ДСБ е категорично против следенето чрез директен достъп до интерфейс

Иван Иванов: Добър ден! Добре дошли на пресконференцията на Националното ръководство на Демократи за силна България. През изминалата седмица в съответните комисии в Народно събрание бяха обсъдени промените в Закона за електронните съобщения. Очакваме тези промени да бъдат предложени на разглеждане и гласуване в пленарната зала на първо четене през предстоящата седмица. По този повод ми позволете да ви представя позицията на Демократи за силна България. Демократи за силна България категорично не приемат да бъде осъществена непрекъсната интерфейс връзка между операторите на мобилни телефони, както и на интернет услуги с органите на МВР. Първо, защото такава интерфейс връзка не съществува в никоя друга страна членка на Европейски съюз. От друга страна технологично ние сме убедени, че подобна връзка не би дала съществени резултати в борбата с организираната престъпност. И на трето място, което може би е най-важно, такава връзка би внушила съмнение и опасение във всеки български гражданин, че той по определен начин е следен.

Второто ни сериозно възражение към предложените промени е свързано с намаляване на минимума, който се изисква като наказателна санкция, при която се използва проследяване на данни от интернет и мобилни телефонни връзки. Досега в действащия закон само в случаите на разследване за извършено тежко престъпление, което се наказва с 5 и повече години лишаване от свобода се осъществяваше подобно проследяване на връзки. Сега МВР предлага тази граница да бъде намалена на 2 години. Демократи за силна България настояват да остане общо разследване в случаи на събрани данни за извършено тежко престъпление като във всички останали случаи, когато се счита, че такова проследяване трябва да бъде осъществено да бъде изрично записано в закона. Ние имаме конкретно предложение, че можем да се позовем на случаите, които са изрично изброени в Закона за европейската заповед за арест за задържане.

И третото, което ние считаме, че трябва да бъде уредено в закона. Дори и в случаите на подобно проследяване данните от него да не бъдат задържани за един неограничен срок, както уви в момента е в направеното предложение, а да бъде фиксиран определен срок след, който тези данни се унищожават. Още повече, че в редица случаи при разследването ще се окаже, че няма основание за подвеждане под отговорност. По този повод и предвид нашите възражения особено за въвеждането на интерфейса ние апелираме към ГЕРБ и ще се постараем да инициираме разговори с тях с оглед още преди гласуването на първо четене на тези промени в пленарна зала на Народно събрание да има ясни гаранции, че тези текстове, за които ви казах, в тези три пункта ще бъдат променени в закона и по такъв начин ще отговорим на очакването на българските граждани, че закона ще защитава техните права и в същото време закона ще действа за преследване на престъпниците. Сега давам думата на моя колега Радан Кънев.

Радан Кънев: Здравейте! Не можем да подминем някои сигнали, които бяха излъчени от конгреса на ДСП проведен в събота. На първо място, тезата на председателя на ДПС – Ахмед Доган, че пътят на Европа към себе си и към глобално лидерство преминава през „Чанаккале”. Без да коментираме къде точно се намира „Чанаккале” припомням, че имаше една такава теза, че пътят на България към Европа, тя е от преди 17 години, пътят на България към Европа преминава през Босфора. Пътят на България към Европа не мина през Босфора. Той мина на запад, както сочи политическата, културната и физическата география на континента и разположението на България. На второ място, г-н Доган съвсем ясно каза, че приоритет за него е влизането на Турция в Европейски съюз като спомена и перспектива за влизане на Русия в Европейски съюз. Нито дума нямаше за българския национален интерес, нито дума за дефиниране на българския национален интерес в Европейския съюз, но пряка защита на турския национален интерес и на турската национална цел за интеграция в Европа от лидер на една българска партия. На трето място, отново чухме тезата, че в България, в европейска вече България има колективни права за защитаване. Това е една теза, която ние не приемаме, считаме за много опасна. Като припомним, че управлението на ОДС прие рамковата конвенция за правата на малцинствата, а не едно от трите правителства, в които ДПС беше водещ фактор по време на прехода. Именно тогава, когато те бяха изолирани от властта, тогава малцинствата бяха защитени. Но не чрез колективни права, а чрез приемане на европейския документ. И на четвърто място, заявката на г-н Доган за оттегляне, тя не е първа аз мисля, че тя е четвърта по ред до момента. Считаме, че става дума за начало на пазарлък. За подаване на ръка под масата към ГЕРБ, която срещу защита на икономическите интереси на ДПС, срещу имунитет от преследване на престъпленията извършени от ДПС за 8 години във властта. Прави се намек за възможна подкрепа в по-трудни времена, които в сегашните икономически условия в Българя предстоят. По тази причина не разглеждаме отминалият конгрес на ДПС просто като едно събитие с предизвестен край – преизбирането на Ахмед Доган, а като серия от много опасни политически сигнали към българското общество. Благодаря ви!

Говорили ли сте с ГЕРБ за иницииране на разговори за отпадането на текста за интерфейса?

Иван Иванов: Това ще го направим буквално през следващите часове. Това което изложих през вас е позиция на Националното ръководство на Демократи за силна България. От сега нататък ние ще направим необходимото за тези разговори.

До колко тази позиция ще повлияе на вашето гласуване в парламента?

Радан Кънев: Националното ръководство беше категорично по време на обсъжданията, особено по въпроса за достъпа чрез директен интерфейс, а промяната на закона е политическо условие за подкрепа. Няма да подкрепим закон, който допуска този безконтролен, директен достъп.

Подозирате ли, че ГЕРБ ще поеме подадената ръка от ДПС?

Иван Иванов: По време на заседанията на комисията имаше ясен сигнал от представителите на изпълнителната власт, че са готови да направят определени промени в текстовете, които са предложени и ние се надяваме, че те ще стигнат до необходимото за премахването на текста за директен достъп чрез интерфейс.

Радан Кънев:  Аз мисля, че това, което правят ДПС в момента е единствено заявка за бъдещи времена, за бъдещи моменти, в които правителството ще изпитва по-големи трудности отколкото днес. Трябва да го гледаме като една бъдеща опасност, а не като нещо, което ще се случи тази седмица.

Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...