметен. Парите винаги не стигат за нереформирана система. Колко да вдигнат примерно цената на лекарствата? Не с 400 – с 500 процента. И в момента, в който им намерите пари, те ще ги вдигнат. Нали разбирате. Т.е. първо решенията и след това новия договор с новите ангажименти на хората. Хората така ще приемат и ще се съгласят. Иначе не са съгласни. Един колега от в-к “Сега” пита: “Как може да ми иска данък без да ми се казва за какво”? Защото в първата фаза, в която се повдигна идеята за облагане на лихвата, те даже не казаха за какво. Може ли да искаш пари и да не знаеш за какво. Какво връщаш на хората срещу парите?

Въпрос: … с това ще плащат пенсиите….

Иван Костов: Ама това се сети премиера да го каже вчера или завчера. Ами ако този данък не е калкулиран в бюджета? Тогава с какво плащат пенсиите? Както пък подозират определени наблюдатели. Ние още не сме видели бюджета между другото. Още не сме видели окончателния вариант.

Въпрос: Че той бе приет в Министерски съвет. Не е ли вече в парламента?

Иван Костов: Не. Както видяхте зад гърба на БНБ и зад участниците в тристранната комисия се появи това ново облагане. Може сега между МС и НС пак нещо да се случи. Нека да го видим и тогава ще говорим. Но това е принципната ни позиция – не подкрепяме никакви на това основание. Нереформираните сфери не могат да бъдат захранени с достатъчно пари. Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...